2 ton - hibrit - 7,9 litre tüketimi var! En cimri Premium SUV

Düzenleyen:
- Güncelleme:
2 ton - hibrit - 7,9 litre tüketimi var! En cimri Premium SUV

T-Otomobil Haberleri

KİA’nın 1.6 litre hibrit motorlu ve 2 ton ağırlığa sahip olan efsanevi modeli Sorento’yu deneyimledik. Konfor ve teknoloji tarafında sınıf atlayan yeni model, rakiplerine ter döktürecek gibi duruyor. 180 beygirlik motorun 100 kilometrede 7,9 litre yakıt tüketmesi de önemli bir değer.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Güney Koreli KİA, Sorento efsanesini yeniden canlandırdı. Hatırlanacağı üzere 2002 yılında hayatımıza giren ve o dönemin en çok satan SUV unvanını alan Sorento, ilerleyen dönemlerde eksi parlak günlerini arar olmuştu. Bu zamana kadar aralıksız yenilenen ve makyajlanan bu model, bir türlü istediği performansa ulaşamamıştı. Sektördeki güçlü rakipleri de bu yaşananlarda büyük etkendi. Ancak markanın yeni tasarım dili ve teknolojik altyapısı ile Sorento adeta yeniden hayat buldu.

Kısa süreliğine test etme şansı bulduğumuz bu otomobilin artı ve eksi yönlerini sizlerle paylaşacağım. Yeni Sorento, bir önceki nesline göre baştan aşağıya yenilendi. Tam anlamıyla gerçek bir SUV havasını yakalamış. LED gündüz farları, büyük ön panjur, köşeli hatları ve 19 inç çapında jantlar ile oldukça heybetli bir görünüme kavuştu. Sorento’daki en büyük değişiklik arka kısımda yaşandı. Dikey ve parçalı LED far grupları Amerikan SUV’lardaki çizgileri barındırıyor.

Boyutsal anlamda da bir önceki nesline göre çok daha iri duruyor. Elektrikli bagaj açma kapama hızı olması gerektiği gibi… 608 litre bagaj hacmi, koltuklar yatırıldığında 2 bin litreye çıkıyor kadar.

2 ton - hibrit - 7,9 litre tüketimi var! En cimri Premium SUV
Kamp yapmak isteyenler veya ihtiyacı dâhilinde konaklamak isteyenler için otomobilin içi oldukça müsait.

MAKAM ARACI KONSEPTİNDE

3 sıra koltuklu ve 7 kişilik olan Sorento’nun içi çok geniş. Cam tavan ferahlığı artıran bir diğer unsur… Makam aracı olarak da düşünülen modelde Premium özellikler yer alıyor. Arka koltukta oturan birisi ön koltuğu bulunduğu yerden ayarlayabiliyor. Yine arka koltuktaki sırtlıkları da elektrikli olarak yönlendirebiliyorsunuz. Ayrıca hem önde hem de arka koltuklarda koltuk ısıtma özelliği yer alıyor. Ön konsol kardeşi Sportage’ın neredeyse aynısı, ufak tefek ek detaylar hariç. Bir üst segment olması açısından ön konsolun ve multimedya ekranının daha büyük olmasını beklerdim. Direksiyon tasarımı oldukça şık. Üzerindeki tuşlarla otomobilin birçok özelliğini kontrol edebiliyorsunuz.

Yeni model otomobillerde ‘dokunmatik’ tuşların fazla olduğunu görüyoruz. Ancak Sorento’da bunlar somut hâlde yani fiziksel olarak yönetiliyor. Bana kalırsa bu çok daha kullanışlı. Eko - sport ve smart modları bulunan otomobilde animasyonlar da keyif veriyor. BOSE ses sistemi tüm versiyonlarında standart olarak sunuluyor. Kısacası Sorento tam anlamıyla premium bir SUV hâline dönüşmüş.

2 ton - hibrit - 7,9 litre tüketimi var! En cimri Premium SUV

MOTOR TATMİN EDİYOR

Otomobilde 1.6 turbo beslemeli hibrit bir motor kullanılıyor. Bu elektrikli bir motor ile kombine edilmiş durumda. Bu ikili, 180 beygir güç üretiyor. Tork değeri ise 265 Nm, 0-100 8,6 saniyede ulaşıyor. Otomobil 2 ton ağırlığında olması sebebiyle çok büyük bir beklentiniz yoksa gaz tepkimeleri sizi tatmin edecek seviyede diyebiliriz. Çift kavramaları şanzıman hibrit motor ile iyi bir birliktelik oluşturuyor.

Elektrikli otomobillerin henüz altyapısı tam oturmadığı için hibritler hem tasarruf hem de performans açısından şu sıralar çok moda. Test ettiğimiz 2 tonluk bir otomobilin 100 kilometrede 7,9 litre yakıt tüketmesi açıkçası beni şaşırttı. Sürüş sırasında eleştirel olarak söyleyebileceğim tek durum, yüksek hızlarda otomobilin içine rüzgâr sesi geliyor. Ancak bu çok rahatsız edecek boyutlarda değil.

Sorento, hem yüksek hem de ağır olmasına rağmen yol tutuşu konusunda da benden tam puan aldı. Sona gelirsek, Sorento bugünlerde yeni Nissan X-trail ve Hyundai Santa Fe ile yarışır durumda. Açıkçası diğer araçları test etmemiş olmama rağmen, Sorento bende iyi düşünceler uyandırdı.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...