Deprem bölgesinde araç satışları artıyor

- Güncelleme:
Deprem bölgesinde araç satışları artıyor

T-Otomobil Haberleri

Şubat ayı itibarıyla depremin etkilediği illerde araç satış ilanları yüzde 30 artış gösterdi. Yüzde 70 oranında otomobil ilanlarının domine ettiği pazarda ağırlıklı ortalama ise 300 bin TL civarında…

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Yaşanan deprem felaketi bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv piyasasını da etkiledi. Uzmanlara göre ikinci el pazarında ani fiyat artışlarına sebep olan deprem, pazardaki arz talep dengesini de ciddi oranda değiştirdi. Şubat ayı boyunca tüketicilerin araç inceleme oranında belli seviyelerde azalış görülürken, deprem bölgelerindeki tüketicilerin oluşan ihtiyaçlarından dolayı araçlarını satmak istedikleri gözlemlendi. İkinci el pazarının online platformlarından arabam.com tarafından yapılan analiz çalışmasına göre, şubat ayında depremin etkilediği illerde bireysel kullanıcı ilan sayılarında ortalama %30 artış görüldü.  

Depremin yaşandığı 6 Şubat tarihinden bu yana ilanlarda en çok 300.000 TL’ye kadar olan araçların yer alması dikkat çekerken, en çok ilan verilen model yılları ise 2012 ve 2016 arası olarak ön plana çıktı. Rapora göre arabam.com’da şubat ayında ikinci el araç ilanların %70’ini otomobiller oluştururuken 2. sırada hafif ticari araçlar yer aldı. Arazi araçları ilanları ise üçüncü sırada yer alırken motosiklet, traktör ve tarım iş makinaları gibi ilanlar ise %1’lik kısmı oluşturdu.

RENAULT BİRİNCİ 

Deprem tarihinden bu yana ilanlarda en çok görülen markalar adet sırasıyla Renault, Fiat, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Honda ve Citroen oldu. Model bazında incelendiğinde ise şubat ayında en çok ilan verilen otomobil modelleri Clio, Astra, Megane, Focus, Egea, Focus, Corolla, Passat ve Civic olarak ön plana çıktı. Arazi araçlarında Dacia Duster modeli %22 ile ilanlarda en çok yer alan model olurken Nissan Qashqai, Kia Sportage ilk üç sıraya adını yazdırdı. Motor hacmi karşılaştırmasında ise 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları daha çok olduğu dikkat çekti. 2001 cm³ ve üzeri motor hacmine sahip ilanların oranı ise %4’te kaldı. 

Düz vitesli araç ilanları %68’lik oranla otomatik vitesli araçların önünde yer aldı. Yakıt tipine göre ise dizel araç ilan oranı %53,48, LPG’li %26,61 ve benzinli araç ilanları %19,33 oldu. Hibrit ve elektrikli araçların ilan sayısı ise oldukça kısıtlı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...