Avrupa büyük krizin eşiğinde: Otomotivde satış ve üretim düşüyor

- Güncelleme:
Avrupa büyük krizin eşiğinde: Otomotivde satış ve üretim düşüyor

T-Otomobil Haberleri

Pandemi süreciyle başlayan üretim sıkıntıları çip kriziyle ikinci bir darbe yedi. Rusya-Ukrayna savaşı ham madde pazarını vururken Avrupa otomotiv sektörü, global enflasyon dalgası ile büyük bir krizin eşiğine geldi. Türkiye ise otomotiv satışlarında altın dönemini yaşıyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Takvimler 2019 yılının ilk çeyreğini gösterirken tüm dünya hiç planda olmayan bir salgın krizi ile karşı karşıya kaldı. Aynı yıl içinde tüm ülkelerde uygulanan sokağa çıkma yasakları tüm sektörleri etkilediği gibi otomotiv sanayisini de derinden vurdu. Gerek üretim, gerekse yedek parça ve çip tedariğinde yaşanan aksaklıklara ham madde sıkıntıları da eklenince birçok markada üretim süreçleri haftalarca süren duraksamalar yaşamaya başladı.

Yaşanan tüm aksaklıklara rağmen çatışmalara ön zemin hazırlamakta çekinmeyen Avrupa, Rusya Ukrayna savaşı ile çok ciddi ham madde sıkıntısı yaşamaya başladı. Bunun ana sabebi ise otomotiv üretiminde yüzde 40 seviyelerinde ham madde tedarikçisi Rusya ile ticari ilişkileri askıya alınmasıydı. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar neticesinde Avrupa pazarı hızla kan keybederken açıklanan son rapora göre (ODMD) 2022 yılında bir önceki yıla göre toplamda yüzde 6, otomobil pazarı özelinde yüzde 4,1 ve hafif ticari araç pazarında ise yüzde 18,4 düşüş yaşandı. 

TÜRKİYE YÜKSELİŞTE 

Otomotiv satış sıralamasında bir basamak yükselerek Avrupa’da 6’ncı sırada yer alan Türkiye pazarı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7 artış yakaladı. Öte yandan yüzde 8,6 büyüme yakaladığı hafif ticari araç satışları ile Avrupa sıralamasında 4. ülke olarak yer aldı. AB (26), UK ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2022 yılında, bir önceki yıla göre en fazla düşüş gösteren pazarlar sırasıyla yüzde 20,2 ile Avusturya, yüzde 18,4 ile Danimarka ve yüzde 16,2 ile Finlandiya oldu. Geçen yıla göre en fazla büyüme gösteren pazarlar sırasıyla yüzde 30,3 ile İzlanda, yüzde 14,2 ile Letonya ve yüzde 8,8 ile Bulgaristan oldu. 

EN ÇOK SATAN MARKALAR 

2022 yılında parça ve çip tedariğini en iyi yöneten, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bentley ve Lamborghini gibi markaları çatısı altında barındıran Alman devi Volkswagen toplamda 1 milyon 198 bin 926 adetlik satışla Avrupa pazarının lideri oldu. Japon devi Toyota tek marka satışı ile toplamda 766.227 adetlik satışla ikinci, Mercedes 647.880 adetlik toplam satışla 3’üncü oldu. Model bazında ise 2022 toplam sıralamasında Peugeot 208 modeli 206.816 adet birinci olurken 200.550 adetle Dacia Sandero ve 181.153 adetle VW T-Roc oldu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...