Beklenen an geldi: Türkiye'nin otomobili Togg satışa çıkıyor... İşte fiyatı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Beklenen an geldi: Türkiye'nin otomobili Togg satışa çıkıyor... İşte fiyatı

T-Otomobil Haberleri

Togg satışa çıkıyor... Türkiye'nin ilk elektrikli yerli otomobili Togg ön siparişe açıldı. Böylece Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından geliştirilen yerli otomobil Togg'un fiyatı açıklandı. Peki, Togg fiyatı ne kadar? İşte merak edilen soruların cevabı...

Türkiye'nin otomobili Togg için beklenen an geldi, yerli otomobil sonunda satışa çıkıyor... Konuya ilişkin son açıklama Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır'dan geçtiğimiz Cumartesi günü geldi. MÜSİAD’ın 15. Olağan Genel Kurulu’nda açıklama yapan Kacır, beklenen haberi, "Bu hafta Allah’ın izniyle Türkiye’nin otomobili Togg satışa çıkıyor olacak. Önümüzdeki günlerde Togg milletimizle buluşuyor olacak. Togg’la birlikte yeni bir yolculuğa çıkacağız. Bu sadece bir markanın, bir şirketin yolculuğu değil, bu sadece bir Otomobil yolculuğu da değil, bu mobilite ekosisteminde yükselen yıldız olma iddiası taşıyan Türkiye’nin yolculuğu olacak." sözleriyle duyurdu. 

Togg'un ön siparişi bu hafta içinde başlayacak, böylece yerli otomobilin fiyatı da ortaya çıkacak. Peki, Togg fiyatı kaç TL? Togg ön siparişi nasıl verilir? 

Beklenen an geldi: Türkiye'nin otomobili Togg satışa çıkıyor... İşte fiyatı

TOGG MODELLERİ NELER?

Geçtiğimiz günlerde Togg tarafından yapılan açıklamaya göre, üretici firma olan Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu, bu yıl C segmentindeki tamamen elektrikli SUV modelinden 20 bin adet üreteceklerini açıkladı. 29 Ekim 2022 günü yerli otomobilin piyasaya sürülecek ilk modeli olan C-SUV Bursa Gemlik'teki fabrikada seri üretime girdi. 2030'a kadar 1 milyon araç satışı yapılması planlanıyor. 

Togg'un SUV modelinin 160 kW güce (218 beygir) sahip arkadan itişli ve 320 kW güce (435 beygir) sahip dört tekerlekten çekişli olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. 160 kW’lık versiyon 7.6 saniyede 0’dan 100 km/s hıza, 320 kW güç üreten versiyon ise 4.8 saniyede 0’dan 100 km/s hıza çıkabilecek. Otomobilin daha az güce sahip versiyonu tam şarj ile 300 kilometre civarında, daha güçlü versiyonu ise 500 kilometre civarında bir menzile sahip olacak. Togg C-SUV hızlı şarj desteği sayesinde, hızlı şarjı destekleyen istasyonlarda 25 dakikada bataryalarını yüzde 80 doldurabilecek.

TOGG FİYATI NE KADAR?

Togg'un fiyatına ilişkin henüz resmi bir açıklama olmasa da tahminler mevcut. ÖTV düzenlemesine göre, 160 kW geçmeyen özel tüketim vergisi matrahı 700 bin TL'nin altındaki araçlarda ÖTV yüzde 10 olarak uygulanacak ve böylece Togg tarafından yapılan üretim destelenecek. Bu gelişme yerli otomobil Togg'un fiyatının belirlenmesinde de etkili olacak.

Togg'un fiyatına ilişkin bazı tahminler bulunuyor. ÖTV dilimine göre hesaplandığında Togg'un C-segment SUV modelinin 900 bin lira civarında olması bekleniyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Togg'un başlangıç fiyatı 1 milyon TL olacak. Sektör uzmanlarından gelen yorumlar ise, Togg'un en az 1 milyon 90 bin TL'den satışa çıkacağı yönünde. 

TOGG SİPARİŞİ NASIL VERİLİR?

Peki, Togg siparişi nasıl verilir? Bu da yerli otomobile ilişkin en çok merak edilen konuların başında geliyor. 29 Ekim 2022'de seri üretim açılışında yetkili isimler, Togg'un ön siparişine ilişkin bilgi vermişti. Buna göre, satışa çıkan ilk Togg modelinin siparişlerini şirket, internet sitesi ve Trumore mobil uygulaması üzerinden toplayacak. Ön sipariş için son tarih de tamamlandıktan sonra yerli otomobil almaya hak kazananlar ve öncelik sırası için çekiliş yapılacak. Daha sonra, çekilişe dayanarak öncelik sırası belirlenecek ilk Togg C-SUV araçlar sahiplerine teslim edilmeye başlanacak. 

Bu arada, ilk teslimatların bu ayın sonunda tamamlanması planlanıyor. Böylece Mart 2023 sonuna doğru ilk Togg otomobilleri yollara çıkmaya başlayacak. 

YERLİ OTOMOBİL İÇİN ÖTV DESTEĞİ

Yerli otomobil Togg için geçtiğimiz haftalarda matrah düzenlemesi yapıldı. Motor gücü 160 kilovattı aşan elektrikli araçların ÖTV matrahı yüzde 40'a çıkarıldı. Öte yandan, Togg'un yer aldığı ÖTV matrahı ise yüzde 10'da kaldı. Bu düzenlemenin Togg'un fiyatını 'ulaşılabilir' kılmak için yapıldığı yorumları yapıldı. 

KAMU BANKALARI DEVREYE GİRECEK

Öte yandan, fiyatın belirlenmesiyle kamu bankalarının harekete geçmesi bekleniyor. Böylece, vatandaşların Togg'a ulaşabilmesi için özel düşük maliyetli finansman sağlanacak. 

TOGG İÇİN ŞARJ İSTASYONLARI KURULUYOR

Yerli otomobil Togg çatısı altında yeni markalar kuruldu. Bunlardan biri de yerli üretim şarj istasyonu olan Trugo. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne üye işletmelerin Trugo kurulması için yer sağlayabileceği açıklanmıştı. Uygun alanlar Togg'a bildirilecek ve otomobil üreticisi uygun yerleri değerlendirecek. Şarj istasyonları için yeterli elektrik altyapısı da bir diğer koşul olacak. Mülkiyet sahibi yalnızca enerji alt yapısını karşıladığında cirodan yüzde 5 pay alacak.

(Haber Merkezi)

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...