TÜBAD Başkanı Baturalp: 'Yatmayacaklar...'

TÜBAD Başkanı Baturalp: 'Yatmayacaklar...'

SPOR Haberleri

TÜBAD Başkanı Mehmet Baturalp, "5+1 kuralı" karşısında yerli basketbolcuların bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek, 'Yatmayacaklar' dedi.

Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği (TÜBAD) Başkanı Mehmet Baturalp, bu sezon sahadaki 5 oyuncunun da yabancılardan oluşmasına olanak tanıyan "5+1 kuralı" karşısında yerli basketbolcuların bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek, "Daha fazla çalışacaklar ve cebren oynayacaklar. Başka alternatif yok. Yatmayacaklar" dedi.
Yarın başlayacak 2014-2015 Türkiye Basketbol Ligi sezonunda kulüplere, sahada yalnızca kadrosundaki 5 yabancıdan 3'ünün olmasına izin verilen "3+2 kuralı"ndan farklı olarak sahaya aynı anda 5 yabancı oyuncuyla da çıkabilme imkanı tanıyan "5+1 kuralı" uygulanacak.
Yeni yabancı oyuncu kuralının takımları, yerli oyuncuları ve A Milli Basketbol Takımı'nı nasıl etkileyeceği merak konusu. Zira kuralın ilk kez uygulandığı Fenerbahçe Ülker ile Pınar Karşıyaka arasındaki 30. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında, Türk basketbolcuların süre ve sayı ortalamaları, yabancı meslektaşlarının oldukça altında kaldı.
Pınar Karşıyaka'nın Fenerbahçe Ülker'i 77-75 yenerek kupayı kaldırdığı karşılaşmada ekiplerin kadrosunda bulunan 13 yerli basketbolcudan 6'sı sahaya adım bile atmadı. Fenerbahçeli Can Altıntığ ise yalnızca 2 saniye oyunda kaldı.
Bu 13 yerli basketbolcu, ortalama 7 dakika süre aldı ve kişi başı 2,5 sayı üretti. Yabancılar cephesindeki 11 isim ise sahada kaldıkları 28 dakikada 10,9 sayı kaydetti.
Eski bir basketbolcu ve antrenör olan Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği (TÜBAD) Başkanı Mehmet Baturalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı izlediğini belirterek, "Bir ara iki takım da sırf yabancı oyuncularıyla oynuyordu, Türk çocukların hepsi kenarda oturuyordu. Kolay maçlarda nasıl olsa oynatıyorlar ama özellikle zor karşılaşmalarda çocukların süreleri düşecek. THY Avrupa Ligi'ne katılan takımlar, genelde yabancı oyuncularını tercih edecekler" değerlendirmesinde bulundu.
Yine de 2 sezon boyunca geçerli olacak kurala olumlu baktığını söyleyen Baturalp, "Türk oyuncular 'Nasılsa yerimiz garanti' diye çalışmayı aksatıyordu. Yeni kuralla işleri zorlaştı. Çünkü büyük paralar kazanılıyor ve bu parayı alabilmek için oyuna girmeleri lazım. Yoksa Cumhurbaşkanlığı Kupası'ndaki gibi kenarda otururlar" diye konuştu.

"Daha fazla çalışacaklar ve cebren oynayacaklar. Yatmayacaklar"
Baturalp, yeni kuralın rekabeti arttıracağını dile getirerek, "Bu sistemin Türk basketboluna fayda getirmesi, yerli oyunların kafalarını kullanmalarına bağlı. 'Bizim ekmeğimizle oynuyorlar' deyip daha iyi hazırlanmaları, daha çok çalışmaları ve yabancı oyuncularla rekabet etmeleri lazım. Başka türlü olmaz. Rekabet edemezlerse her geçen gün kötüye gider. O zaman yazık olur çünkü arkadan gelen çok iyi bir genç nesil var. Milli takımı da etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
Anadolu Efes'in kadrosundaki 20 yaş altı oyunculardan Cedi Osman ve Furkan Korkmaz'ın gayretleri sayesinde sürelerini arttırmayı başardıklarını anlatan Baturalp, sözlerine şöyle devam etti:
"Antrenörlerinin gözüne girdiler ve formayı kazandılar. Cedi ve Furkan, Anadolu Efes'te yabancıları ekarte edip oynayabiliyorsa diğer yerli basketbolcular da aynı şeyi yapabilir. Türk çocuklarımızın burada bir duruş sergilemesi gerekiyor. Daha fazla çalışacaklar ve cebren oynayacaklar. Yatmayacaklar. Başka alternatif yok. Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım."


"3+2 kuralı"nın geçerli olduğu 2013-2014 sezonundaki istatistikler
Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) ile Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) tarafından hazırlanan "2014 Uluslararası Basketbol Transfer Raporu"na göre, "3+2 kuralı"nın geçerli olduğu 2013-2014 sezonunda maç başına 12,5 dakika sahada kalan yerli basketbolcular, 3,9 sayı ortalamasıyla oynadı. Yabancı oyuncular ise 23 dakika ve 10,1 sayı ortalamalarını yakaladı.
2013-2014 Türkiye Basketbol Ligi sezonunda oynayan yerli ve yabancı basketbolcuların istatistikleri şöyle:


Yerli basketbolcularYabancı basketbolcular
ABD'li oyuncularABD'liler dışındaki yabancılar
Oyuncu sayısı129108
5553
Maç başına alınan süre (dakika)12,523
24,921
Sayı ortalaması3,910,1
10,99,4
Dakika başına atılan sayı0,30,440,44
Yaş ortalaması25,52828,8


2013-2014 sezonunda oynayan 21 yaş altı basketbolcular ise şu istatistiklere ulaştı:
21 yaş altı basketbolcular
YerliYabancı
Oyuncu sayısı321
Maç başına alınan süre (dakika)6,513,1
Sahaya çıkılan maç sayısı (Normal sezonda 240 maç oynanıyor)21,725
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...