3 dakikada bir araç üretiliyor... TOGG'un teknoloji üssüne girdik

- Güncelleme:
3 dakikada bir araç üretiliyor... TOGG'un teknoloji üssüne girdik
T-Otomobil Haberleri

250 robotun yer aldığı Togg Gemlik Kampüsünde şu an sahip olduğu kapasite ile 3 dakikada bir Togg üretilebiliyor. Satış tarafında ise öncelik perakende müşterilere verilecek, ilk teslimatlar için planlanan tarih ise 2023 Mart sonu…

ALİ ÇELİK'İN HABERİ

Resmî açılışı 29 Ekim’de yapılan Togg Teknoloji Kampüsünde üretilen ilk aracı banttan Cumhurbaşkanı Erdoğan indirmişti. Bu sayede seri üretime start veren tesis, kapılarını otomotiv basına açarak üretimi ve yatırımları gözler önüne serdi. Sertifikasyon ve homologasyon süreçlerinde sona yaklaşan Togg, seri üretimin hattından çıkan araçları bu sürecin bir ayağı olan testler için yurt dışındaki akredite test merkezlerine gönderiyor. Araçların 16’sı yeni regülasyon olmak üzere 92 farklı teste tabi tutuluyor. Şu ana kadar teste gönderilen cihaz sayısı aralık sonu itibarıyla toplam 165 adede ulaşırken bu testlerin neticesinden tip onay belgelerini almış olacak. 

3 dakikada bir araç üretiliyor... TOGG'un teknoloji üssüne girdik

ÖNCELİK BİREYSEL MÜŞTERİ

Tip onaylarının alınması sonrası kullanıcılara yönelik seri üretim başlayacak. Tesiste gerçekleşen toplantıda satış aşmasında önceliğin perakende müşterilerinin olduğunun altını çizen Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş “Şubat ayında ön sipariş almaya başlıyoruz. Planlanan ilk teslimatlarımız ise mart sonu olacak ve akıllı cihazımız artık yollarla buluşacak. Satış ve teslimatta önceliğimiz bireysel müşterilerimize olacak. Teslimat sıralamasını da sipariş esnasında yapılan ödeme sırasına göre yapacağız” dedi. 

3 dakikada bir araç üretiliyor... TOGG'un teknoloji üssüne girdik

3,5 MİLYAR AVRO YATIRIM

15 seneye yayılan ve 3,5 milyar avroluk bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Karakaş “2023 sonu itibarıyla Togg için toplamda 1,8 milyar avroluk kaynak kullanmış olacağız. Şu anda 4 milyar 336 milyon 274 bin lira ile Türkiye’de mobilite alanında faaliyet gösteren şirketler arasında ödenmiş sermayesi en yüksek şirket. İlk akıllı cihazın mart sonunda trafiğe çıkmasının ardından da ortalama 18 ay sonra Avrupa pazarına giriş yapacağız” diye konuştu. Togg’un millî bir proje olduğunun altını çizen Karakaş; “Fikrî ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yüz yerli bir proje. Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor. Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75’ini Türkiye’den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51’e karşılık geliyor hedefimiz üç yıl içinde yüzde 68’lik bir yerlilik oranına ulaşmak” ifadelerini kullandı. Karakaş ayrıca DMO ile yaptıkları 15 yıllık anlaşmaya değinerek; “Devlet Malzeme Ofisine yıllık 2 bin adet olma üzere 15 yılda toplam 30 bin akıllı cihaz teslimatı gerçekleştireceğiz” dedi.  

3 dakikada bir araç üretiliyor... TOGG'un teknoloji üssüne girdik

81 İLE ŞARJ NOKTASI

 Yüzde yüz sahibi olduğu Trugo markasıyla 81 şehirde 600’ün üzerinde lokasyonda 1.000 adet yüksek performanslı şarj cihazı kurmak için çalışmalarına başlayan Togg, ilk istasyonlarını İstanbul ve Ankara arasındaki en önemli geçiş noktalarına kurdu. Öte yandan Shell ile iş birliği yapan Togg, Trugo’nun hedefleriyle uyumlu olarak 400 Shell istasyonu belirledi. Belirlenen bu lokasyonların 320’sinde Togg, 80’inde ise Shell & Turcas cihazların kurulumundan sorumlu olacak. Şarj cihazları trafik yoğunluğu yüksek güzergâhlarda 25 kilometrekarede, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrekarede bir kurulacak. 

3 dakikada bir araç üretiliyor... TOGG'un teknoloji üssüne girdik

DÜNYANIN EN HIZLILARINDAN

Togg Teknoloji Kampüsü, gövde, boya ve montaj tesislerinin yanı sıra AR-GE Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor. Kampüste 250 robot görev yapıyor. Bu sayede üretim yüzde 90 otomasyon seviyesinde gerçekleşiyor. Bu ortalama küresel otomotiv endüstrisi standartlarında ortalamanın çok üzerinde yer alırken üretim bandında bir aracın imalatı 3 dakikada gerçekleşiyor. C-SUV modeli sonrası C-Sedan ve C-Xcoupe üretimi için altyapısı şimdiden oluşturulan tesiste bütün modelleri aynı hat üzerinde üretecek. 15 saniye içinde model değişimi gerçekleştirebilen bu karma üretim hattının tasarımı ise tamamen Togg çalışanlarına ait.  
Togg Gemlik Kampüsünde 410 personel ve 50 mühendis anlık olarak görev yapıyor. Çalışan sayısı ise kasım ayı itibarı ile 1.100 kişi. 2023 Mart ayında bu sayının 1.800 kişiye ulaşması planlanırken tesis tam kapasiteye ulaştığında ise 4 bin 300 kişilik bir istihdam sağlamış olacak. 

Boya hattı ise 317 metreden oluşuyor. Burada biriken hava 800 derecelik ısıya ulaşan filtre hattıyla temizleniyor. Kampüs Avrupa’nın en temizi olarak ön plana çıkıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...