Çin otomotivde çok hızlı büyüyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Çin otomotivde çok hızlı büyüyor

T-Otomobil Haberleri  / HABER MERKEZİ

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Eroldu, Çin’in şu anda dünyanın en büyük ihracatçısı durumunda olduğunu dile getirerek; “Elektrikli otomobil üretiminde %40, ihracatında da %148 artış var. Aynı zamanda Çin en yüksek içten yanmalı araç üreten ve ihraç eden ülke konumunda” dedi.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2023 yılının ilk 9 aylık verilerine göre geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplam üretim yüzde 12 artarak 1 milyon 74 bin 155 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 9 aylık dönemine göre yüzde 21 artış sağlayan otomobil üretimi ise 687 bin 817 adede ulaştı. Ağır ticari araç pazarı yüzde 28, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 57 artış sağlanırken toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 7 oranında arttı. Düzenledikleri basın toplantısında sektörle ilgili önemli bilgiler paylaşan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türk otomotiv sektörünün 2 milyonluk bir kapasiteye sahip olduğunu hatırlatarak; “Şu anda da bu kapasitenin 1 milyon 350 bin-1 milyon 400 binini kullanır durumdayız” dedi.

Çinli markaların Avrupa’daki yükselişine dikkat çeken Eroldu; “Pazar payları elektriklide 3,7’yi aştı ve hızla artmaya devam ediyor. Bir de Avrupalı üreticilerin Çin’de yaptırdıkları elektrikli araçlar var. Avrupa Birliğinin Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik anti damping soruşturma başlattı. Çin üretimi Avrupa’da sanayi açısından bir tehdit oluşturduğu düşünülüyor. Bir diğer gerçek de Çin’in de otomotivdeki imajı iyileşiyor” ifadelerini kullandı. İtalya’dan bir anket sonucu paylaşan Eroldu, 10 yıl önce %5 olan Çinli araç sayısının şu anda %38’lere dayandığına dikkat çekerek; “Bu çok yüksek bir rakam. Çin markalarının Avrupa’da hızlı yükselişinin bir sebebi de müşteri tarafından da kabul edilmesi, yalnız fiyat değil aynı zamanda teknoloji algısı da var. Bizde de yine teknoloji tarafında Çin’in algısı bir 10 yıl öncesine göre daha farklıdır. Bizde de anket yapılsa sonuçlar yakın çıkabilir. Çin şu anda dünyanın en büyük ihracatçısı durumunda. Elektrikli otomobil üretiminde %40, ihracatında da %148 artış var. Şu anda Çin’in iç ve dış pazarlarda asıl sattığı adetler içten yanmalı. Yani hâlâ elektrikli araçların Çin’in toplam iç pazar ve ihracatı içindeki payı çok yüksek değil. Fakat tabii dünyada elektrikli araç az olduğu için Çin’in payı çok yüksek bir duruma geliyor. Yani Çin aynı zamanda en yüksek içten yanmalı araç üreten ve ihraç eden ülke konumunda” şeklinde konuştu.

8 MİLYAR DOLARLIK OTOMOBİL İHRACI

Otomotiv sektörü, ocak-eylül döneminde 25,6 milyar dolar ihracat yaparken, bu dönemde 110’dan fazla ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye 8 milyar 21 milyon 731 bin dolarlık binek otomobil ihraç edildi. Sektör, en fazla binek otomobil ihracatını 1 milyar 527 milyon dolarla Fransa’ya gerçekleştirdi. 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...