Fenerbahçe'nin yeni horozunun hikâyesi bir hayli ilginç

Düzenleyen:
Fenerbahçe'nin yeni horozunun hikâyesi bir hayli ilginç

SPOR Haberleri

9 yaşında yüzerken geçirdiği kaza sonrası onu çok sevdiği futboldan koparabilecek yaraları 50 dikişle sardı. Altyapıdayken kısa boyuna burun kıvırarak “Senden futbolcu olmaz” diyen hocalarına cevabı kazandırdığı kupalarla verdi

> Hilmi Hakan Kahraman

Merhaba... “TrScouts” olarak bu yaz kulüplerimizin gerçekleştirdiği transferleri sizlere farklı özellikleriyle daha yakından tanıtmak istiyoruz. İlk misafirimiz Fenerbahçe’nin Fransız yıldızı; Mathieu Valbuena...
2006 yılında, ilk profesyonel kontratını imzalayan genç ve isimsiz bir oyuncu olarak geldiği Marsilya’da 8 sezonda 330 maça çıkan, attığı unutulmaz goller ve yaptığı asistlerle lig-kupa şampiyonluklarına katkı sağlayıp ‘28’ numaralı forması emekli edilen, bir kulüp efsanesi olarak ayrıldığı Velodrome’da 1 yıl sonra sahada tekmeler, tribünlerdeyse hain nidaları altında maketi sallandırılarak karşılanan bir istenmeyen adam... Kariyerinde, hatta hayatında bu ve benzeri pek çok engeli birer birer aşan Mathieu Valbuena’nın karşılaştığı ilk engel, 9 yaşında yüzerken geçirdiği kazaydı. Onu çok sevdiği futboldan koparabilecek yaraları, atılan 50 dikiş ancak sarabiliyordu. Daha sonrasında başta Bordeaux U-18 takımındaki hocası olmak üzere kısa boyundan cesaret alarak “Senden futbolcu olmaz” diyen insanlar karşısına çıktı. Onlara en güzel cevabı 3. Lig’de mücadele eden takımını tarihinde ilk defa Ligue 2’ye çıkarıp Fransa’nın önemli kulübü Marsilya’ya transfer olduğunda verdi. Marsilya’da geçirdiği 8 sezonda efsane mertebesine ulaşan ve Fransa Millî Takımı’nın da değişilmez isimlerinden olan Valbuena, 2010 yılında hurdaya dönen bir araçtan burnu bile kanamadan çıkmış ve yine ölümden dönmüştü. 2015 Eylül’ünde bir hain olarak karşılandığı Velodrome’daki atmosferden etkilenmişe benzemeyen ve 90 dakika sahada kalan oyuncu, bu sefer de dünyanın en ateşli taraftarlarından Marsilyalıları aşmıştı. 
2015 yılının sonlarında millî takımdan arkadaşı Real Madridli Karim Benzema tarafından şantaja maruz kalan Valbuena, çocukluk arkadaşı tarafından adeta arkasından bıçaklanıyordu. Marsilya’da oynadığı dönemde bir röportajında “Biliyorum, Lyonlu oyuncular benden ve bana karşı oynamaktan nefret ediyor. Rahatsız edici bir rakip olmak hoşuma gidiyor” diyen Valbuena, hayatındaki bütün zorluklara bu düsturla yaklaşıp hepsini aşmayı başardı ve 33 yaşına yaklaşmasına rağmen çalışkanlığı, hırsı ve karakteriyle halen Avrupa’nın önde gelen oyuncularından biri. Fenerbahçe’de sol tarafta kullanılacağı düşünülen Valbuena’nın sahada en rahat ettiği mevki ise 10 numara bölgesi. Oyuncunun yaşı ve transferin finansal koşulları düşünüldüğünde Fenerbahçe için daha iyi alternatifler bulunabilirdi. Ancak yine de oyuncuyla Marsilya’da beraber çalışan Galatasaray’ın eski teknik direktörü Eric Gerets’in “Durdurulamayan küçük bisiklet” dediği Valbuena, Aykut Kocaman’ın elini sezon boyunca ciddi anlamda güçlendirecek bir isim.
Not: TrScouts Fransa gözlemcisi Ali Pehlivan’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

KÜNYESİ: 

Doğum Yeri:
Bruges (Fransa)
Doğum Tarihi:
28.09.1984 (32 yaşında)
Boy - Kilo:
1,67 m - 57 kg
Mevcut Piyasa Değeri:
3 milyon €
Maksimum Piyasa Değeri:
15 milyon € (2013)
Kariyer:
Takım Sezon Maç Gol
Libourne 2004-06 60 14
Marsilya 2006-14 330 38
D. Moskova 2014-15 40 6
Lyon 2015-17 76 12
Millî Takım 2010-   52 8

Artıları: 
> Mücadeleden hiçbir zaman kopmayan hırslı karakteri. 
> Takımını taşıyan ve gerektiğinde ateşleyen lider özellikleri.
> Oyunu yönlendirebiliyor, teknik yönü de oldukça kuvvetli.
> Hem kaleye gönderdiği şutlar hem de kesme ortalarıyla duran toplarda hayli etkili.
> Yaşı ilerlese de, çok fazla gerileme göstermeyen atletik özellikleri.
> Hızlı karar verip uygulayan oyun bilgisi yüksek bir oyuncu.
> Önemli maçlarda sorumluluk alabilen biri.

EKSİLERİ: 
> 1,67’lik kısa boyu sebebiyle hava topu dezavantajı.
> Savunma oyunu zaafı.
> Başarısız Rusya macerası.
> Lyon’u 3 yıllık kontrat yapmaktan alıkoyan yaşı.
> Yüksek maaşı.
Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...