İkinci elde taşlar yerinden oynadı, sıfır kampanyaları fiyatları dibe çekti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İkinci elde taşlar yerinden oynadı, sıfır kampanyaları fiyatları dibe çekti

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sektörün önemli data kaynaklarını yöneten isim Hüsamettin Yalçın; “Devletin aldığı tedbirlerle fiyatlarda köpük 6 ayda eridi, muhtemel bir ÖTV düzenlemesi, taşları yerine daha hızlı oturtur” dedi.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Pandemi ve ardından patlayan çip krizi ile zor günler geçiren otomotiv dünyasında üretim ve tedarik sorunları neticesinde fiyatlarda denge tamamen bozulmuştu. İkinci el pazarında da rakamların hızla artışı stokçuluğu tetiklerken 2023 yılının ortalarında dengeler biraz biraz yerine oturmaya başladı. Özellikle ikinci el pazarında yaşanan fiyat dengesizlikleri hakkında ve 2024 yılı değerlendirmesinde bulunan CARDATA Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, sıfır fiyatlarındaki yükselişin tüketicileri ikinci ele yönlendirdiğini dile getirerek; “Yılın ilk yarısında fiyatlar hızla yükselişteydi. Devletin aldığı üç önemli karar sonrasında; 6 ay 6.000 km, ikinci el araç ilanı verirken 0 km fiyatının üstünde araç ilanı verilemeyecek olması ve ikinci el araç ilanı verirken kimlik doğrulaması yapılacak olması fiyat etiketlerindeki köpüğü eritti. Fiyat düşüşünün yüzdesel olarak ne kadar olduğu marka, model ve şartlara bağlı olarak değişiklik gösteriyor, genel olarak Temmuz’dan beri olan düşüş %25’lere yaklaştı. Bu düşüşün süresi, ekonomik ve politik faktörlere bağlı olacak; 2023 sonunda beklenen ÖTV matrah düzenlemeleri ve seçim ekonomisinin getireceği canlanma, 2024 başında fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Dolayısıyla, pazarın geleceği, süregelen ekonomik ve politik gelişmelere duyarlı olacak şekilde şekillenecek” ifadelerin kullandı. 

İkinci elde taşlar yerinden oynadı, sıfır kampanyaları fiyatları dibe çekti

2024’TE İKİNCİ EL

Aralık ayı sonunda tüm segmentlere yayılabilecek olası bir ÖTV matrah düzenlemesinin sektörde ekonomik bir canlanmaya neden olabileceğine dikkat çeken Yalçın, bu durumun 2024 başında piyasanın olumlu etkileyebileceğini belirterek; “Olası matrah düzenlemesi talep artışına ve dolaylı olarak ikinci elde fiyatların bir miktar yükselişine neden olabilir. Eğer ekonomi 2024’te istikrarlı bir büyüme gösterirse bu tüketicilerin alım gücünü artırarak ikinci el araç piyasasına olumlu yansıyabilir. Ancak, döviz kurları enflasyon gibi faktörler hala bir belirsizlik unsuru. Bir önemli konu da elektrikli ve hibrit araçlar. İkinci elde sayıları giderek artıyor bu durum müşterilerin tercihlerini ve dolayısıyla fiyatları etkileyebilir” dedi. 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...