Sıfır ve ikinci el araba satışında seçim ayarı: Fiyatlar arttı, talep düştü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sıfır ve ikinci el araba satışında seçim ayarı: Fiyatlar arttı, talep düştü

T-Otomobil Haberleri

Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında da hareketlilik devam ediyor. Fiyatların yükselmesiyle taleplerin düştüğünü söyleyen sektör temsilcileri en ucuz araba markalarını açıkladı.

Türkiye 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Türkiye yeniden 28 Mayıs'ta sandık başına gidecek. Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla ikinci el ve sıfır kilometre araç piyasasındaki belirsiz atmosfer devam ediyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel otomobil fiyatlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında yaşanan fiyat değişime dikkat çeken İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, en ucuz otomobil markalarını açıkladı. Milliyet'te yer alan habere göre Ertemel şu ifadeleri kullandı:

"OTOMOBİL FİYATLARI YÜZDE 50 YÜKSELDİ"

Son olarak içinde bulunduğumuz seçim maratonu akabinde fiyatların yükseleceğine dair olan genel kanaat sebebiyle oluşan talep etkisiyle son 1 aylık süreçte fiyatlar hızla yükseldi. Ocak-Mayıs itibarıyla fiyatların yüzde 50 oranda yükseldiğini söyleyebiliriz.

2018 yılında gerçekleşen seçim öncesi piyasalarda satış adedi olarak oldukça yüksekti. Yılın aynı grafikte devam edeceği tahmin edilirken seçimlerin hemen akabinde doyan piyasa neticesinde satış adetleri durağan grafiğe dönmüştü.

İçinde bulunduğumuz süreçte satış adetleri olarak benzer bir yıl geçirebiliriz. Ancak fiyatlar artmaya devam eder ve otomobil cazip bir yatırım aracı olarak yerini korur ise hem fiyatlar hem satış adetleri yukarı yönlü devam edecektir.

FİYATI EN DÜŞÜK MARKALAR HANGİLERİ?

Fiyat ve sundukları konfor sebebiyle C Segment aile otomobili olan Fiat Egea sedan baz donanım araç en uygun sıfır araçlar arasında yer alıyor. Hatchback olarak ise Hyundai i10 ve bazı Renault marka otomobiller şu an piyasadaki en uygun fiyatlı sıfır araçlar arasında.

"YÜKSEK FİYATLI ARAÇLARA TALEP DÜŞTÜ"

Fiyatların hızla ve sürekli yükselmesi gerek aracını satan vatandaşlarımızı gerekse otomobil satıcısı meslektaşlarımızı ilan verirken fiyatları yüksek tutmasına sebep oluyor.

Bir süre sonra istenen fazla fiyata talep olmayınca fiyatlar geri çekilebiliyor. Diğer yandan 5 yaş üstü araçların en çok el değiştiren araçlar olduğu düşünüldüğünde yüksek fiyatlı araçlar hızlı satılmadığından zaman zaman satışı hızlandırmak adına fiyat düşülebiliyor.

Elbette genel alım gücünün etkilerini de sebeplerin arasında sıralayabiliriz. Ancak mevcut piyasa dahilinde her fiyat bareminden otomobile talep olduğunu söyleyebiliriz.”

Kaynak: Milliyet

 

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...