'Fenerbahçe'nin Volkan'a dua etmesi lazım'

'Fenerbahçe'nin Volkan'a dua etmesi lazım'

SPOR Haberleri

Spor basınının önde gelen isimlerinden Kemal Belgin, hafta sınunda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Türk spor basınının deneyimli kalemlerinden Kemal Belgin, Fenerbahçe'nin son durumunu değerlendirdi ve transfer gündemine yönelik çarpıcı yorumlarda bulundu.
İşte Belgin'in sözleri...
- Fenerbahçe, 14 hafta Karabükspor deplasmanında mağlup olmadı. Nasıl bir Fenerbahçe izlediniz?
* Öncelikle Fenerbahçe'nin Volkan'a dua etmesi lazım. Ardından Caner'e dua etmesi lazım. Orayı herkes atlıyor, sadece Volkan'ın kurtarışlarını dile getiriyorlar ama Caner'in 3 tane inanılmaz kademesi var ki penaltı noktası ile 6 pas arasından kaleye atılacak gollerdi bunlar. Toparlama yaparsak 8-2 filan biterdi bu maç. Kimse kötü zemini, bozuk havayı, buzlanmış sahayı flan sakın olaki bir bahane olarak öne sürmesin. Fenerbahçe takımında oynayan futbolcuların hepsi böyle sahalarda oynamış, bu tercübelere sahip uluslararası oyuncular. Kaldı ki Karabükspor da aynı sahada oynadı.
* Buraya gelene kadar Fenerbahçe'nin 6 maçlık kumar serüveni var. Nedir bunlar; kimilerine hırs, maçı sonuna kadar yaşamak, inatla, inançla fiziksel direnişle maça ortak olmak. Böyle yorumlandı ama herkes çok önemli bir farkı atladı. Fenerbahçe, 1-0 yenikken ya da 1-1 berabereyken illaki kazanmak adına bu 6 maçta kumar oynadı. Orta sahadaki 3 oyuncu sayısını 2'ye indirdi, forvetine ilave yaptı ve hep son dakikalarda kaybetmekten kıl payı kurtulup maçları kazandı. Böyle yapıldığında sözlü ve yazılı spor medyası da bunlara övgü yağdırınca, teknik direktörün de çapı zaten belli. O da "Bakın ne güzel oluyor" dedi. Karabük'te de aynı formüle başvurdu. 62. dakikada Webo'yu oyuna soktuktan sonra baksınlar bakalım Karabükspor kaç gol atabilirmiş? Volkan kaç gol kurtarmış, Caner kaç defa inanılmaz kademeye girmiş? Bu defa Ersun Yanal'ın zarı düşeş değil hepyek geldi. nbsp;
* Tabii ki her rakibin özelliği vardır. Karabükspor da benim ölçülerime göre 18 takım içinde kontra oyunu hemen hemen en iyi oynayan takım çünkü oyuncu yapısı buna çok uygun. İlhan, Ahmet İlhan, Furkan ve ileride topu tutabilen Akpala gibi çok iyi bir oyuncu var. Yeri geldiğinde topu çok iyi tutan, çabuk oynayan, tek top oynayan, rakip savunmanın dengesibi bozup başka bölgelere top oynayabilen bir oyuncu. Samba Sow diye bir oyuncuları da var. O da mükemmel. Siz rakibi inceleme altına almamışsınız, nasıl olsa 4. forveti de sokarım, bu işi bitiririm demişsiniz. nbsp;
* Puan farkını bir hayli açmış gidiyorsunuz. Kendinize göre çok kötü hava koşullarının olduğu bir yerden 1 puanla dönseniz kötü mü olur yani. Fenerbahçe gibi ülke futbolunun çimentosu olan 3 kulüpten birini ve 10 tane hemen hemen kendi Milli Takımlarında oynayan, yerlileri saymıyorum, böyle bir takımı Ersun Yanal'a bırakırsanız, o da zar atmaya devam eder. Fenerbahçe'nin maçları kazandığı dönemde de hatırlarsanız aynı lafları söylemiştim. Tabela tabiki önemli ama bir gün olur kazananı eleştirirsiniz, kaybeden için de "Bakmayın kaybettiğine bundan sonra kolay kolay yemilmez" diyebilirsiniz. Türk spor basınının en büyük eksiği de budur.
