Dünya Kupası tarihinde bir ilk

/ Kaynak: AA
Dünya Kupası tarihinde bir ilk

SPOR Haberleri  / AA

Dünya Kupası'nda, gol çizgisi teknolojisi ile serbest vuruşta baraj mesafesini ayarlamak için kaybolan köpük boya kupa tarihinde ilk kez uygulanacak.

Dünya Kupası tarihinde, "gol çizgisi teknolojisi" ile "kaybolan köpük boya", ilk kez Brezilya'nın evsahipliğinde yarın başlayacak 2014 Dünya Kupası'nda kullanılacak.

Güney Afrika'nın evsahipliğinde düzenlenen 2010 Dünya Kupası'nda, İngiltere'nin ikinci turda Almanya'ya 4-1 yenildiği maçta, İngiliz Frank Lampard'ın golünün sayılmaması üzerine geliştirilen gol çizgisi teknolojisi, uzun süren tartışmalara rağmen FIFA'ca kabul edilmişti.

İlk kez geçen yıl Brezilya'da düzenlenen FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda kullanılan Alman menşeli "GoalControl-4D" adlı teknoloji, dünya kupaları tarihinde de ilk defa uygulanacak. FIFA, söz konusu sistemi daha önce Almanya'nın Düsseldorf ve Gelsenkirchen kentlerindeki statlarda test etmiş, Konfederasyonlar Kupası sonrasında da geçen yıl Fas'ta düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda kullanımına onay vermişti.

İki takımın da golünü kaydedebilecek özelliğe sahip yüksek hızlı 14 kameranın yer aldığı sistem, gol çizgisine yaklaşan topun pozisyonunu, sürekli ve otomatik bir şekilde X, Y ve Z koordinatlarını kullanarak üç boyutlu yakalıyor. Top, çizgiyi tamamen geçtiğinde merkez analiz birimi, hakemin saatine 1 saniyeden de az bir sürede şifreli sinyal gönderiyor. Sistem, standart kalelerin ve topun kullanıldığı maçlarda başarılı sonuçlar veriyor.

- Kaybolan köpük boya

Kupa tarihinde ilk kez kullanılacak bir diğer uygulama ise serbest vuruşta baraj mesafesini ayarlamak için kaybolan köpük boya. Türkiye'de geçen yaz düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda İlk kez kullanılan sprey boya, serbest vuruştan önce kurulan barajın mesafesini belirlemek için geliştirildi.

Arjantin firması Fair Play 9.15 Limit'in ürettiği sprey, saha çizgilerine benzer bir iz oluşturacak ve hakemlere, baraj mesafesinin korunması açısından yarar sağlıyor. Kirlilik yaşatmayan köpükten meydana gelen sprey, çim, sentetik ve toprak sahalarda kullanılabiliyor. Köpük boya, sahaya uygulandıktan 45 saniye ila 2 dakika içerisinde kendi kendine yok oluyor.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), spreyin kullanımına, 5 Mart 2012 tarihinde Büyük Britanya'da düzenlenen 125. toplantısında onay vermiş ve FIFA'ya bağlı konfederasyonlar, federasyonlar veya liglerce kullanılabileceğini duyurmuştu.

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...