Elektrikli otomobilde yolda kalmaya son
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) elektrikli araçların pil teknolojisi konusunda önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor.
Osman Çobanoğlu İSTANBUL
Elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçecek pil teknolojisi hakkındaki çalışmalar tamamlandı. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, elektrikli otomobillerle ilgili yaptıkları bu pil çalışmasına ilişkin cep telefonu örneğini verdi. Rektör Karaca “Cep telefonlarının bataryalarının içerisinde ne kadar enerji kaldığı doğru öngörülemiyor. Bu otomobil gibi elektrikli sistemlerde düşünüldüğünde, elektrikli şarj göstergesi full şarj gösteriyorken yola çıkıyorsunuz ve 5 km sonra arabanızın bataryaları tükeniyor. Dolayısıyla otomobilin bataryasına gerçek enerji miktarını yüksek doğrulukla ölçecek sistemler geliştirilmesi gerekiyordu. Bizler de İTÜ Enerji Enstitüsü olarak geliştirdiğimiz yazılımlarla bu konudaki çalışmalarımızı tamamladık” dedi.
%50 DAHA UCUZA ISITACAK PROJE
Yapılan bir diğer önemli projenin ise Türkiye’nin ilk toprak kaynaklı ısı pompası olduğunu aktaran Mehmet Karaca “Topraktan aldığı enerjiyi ortamı ısıtmak için kullanan toprak kaynaklı ısı pompası, ülkemizde ısınma amaçlı doğalgaz tüketimini yüzde 40 azaltabilecek doğrudan doğalgaz yakmaya oranla yüzde 50 daha ucuza ısınabilme imkânını sunuyor” diye konuştu.