İçeridekiler eleştiriyor, yurt dışından sipariş yağıyor

- Güncelleme:
İçeridekiler eleştiriyor, yurt dışından sipariş yağıyor
T-Otomobil Haberleri

Uluslararası sertifikasyon süreci sona yaklaştı. Togg’un üretim detayları gün yüzüne çıktı. Seri üretim hattından çıkan araçlar dünyanın birçok noktasında test merkezlerine gönderiliyor. Biz de bir tanesini sizler için tecrübe ettik….

ALİ ÇELİK'İN HABERİ

Yerli otomobil projesi ilk gündeme geldiğinden beri ağır eleştiri oklarından kurtulamadı. Her şeye rağmen üretime start veren yerli ve millî otomobil, Türk halkı ile buluşmak için gün sayıyor. Eleştiriler bir nebze azalırken meraklar artıyor. En çok sorulan konu ise fiyat listesi. Şubat ayında bütün detayları, donanım listesine göre farkları, motor seçenekleri ve en önemlisi ödeme şartları açıklanacak. Mart ayında da Togg CEO’su M.Gürcan Karakaş’ın altını çizdiği gibi ilk teslimatlar halka yani yıllardır yerli bir otomobil hayali kuranlara yapılacak.

Karşımıza çıkan bu otomobil kadar, nerede ve kimlerin elinde üretildiği de bir o kadar önemli, Gemlik’te 1,2 milyon m²lik alana kurulan fabrika, Togg Gemlik Kampüsü olarak adlandırılıyor. Toplam 7 adet 50 katlı gökdelene karşılık gelen 230 bin metrekarelik kapalı bir alan. Araç ve üretim kalitesinden önce altını çizmem gerekir ki; Türkiye’deki kanuni sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki kanuni sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’da en temiz üretim yapan tesis…

İçeridekiler eleştiriyor, yurt dışından sipariş yağıyor

Başta CEO Gürcan Karakaş olmak üzere kampüste görev alan herkes otomobile “akıllı cihaz” diyor. Basın mensuplarından araç, otomobil, araba gibi tabirlerle soru gelse de, Togg çalışanı herkesin ortak tabiri: Akıllı cihaz. Projede yer alan herkes alanında en iyisi. Özellikle Türk mühendisler seçiliyor. Dünyanın birçok noktasında, birçok markasından bu projeye dâhil olan nitelikli mühendisler, beyin göçü konusunda farkı bir haber başlığı açsa da şu an konumuz fabrika, pardon Gemlik Kampüsü. Birçok markanın fabrikasını gezmiş birisi olarak Togg’un üretim tesisine niçin kampüs denildiğini merak ediyordum. Ta ki; bu alanı karış karış gezene kadar. Evet bence de bir fabrikadan çok farklı, bir teknoloji üssü ya da bir teknoloji kampüsü…

Togg Gemik Kampüsü eski, boş ve kullanılmayan askerî bir arazi üzerine kuruldu. Test pisti olarak kullanılan alan aslında askerî uçak pisti. Toplam uzunluğu ise 1,6 km… Togg akıllı cihazı arkadan itişli (159,9 kW) ve dörtçeker (320 kW) olmak üzere iki farklı versiyona sahip; bizim deneme fırsatı bulduğumuz akıllı cihaz ise dörtçeker, çift motorlu 320 kW güce sahip olan yani 3,8 saniyede 100 km hıza ulaşan versiyon…

Aracın tasarım, konfor ve teknoloji özellikleri başlı başına bir panel konusu, detaylar oldukça fazla. Rakipleri de biraz kıskandırmıyor değil, evet fikrî ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye de ama isteyen patentini ödüyor, Togg’dan teknoloji satın alabiliyor. İmza atılmış el sıkışılmış işler var ortada ama bu yazıda size nakletmek istediğim Togg kullanmanın nasıl bir duygu olduğu.

Koltuğa oturup arkama yaslandığımda gözlerimi kapatıp şöyle bir geçmişe gittim. Taş atan, çomak sokan, ekranlarda yapamazlar diye haykıran, ön safta alkış tutup arkasını dönünce dalgasını geçen.
3,8 saniye hepsini unutmak için yeterli.

Koltuğu uygun oturma pozisyonuna alıp kemeri bağlıyorsunuz, dijital dikiz aynalarından son kontrolleri yapıp gaz pedalına dokunuyorsunuz. Sonrası Türkiye’nin parlak geleceğine doğru ok gibi fırlıyorsunuz. Bu projede emeği geçen herkese gönül dolusu teşekkürler…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...