- Pierre Webo'nun son maçlarda yedek kalmasını nasıl yorumlarsınız?
* Webo, yedek olur. Sow, Emenike yedek olur. Kuyt hiç olmadı. 4 tane yabancı oyuncunuz var forvette ve 6 taneden fazla yabancı oyuncuyu sahaya çıkaramıyorsunuz. Alves haklı olarak banko adam etti 5. Orta alanda Cristian ya da Meireles oynuyor. Holmen piyasada yok. Kadlec kupa maçında oynadı, Yobo zaten iptal. Acaba siz futbolun merkezi, iki yaka arasında köprü dediğimiz, bu köprü sağlam olmadıkça ne arka kıyı ne de ön kıyı sağlam yaşayamaz dediğimiz orta sahada Cristian'ı oynatıyorsunuz 11, olabilir tercihdir ama ilerideki 4 yabancıdan bir tanesini tribünde oturtsanız da Meireles ya da Holmen sahada olsa. Kalıp, önde 4 arkada Alves, ortada ya Cristian ya da Meireles. Bu çok uzun bir maraton gerçi Fenerbahçe'nin tek bir kulvarı kaldı. Bugün Türkiye'de orta sahada 9 tane futbolcusu olan tek takım Fenerbahçe. Böyle bir zenginlik hiçbir kulüpte yok. Bakın kafayla devam ederse Ersun Yanal, özellikle elindeki yerli potansiyeli iyi olan takıma kötülük edecektir.
- Fenerbahçe devre arasını nasıl geçirecektir?
* Sanıyorum 6-7 günü geçmeyen bir dinlenme süresi olacak. Sonra bir toplanma, güç toparlama, hazırlık maçları oynanacak ve kupa da olmadığı için özellikle yukarıdaki takımlar yeni bir mesaiye başlarlarken, maç kabiliyetlerini kupada yeniden kazanmaya çalışırken sanırım Fenerbahçe'de hazırlık maçlarında kazanmaya çalışacaktır. Süreç böyle gelişecektir. Dediğiim gibi kalıptan çıkılmaz ise sonu iyi olmaz.
- Transfere gerek var mı sizce?
* Fenerbahçe takımının bütün bölgelerine baktığınızda, alternatiflere baktığınızda nereye oyuncu alacaksınız. Fenerbahçe'nin asla ve asla transfere ihtiyacı yok. Eğer yazılanlar, söylenenler doğruysa yani yüksek bedellerle transfer yapılmaya kalkışılırsa bunun üzerine de soru işareti koyarım. nbsp;
- Fenerbahçe, Kayserispor maçıyla ilk yarıyı bitirecek...
* Kayserispor'un durumu ortada. Gençlere ağırlık verip bir politika çizdiler. Gençlerştirme politikası böyle olmaz. Gençleştirme politikası 11 oyuncudan 7-8'iyle yapılmaz en fazla 2 oyuncuyla yapılır. Çok hafif maç görüyorsan belki 3 olur. Eğer 6-7-8 oyuncuyla yaparsanız küme düşersiniz. İleride belki Kayserispor'a büyük paralar kazandırabilecek çok iyi genç oyuncular var ama bunların 6-7'sini aynı anda oynatarak daha doğmadan öldürüyorsunuz. Yanlış politika kurbanıdır Kayserispor. Karabükspor yapısı itibariyle Fenerbahçe'ye karşı oynadığı oyunla diğer takımlara tiyo vermiştir. Alabilene tabi. Tiyoyu alırsınız oynarsınız kaybedersiniz, furbol bu. Çok yanlış oynarsınız kazanırsınız bu da ayrı bir hikaye. nbsp;
- Fenerbahçe'nin kaybetmesi, Galatasaray'ın kazanması ve farkın 8 puana düşmese zirveyi nasıl etkiler?
