Elektrikli Çinliye satış ayarı! İşte yerine getirmesi gereken 6 şart

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Elektrikli Çinliye satış ayarı! İşte yerine getirmesi gereken 6 şart
T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillerin Türkiye’de satılabilmesi için altı şart getirildi. Bu kapsamda markaların servis ağını artırması, çağrı merkezi ve distribütörlük açması gerekecek. Markaların ülkemizde satışa devam etmesi için bu şartları 30 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillerle ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Resmî Gazete’de yer alan değişiklikle Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Antlaşması imzalanan ülkeler dışından ithal edilen elektrikli otomobillere bazı şartlar getirildi. Bu kapsama giren bütün markalar Çin’den ithal edilen araçları kapsıyor. Bu markaların satılabilmesi için en az 7 bölgede 20 yetkili servisi bulunması, serviste çalışanların mesleki yeterlilik belgesi olması, çağrı merkezi kurulması ve markaların yetkili distribütörü olması şartı aranacak. Bütün bunları yapabilmesi için de 30 gün süre verildi.

Tebliğde yalnızca “elektrikli araçlar” detayı dikkat çekti. Mesela Chery markası Çinli olmasına rağmen sadece fosil yakıtlı araçları Türkiye piyasasına sunmuştu. Bu sebeple gereklilik şartlarının dışında kaldığı belirtiliyor. Son dönemde Çin markalarının Türkiye’ye ilgisinde belirgin bir artış gözleniyordu. Son bir yılda pazara 9 yeni marka giriş yaptı. Bu markalar Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Voyah, Hongqi, DFSK ve BYD olarak sıralanıyor.

HIZLI BÜYÜYORLAR

Çin otomotiv firmalarının Türkiye’deki satış rakamlarına bakıldığında, yılın ocak-ekim döneminde Chery’nin, ‘Omoda 5’, ‘Tiggo 7 Pro’ ve ‘Tiggo 8 Pro’ modellerinden 31 bin 40 satışla ilk sırada yer alması dikkati çekti. Chery’nin ardından MG4, MG HS, MG ZS ve MG Marvel R modelleriyle 9.867 satış rakamına ulaşan MG ikinci sırada ve ET5 modeliyle ilgi gören Skywell de 2.041 satışla üçüncü sırada yer aldı. Leapmotor, “T03” modeliyle 310 satış gerçekleştirirken; Seres, Seres 3 modeliyle 289 ve Hongqi de E-HS9 modeliyle 15 satış yaptı. Çin otomotiv firmalarının Türkiye’deki toplam satışları yılın 10 ayında 43 bin 562’ye, Türkiye pazarından aldıkları pay da yüzde 4,54’e ulaştı.

İŞTE O KRİTERLER

7 bölgede 20 istasyon: İthalatı yapılacak eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olduğunun Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekecek.

Mesleki yeterlilik: Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranacak.

Çağrı merkezi: İthalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi gerekecek.

Temsilcilik açılacak: İthalatı yapılacak eşyanın imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması sağlanacak.

Batarya sistemi: Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi şartlarının bir arada sağlanması gerekecek.

Bir ay süre: Düzenleme 30 gün sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra şartları sağlamayan markalar Türkiye’de satış yapamayacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...