Sporun kalbi Katar'da atıyor

Burcu Çetinkaya, Doha'da dünya sporunun yıldızları ile buluştu.
Zico, ünlü tenisçi Boris Becker, Katar'ın Umm Salal takımıyla anlaşan Bülent Uygun, Amerikan futbolu yıldız oyuncusu Hamza Abdullah, kaykay efsanesi Tony Hawk'ı Katar'da yakaladım...
Katar spor dünyasında lider olmakta kararlı. 2022 FIFA Dünya Kupası'nı aldı ve Ortadoğu'da düzenlenen ilk dünya kupasına ev sahipliği yapmış olacak. 2024 Olimpiyat Oyunları'nı da hedeflerine koyan Katar, spor konusunda bir çok büyük organizasyona da ev sahipliği yapıyor. Geçen hafta yine Katar Emiri'nin evsahipliğinde düzenlenen 'Doha Goals Forum' (Doha Hedefleri Paneli) ise spor dünyasının farklı noktalarından dünyaca ünlü isimleri ve öğrencileri buluşturdu. Buradaki amaç ise sporu dünyada birleştirici unsur olarak değerlendirmek için yapılabileceklerdi. Türkiye'den ben de milli rallici kimliğimle konuşmacı olarak katıldım ve burada tanıştığım diğer konuşmacılardan Zico, Hamza Abdullah, Boris Becker, Dikembe Mutombo, Tony Hawk gibi isimlerin bazılarıyla küçük röportajlar yaptım. Ayrıca aynı tarihlerde Katar'ın Umm Salal kulübüyle anlaşan teknik direktör Bülent Uygun'u da sıca sıcağına yakalayıp küçük bir söyleşi de kendisiyle yaptık. Yani bu hafta sporun yıldızları konuğumuz...
Hamza Abdullah Amerika'da bir yıldız sporcu. Amerikan futbolu liginin en profesyonel yeri NFL'de mücadele eden Hamza Abdullah, milyon dolarları reddederek kariyerinin en önemli noktasında bir sene ara verip ailesini alıp hacca giderek dikkatleri üzerine çekti.
gt; Spora nasıl başladınız?
gt; Spor evden dışarıdaki dünyayı keşfetmeme vesile oldu. İçimdeki öfkeyi olumlu bir yere yöneltmemi sağladı. Kavga etmek yerine sporda başarılı oldum.'
gt; Müslüman bir aileden gelmeniz Amerika'da spor hayatınızda size bir avantaj oldu mu ?
gt; Aslında avantaj oldu. Çünkü spor disiplin gerektirir ve ben günde 5 vakit namaz kılma disiplinine sahip bir çocuk olarak spordaki disipline kolay alıştım.
gt; Kariyerinize ara vererek hacca gitme kararı aldınız? Tepkiler nasıl oldu? Bu kararı nasıl verdiniz?
gt; Zor bir karardı ama, yarın yaşayacağımız kesin değil ki. Allah bize bunu emretmiş ve Allah bana ve aileme gidebilecek sağlığı ve parayı vermişse bana da gitmek farzdı. İnsanlar neden kariyerinin bitmesini beklemedin diye sordular. Ne kadar yaşayacağımı nereden bilebilirim ki ?
![]() |
Körfez ülkelerine giden ilk Türk teknik adam oldu ve çok mutlu
Öncelikle imzayı atmasının hemen ertesinde Katar'da görüştüğümüz Bülent Hoca'nın keyfi oldukça yerinde. Körfez'deki bir futbol takımını çalıştıran ilk Türk teknik adam olarak da bir yeni akımı başlatabilir. Özellikle maddi açıdan futbola çok yatırım yapan körfez ülkelerinde Türk oyuncuların ve teknik adamların olmayışı; artan ticaretimiz ve benzerliklerimiz düşünülünce zaten hep gündeme gelen bir soruydu.
gt; Katar'ı nasıl buldunuz hocam ?