* Galatasaray'ın yakalayabileceğini düşünmüyorum. Roberto Mancini de, Slaven Bilic de bu işi kaldırmayacaklar bana göre. Galatasaray takımı Trabzonspor maçına 2 kanadı olmayan uçakla çıkıyor. Kanadı olmayan uçak ne kadar uçar? Melo'yu sağ kanada, Selçuk'u sol kanada kaydıracaksınız, olmaz böyle. Melo gibi çok iyi bir ön liberoyu neden yerinden oynatıyorsunuz? Bu benim şahsi fikrim ama ben Galatasaray'ın Mancini ile çok önemli bir yere geleceğini sanmıyorum. Mancini, çok iyi bir futbolcuydu. Inter'de Manchester City'de teknik adam olarak çalıştı. Artık bir takımı keşfedip, doğrusunu oynatmak için artık 10 sene mi bekleyeceksiniz? Onun için ben Ersun Yanal kumarına rağmen, sahadaki oyuncuların, rakiplerin yaptıklarıklarından yararlanarak Fenerbahçe'nin şampiyon olacağını düşünüyorum. Beşiktaş ve Bilic'e baktığımız zaman onun da çarpıcı hataları karşımıza çıkıyor. En bariz olanı Fenerbahçe maçı. Doğru değişiklikler yapsa belki maçı kazanacaksınız. nbsp;
- Galatasaray'ın Tarık Çamdal ile sözleşme imzaladığı ve bunun etik olmadığı konuşuluyor...
* Tarık Çamdal'ın büyük takımda oynayıp oynayamayacağını bilmiyorum. Oyuncunun mukavelesi bitiyorsa eğer Mayıs'ta bu oyuncuyla Aralık ayından itibaren görüşme hakkınız var. O hakkı her iki tarad da kullanıysa kimsenin kızmaya hakkı yok. Siz oyuncunuzu çok seviyorsanız bu süreç başlarken çağırırsınız, "Gel kardeşim, sen şu kadar alıyordun, al sana bu kadar para, at buraya imzayı" dersiniz ve olay biter. Siz bunu yapmazsanız her türlü gelişmeye çanak tutuyorsunuz demektir.
- Peki sizce Hakan Çalhanoğlu, Galatasaray'a gelir mi?
* Ben bugün Almanya Ligi'nde oynayan bir Türk oyuncu olsam hiçbir takıma gelmem Türkiye'de. Niçin geleyim ki? Burada oyunculara 3,5 milyon euro veriyorlar. Burada o 3,5 milyon euroyu kaç seferde nasıl alırsınız, ya alırsınız ya alamazsınız. Almanya'da bir ekol, bir sistem, bir düzen var. Almanya'da 1 milyon 750 bin euroyu kağıtt ne yazıyorsa o gün alırsınız. Huzur içinde.
- Son olarak hakemleri nasıl değerlendirirsiniz?
* Ben hakemlerle ilgili çok fazla konuşmayı sevmeyen bir insanım. Ama bazı hakemlerimizi çok çabuk uçurduk, göğüslerine FIFA kokartı taktık. Hakemlik meşakkat, deneyim ister. Biz Hilmi Ok'ların, Ertuğrul Dilek'lerin, Doğan Babacan'ların nasıl FIFA'lara tırmandığını gördük. Bu son yıllarda bizde çok çabuk oluyor. Büyük takım maçlarında bazı çifte stadart uyguluyoruz. Medyayla biraz ürküntümüz oluyor sanırım. Kimsenin parasında, pulunda hiçbir zaman gözümüz yok ama hakemler iyi para da alıyorlar bildiğim kadarıyla. Nasıl yönetilirse kaç maç alınır gibi hesap mı yapılıyor? Ciddi bir gözden geçirme gereğinini olduğuna inanıyorum. Hakemlik müessesi derken o kurumun en başına bakmak lazım. Bu çok katlı bir futbol apartmanı. Statülerden korkmayan, onlara 4 elle sarılabilen cesur yüreklerin olması lazım. Devlet ile uzaktan yakından ilgisi olmayanlardan bir genel kurul oluşması lazım. Keşke Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya'da olduğu gibi futbol federasyonu ve kurulları, örneğin ligi şampiyon bitirmiş koskoca Juvsntus'u düşürdüğü gibi küme düşürebilmelidir. Varsa kanıtları tabi. İngiltere'de Alex Ferguson'a hiç unutmuyorum, "Bugün hakem biraz dalgındı" cümlesine 3 maç ceza ve 15 bin dolar para cezası kesilebiliyorsa o federasyonlara varım. Ama bizde olmuyor ne yazıkki. (sporx)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...