Küçükken evine halatla tırmanan Selçuk Çebi altını iple çekiyor

Düzenleyen:
Küçükken evine halatla tırmanan Selçuk Çebi altını iple çekiyor

SPOR Haberleri

Üç dünya şampiyonluğu bulunan, ‘dünyanın en iyi güreşçisi’ unvanının sahibi milli sporcumuz, koleksiyonundaki tek eksik olan olimpiyat şampiyonluğunu kazanmak için sabırsızlanıyor

Murad TAMER

1982 Trabzon doğumlu olan Selçuk Çebi, 1994’te Araklı İmam hatip lisesi’nde eğitim görürken emekli memur olan babası Hasan Çebi’nin teşvikiyle güreşe başladı. Yedi kardeşten sadece Selçuk profesyonel olarak spor yapıyordu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksekokulu'ndan mezun oldu. Daha sonra Trabzon Belediyespor ve Çaykur’da spor yaşantısını sürdürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da lisanslı olarak mindere çıkmaya devam ediyor. Ay-yıldızlı mayo ile minderleri rakiplerine dar ediyor. Rocky Balboa'nın unvan maçı öncesi mahallesinin sokaklarında koştuğu gibi o da antrenörü Mustafa Şahin’le Rio 2016 çalışmalarını memleketi Trabzon Araklı'da yapıyor. Küçükken güçlenmek için evinin ikinci katına halatla çıkan Çebi, geçtiğimiz günlerde Dünya Güreş Birliği tarafından 80 kiloda dünyanın en iyi güreşçisi ilan edildi. 

Rio 2016 için neler hissediyorsun?

2012 Londra Olimpiyatları'na göre bir nebze daha rahatım. Las Vegas'ta geçen sene yapılan Dünya şampiyonasında altın madalya kazandım. Artık daha tecrübeliyim. Kariyerimde sadece olimpiyat madalyası eksik. İnanıyorum ki tecrübemizle daha iyi yerlerde olacağız. Olimpiyatlar 4 yılda bir geldiği için heyecan ve stres daha fazla oluyor. 

Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Bu olimpiyatta elimden geleni yaparak altın madalya kazanmak istiyorum. Bunun için de çok çalışıyorum. Artık son kamp kaldı. Önümüzdeki günlerde Bolu'da başlayacak bu kampta rakiplerimizi daha iyi analiz etme şansı bulacağız. Rakiplere göre taktik çalışmalar yapacağız. İnşallah son kampın ardından Rio'ya hazır olacağız. Hocalarımız sağ olsun bizim her türlü sıkıntımızla ilgileniyorlar. Antrenörlerimiz olmasaydı bizim zaten şansımız da yoktu. Onlar bizi cevher haline getiren değerlerimizdir. Onlar bizden daha fazla heyecanlılar. İnşallah bu heyecanlarını madalyalar ile taçlandıracağız."

Türk güreşini nerede görüyorsun

Gureş her zaman Türk sporunun lokomotifi olacaktır. Uluslararasında da söz sahibi olmaya devam edeceğiz. Selçuklar, Rızalar şu an var. Yarın başkaları olur. Değişmeyecek tek şey var o da ay-yıldızlı bayrağımızın her daim gönderde olacağı gerçeği. Rio'ya en çok 15 kişiyle Rusya'dan güreşçi katılacak. Ardından 14 kişiyle Türkiye geliyor. Madalyalar kazanma şansımızı yüksek görüyorum.

En anlamlı başarıların hangileri?

Büyüklerdeki üç dünya şampiyonluğum da benim için çok anlamlı (2009-Herning, 2010-Moskova, 2015-Las Vegas). İlk defa dünya şampiyonu olduğumdaki heyecanımı ve mutluluğumu unutamıyorum. Ayrıca Türk güreş tarihinde 18 yıl aradan sonra Taha Akgül, Rıza Kayaalp ile beraber ülkemize üç altın madalya kazandırdığımız için de çok gururluyum. 

Rio'dan sonraki planların neler?

İnşallah olimpiyat şampiyonu olarak sporu bırakırım. En büyük hayalim olimpiyatlarda Türk Milli Marşı'nı dinletmek. En büyük hedefim, hayalim, rüyam bu. Ardından güreşe daha iyi hizmet etmek istiyorum. Milletvekili olarak olimpiyat oyunlarına katılmak isterdim. Nasip olursa Rio'dan sonra siyasete kaldığım yerden devam etmek istiyorum.”  Selçuk Çebi, 2015 genel seçiminde Trabzon'dan AK Parti milletvekili aday adayı olmak üzere bakanlıktaki müşavirlik görevinden istifa etmişti.

Madalyayı eşine armağan edecek

Daha önce kazandığı üç dünya şampiyonluğu madalyasını 3 çocuğuna armağan ettiğini söyleyen Selçuk Çebi, Rio 2016'da şampiyon olması durumunda altın madalyayı eşine hediye edeceğini söyledi.

ONUR TABLOSU

Organizasyon...........................Derece
2005 Akdeniz Oyunları..............Altın
2009 Dünya Şampiyonası..........Altın
2009 Avrupa Şampiyonası.........Bronz
2010 Dünya Şampiyonası..........Altın
2011 Dünya Şampiyonası..........Gümüş
2013 Akdeniz Oyunları..............Altın
2014 Dünya Şampiyonası..........Bronz
2014 Avrupa Şampiyonası.........Gümüş
2015 Dünya Şampiyonası..........Altın

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...