gt; İnanılmaz düzenli, insanlar sevgi ve saygıda birbirine kusur etmiyor. Manzara çok güzel. Yepyeniden inşaa edilen bir şehir. 2022'de bütün dünyanın konuşacağı özel bir ülkeye geldim, o yüzden çok mutluyum. Allah bana bunları nasip etti, keyifliyim ve inşallah uzun yıllar da burada hizmet edeceğim.
gt; Futbol seviyesi olarak bizden gerideler, siz nasıl buldunuz?
gt; Tabii ki gelişme, projelendirme, planlama ihtiyacı var. Gerek altyapısından tutun, gerek düşünce tarzı olsun. Katar'ın kendine has bir ekolü düzenlenmesi gerekiyor, şu anki Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Thani ve babası kendi zekalarıyla ve yürek ve cesaretleriyle bu ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışıyorlar. Onlara yakışacak, savaşçı ruhlarını sahada yansıtacak bir ekole ihtiyaçları var. Bu ekolün oluşturulması belli plan ve projeler doğrultusunda sistemin kurulması gerekiyor o zaman Avrupa ülkeleriyle mücadele etmeleri mümkün olacaktır. Biraz daha zaman ve bu projelerin inşası gerekiyor.
gt; Farklı bir ülkeye geldiniz, yaşam olarak zorlanacak mısınız?
gt; Hiç farklı değil, çok benziyoruz. İnanç bakımından ortak olduğumuz, yıllarca birbirimizden uzak kalıp sevgimizi anlatamadığımız bir yer olmuş burası. Buraya gelince benzerlikleri ve dostluğu daha da çok gördüm. Çok keyifliyim ve mutluyum. İyi ki Allah buraya gelmeyi bana nasip etti. Türkiye ve Katar arasında spor elçisi olmaya hazırım.
gt; Körfez ülkeleriyle artan ticaretimize rağmen, futbol gibi gelişmiş olduğumuz bir konuda aramızda bir alışveriş yoktu. Bu anlamda bir ilke imza atmış oldunuz. Sizce bu bir başlangıç olacak mı ?
gt; Sportif anlamdaki diyaloğumuzun eksikliğinden dolayı gerçekleşmemiş olabilir. Teknik bir adamın daha önce gelmemiş olması da sebep olabilir. Hoca gelirse futbolcu transferleri de gerçekleşir. Bu anlamda benle birlikte bu mantığın da değişeceğini düşünüyorum. Biz yapı olarak aslında çok şey katabiliriz Katar'a. Buraya gelen yabancılar hep maddi olarak faydalanmış ama sporu geliştirmemiş. Ben bu kültürün insanlarına eğitim ve spor anlamında destek olacak, katkı sağlayacak, sevgi ve saygımızı, birlik ve beraberliğimizi artıracak şekilde hareket etmeyi düşünüyorum.
gt; Buradan Türkiye'ye transfer olabilecek seviyede futbolcuları var mı ?
gt; Bence var. Yetenekli, seviyesi iyi futbolcular var. Neden olmasın.
![]() |
Ünlü Fransız sunucu Rachel Bourlier'nin sorularıyla sporu dünyada birleştirici unsur için nasıl kullanabiliriz konusunu tartıştık.
YILDIZLAR GEÇİDİ
![]() |
Brezilya'lı eski futbolcu Arthur Zico, 2006-2008 yılları arasında Fenerbahçe'nin de teknik direktörlüğünü yapmıştı. Zico da ağustos ayında Katar'ın Al-Gharafa takımı ile sözleşme imzalamıştı. Doha'daki panel öncesi kısa bir sohbet ettiğimiz Zico'nun 'Türkiye'yi sorduğumda verdiği cevap Fenerbahçe'nin başarısından mutlu olurum.' oldu.
![]() |
Tenis efsanesi Boris Becker ve NBA efsanesi Dikembe Mutombo da panele katılan sporculardandı.
![]() |
Panelde sıradışı sporların önemi üzerine de bir söyleşi yaptık. Sağımda oturan efsane kaykaycı Tony Hawk senede 15-20 milyon dolar kazanan ve dünyaca ünlü bir sporcu.
Burcu ÇETİNKAYA/TÜRKİYE GAZETESİ