Nobre'den çarpıcı açıklamalar: 'Ay Yıldız daveti Bekledim'

Nobre'den çarpıcı açıklamalar: 'Ay Yıldız daveti Bekledim'

SPOR Haberleri

'Marco Aurelio iyi arkadaşım. Ben de onun gibi Türk Milli Takımı'nda oynayabilmek için davet bekledim, olmadı. Oysa 2006'da Türk vatandaşı olmuştum."

Antalya'da Kempinski Otel'deyiz.
Yazdan kalma harika bir gün... Akdeniz'in çarşaf gibi yayılmış büyüleyici görüntüsüne inat, Kayserispor'un kampında yoğun telaş ve olağanüstü hareketlilik yaşanıyor. Başkan Recep Mamur'u ter basmış. Belli ki sıkıntı, stres dağ gibi. Toplantı üstüne toplantı yapıyor, ''Şampiyon olacak takım 12 puanla lig sonuncusu'' diye...Genel Koordinatör Süleyman Hurma'nın ise kulakları kızarmış telefonla konuşmaktan... Amaç, bir an önce en doğru hocayı bulmak, en doğru isimleri takıma kazandırmak ve Kayserispor'u bulunduğu bu travmatik ortamdan çıkarmak.
İşte o hengame içinde sarı-kırmızılı takımın en tecrübelisi Mert Nobre ile Umut Köse'nin tercümanlığında Türkiye gazetesi okurları için sıra dışı bir röportaj gerçekleştiriyoruz.
Nobre Türkçe "Hoş geldiniz, nasılsınız?" diyor. Belli ki, 10 yıllık süreçte sadece Türk vatandaşı olmakla kalmamış, Türkçe'yi de sökmüş.
İşte Brezilyalı golcünün A'dan Z'ye sorularımıza verdiği müthiş cevaplar:
...
''Ligin ikinci yarısında Kayserispor patlama yapacak. Mersin İdman Yurdu'nda küme düşmenin ne kadar ağır ve kabul edilemez olduğu gerçeğini yaşadım. Bir daha aynı acıyı tatmayı asla kabul edemem. Zaten biz ligdeki bu konumu hak etmedik, bu takımın kalitesi inanın çok yüksek. O yüzden diyorum ki; kesinlikle Kayserispor'un düşmesine ben ve arkadaşlarım izin vermeyeceğiz.''
''Otuz dört yaşındayım, bir santrfor için futbol hayatımın en olgun dönemi... Ligin ilk yarısında sakatlıklar sebebiyle verimli olamadım ama şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Kayserispor ile 2.5 yıl sözleşmem var. Burada iyi şeyler yapıp, sonra yine İstanbul'u hedefliyorum, bir kere daha büyükler neden olmasın?"
"Geniş bir ailem var; tam 9 kardeşiz... Ben sondan bir öncekiyim ve ailede futbol oynayan tek kişiyim. O bakımdan ailemin içindeki yerim farklı. Düzenli bir hayatım var; eşime ve aileme düşkünüm. Onlar da bana... Geldiğim noktayı aileme borçluyum; iki oğlum var; Nicolas 11, Valantina 6 yaşında."
''Japonya'daki hayat şartları ağırdı, eşime kimse yardımcı olmadı. Brezilya'dan yakınlarım gelmek istediğinde ise Japonya vize vermedi, sıkıntı çıkardılar. Aynı Avrupa'nın Türkiye'dekilere vize engeli çıkarması gibi bir şey bu. Ben de Brezilya'ya geri döndüm. Duygusal bir karardı bu.''
''Fatih Terim ile Milli Takım geçmişte başarılı oldu, yine olur. Türkiye'yi seviyorum, Türkçe'yi de... Artık bu ülkenin futboldaki bir parçasıyım. 2006'da kendi isteğimle Türk vatandaşı oldum, Marco Aurelio gibi Milli Takım'da oynamak için. Bunu çok istedim ama o şansı hiç yakalayamadım. Bu benim içimde ukde.''
"Brezilya'da futbol; çok güçlü bir sivil toplum hareketidir. Ülkedeki iki zıt fraksiyon, birbirlerine karşı açtığı savaşta ateşkesi futbol aşkı sayesinde ilan etti. Brezilya'daki iç savaş Pele'nin öncülüğünde durdu.'' nbsp;
"İnanmayacaksınız ama Brezilya'da futbolun insan hayatını kolaylaştırıcı çok önemli yanları var. İnsanlar, Brezilya'da eğitimin ucuzlaması için, hatta işçiler sendikal yolla elde edemedikleri haklarını alabilmek için futbolun gücünü kullandılar yıllarca, hâlâ da kullanıyorlar.''
''Doğrusu Brezilya futbolu yerinde sayıyor. Eğer son Konfederasyon Kupası'ndaki çıkışı olmasa kimse ev sahibi olmasına rağmen 2014 Dünya Kupası'nda Brezilya'yı favori göstermezdi. Ama o turnuva düşünceleri değiştirdi.''
"Türk hocaların da yabancıların da dertleri aynı... Del Bosque, Aragones, Schuster, Hiddink, Rijkaard gibi dünya çapında hocaların Türkiye'de başarılı olamamasının tek sebebi, Türk gibi düşünememeleridir."
"Futbolcunun tek görevi oynayacağı maça ruhen, fiziken hazır olmaktır. Profesyonellik bunu gerektirir. Ama Türkiye'deki hocalar, bir gün önce kamp yapmazlarsa, maçı kazanamayacaklarına inandırmışlar kendilerini, bu çok saçma."

nbsp;Nobre'den çarpıcı açıklamalar: 'Ay Yıldız daveti Bekledim'

F.BAHÇE'DE FİGER'İN OYUNUNA GELDİM
"Menajer Figer yanlış yaptı. Fenerbahçe'de daha uzun oynayabilirdim ancak Figer kontratım biteceği vakit kulüp ile ters düşmüş, daha fazla kazanmak adına... O gün bütün menajerleri hayatımdan çıkardım."


'Şükür yıldız olamazdı'
"Burak, Umut, Kuyt, Webo, Sow ve Almeida iyi birer forvet ama Türkiye'de tanıdığım en etkili golcü Hakan Şükür... Fiziği, koşu tarzı, yüksek toplara hakimiyeti ile tam bir forvetti ama Türkiye'ye özgü hayat anlayışı ile dünya yıldızı asla olamazdı."

'Alex ile nbsp;mükemmeldik'
"Cruzeiro Esporte'de Alex de Souza, Edu, Melo ve Maldonado ile beraber oynadık. Alex ile mükemmel ikili olduk, Cruzeiro'ya ilk şampiyonluğunu ve kupayı kazandırdık. 2004-05'te Alex ile bu defa Fener'de buluştuk ve coştuk. Alex 23 gol attı, ben 18... Fenerbahçe üst üste şampiyon oldu.

'Denizli maçını unutamam'
"Dram gibi... O sezon 17 gol atmıştım… F.Bahçe'nin en golcü ismiydim, mutluluktan havaya uçmalıydım ama nbsp;şampiyonluğu son hafta Denizlispor beraberliği ile kaybedince yıkılıp kalmıştım. O sahne gözümün önünde hiç gitmiyor."

HASAN SARIÇİÇEK/TÜRKİYE GAZETESİ
Fotoğraflar: Ali YEDEK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...