Bir otomobilden çok ötesi: TOGG
Nuri Demirağ ile uçak sanayiinde, Devrim arabasıyla otomobil sanayiinde kaçırılan fırsat, Sanayi 4.0 ile bir defa daha Türkiye’ye altın tepside sunuluyor. Togg ile gençler; pil ve şarj teknolojileri, yapay zekâ, otonom sistemler, bulut sistemleri, siber sistemler, üç boyutlu baskı gibi birçok alanda projelerini hayata geçirebilecek. Genç beyinlerimiz artık Silikon Vadisi’ne göçmeyecek. Togg ile büyüyen girişimler yeni teknolojileri beraberinde getirecek, ekosistem büyüdükçe Türkiye büyüyecek.
ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ
Türkiye’nin heyecanla beklenen yerli otomobili Togg, nihayet banttan indi. Türkiye için tarihî bir gündü. Maalesef muhalefet liderleri millî konuda dayanışma gösteremedi. Togg’un açılışına katılmadıkları gibi millî projeyi karalama yoluna gittiler. Ancak şu iyi bilinmeli ki Togg bir otomobilden çok ama çok ötesi. Togg, Sanayi 4.0 demek, ülkenin ve gençlerimizin geleceği demek. Neden mi?
Sanayi devrimini kaçıran Türkiye bunun en eksikliğini tam 100 yıl boyunca damarlarında hissetti. İhracattan çok ithalat yapan yani üreten değil tüketen Türkiye döviz ataklarına ve saldırılarına karşı hep savunmasız kaldı. Ama Türkiye 100 yıl sonra öyle bir fırsat yakaladı ki, bunun adı Sanayi 4.0’dı. Temelinde dijitalleşmenin yer aldığı Sanayi 4.0 ile gelişmekte olan ülkeler ilk defa gelişmiş ülkelerle yarışır hâle geldi. Bu süreçte dijitalleşmeye ayak uyduramayan, yıkılmaz denen markalar bir anda iflas etti. Nokia, Kodak gibi... Yapay zekâ, robotlar, otomasyon, karanlık fabrikalar, nesnelerin interneti derken üretim otomasyona dönüştü. 100 yıllık otomobil firmaları daha değişimi anlamadan sıfırdan kurulan Tesla bugün 100 yıllık markalara meydan okuyor. Dahası, 5-10 yıllık girişimler milyar dolarlık değerlemelerle geleceğin kodlarını yazıyor.
TÜRKİYE ARTIK OYUN KURUCU
Türkiye ilk olarak savunma sanayii ile bu alanda oyun kurucu olduğunu gösterdi. Bir kaç milyon dolara mal olan SİHA’lar 100 milyonlarca dolarlık savaş uçaklarıyla boy ölçüştürebiliyor. Temelinde yapay zekâ bulunan SİHA ve drone’lar savunma sanayiinde tankların ve topların devrini sona erdirdi. Benzer şekilde Türkiye silahlı insansız deniz aracı SİDA’larla yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Bu alanda en az altı yerli firma çalışma yapıyor.
Ve tabii ki Togg... Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu... Adında bile girişimciliğe vurgu var. Bu çok önemli. Nuri Demirağ ile uçak sanayiinde, Devrim arabasıyla otomobil sanayiinde kaçırılan fırsat Togg ile bir defa daha Türkiye’ye altın tepside sunuluyor. NASA örneğinde olduğu gibi. Bugün birçok sektörün temelinde NASA’nın buluşları yatıyor. ABD’nin teknoloji gücü NASA’dan geliyor. İşte Togg da yerli girişimcilere bu altyapıyı sunuyor.
TOGG DA OTOMOBİLİN TEKNOFEST’İNİ DÜZENLESİN
Yeni mobilite ekosistemi içerisinde pil teknolojileri, yapay zekâ, otonom sistemler, bulut sistemleri, siber sistemler, üç boyutlu baskı gibi birçok alanda hizmet edebilecek firmalar yer alıyor. Bu teknolojileri geliştirecek girişimler için Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde yer ayrıldı. Artık genç beyinlerimiz Silikon Vadisi’ne göçmeyecek. Togg ile büyüyen girişimler yeni teknolojileri beraberinde getirecek. Ekosistem büyüdükçe umutlar daha da yeşerecek, Türkiye büyüyecek. Kaybettiğimiz beyinleri tekrar kazanacağız.
Nasıl ki Teknofest ile gençler havacılık alanındaki fikirlerini yarıştırıyorsa belki Togg da otomobil üzerine bir Teknofest düzenleyebilir. Neden olmasın?
Kim ne derse desin Togg bir otomobilden çok ötesi. Togg “yerli ve millî değil” diyenler umudunuzu kırmasın. Markası bizim, fabrikası bizim, anahtarı da bizde. Varsın bazı parçaları yabancı olsun. Emin olun zamanı gelince genç girişimcilerimiz yabancı parçaların da yerlisini yapacaktır. Bakarsınız öyle bir zaman gelir; Togg kanatlanır uçar...