Bisiklet sürmek onun için yürümekten daha kolay

Düzenleyen:
Bisiklet sürmek onun için yürümekten daha kolay

SPOR Haberleri

Türkiye Downhill Şampiyonu Burak Uzun, kendisi için bisiklet kullanmanın yürümekten daha basit olduğunu belirterek, "En büyük hayalim, Kanada'da bulunan 'Whistler Bike Park'ta bisiklet sürmek" dedi

Türkiye'de ilk kez 3-4 Eylül 2016 tarihlerinde Kayseri Erciyes'te gerçekleştirilen "Downhill Türkiye Şampiyonası"nda birinci olan Burak Uzun, başarısını ve hedeflerini anlattı.

Yaklaşık 6 yıldır "downhill" isimli spor dalıyla ilgilendiğini belirten 21 yaşındaki Uzun, bisiklet kullanmaya çocukluğundan beri meraklı olduğunu ifade etti.

Kayseri'de kazandığı şampiyonluk hikayesinden bahseden Uzun, "Şampiyonada 90 kişiyle yarıştım. 'Elite men' klasmanında birinci oldum. Parkur bin 800 metre uzunluğundaydı. Hızın önemli olduğu parkurda risk çok fazlaydı. Parkurda bu işin doğasında olan rampalar da mevcuttu." dedi.

"Benim için bisikleti kullanmak yürümekten daha basit"

Türkçe'de "yokuş aşağı, inişli" gibi kelime anlamları olan "downhill" sporunu "Dağ bisikletiyle dar patikalardan, kayalıkların arasından geçerek ve yokuş aşağı rampalardan atlayış yaparak hızlı bir şekilde inilen spor" şeklinde tanımlayan Uzun, bu sporun Türkiye'deki durumundan şöyle bahsetti: 

"Dünyada uzun yıllardır yapılan bir spor. Son zamanlarda çok popüler. Ülkemize maalesef çok geç geldi. Maliyet, imkan ve sporcu konusunda eksik olduğumuzdan geç geldi. Ülkemizde 2008 yılında benim gördüğüm ufak ufak başlangıçlar vardı. Bunlar çok iyi bisikletlerle değil, daha amatör bisikletlerle sadece 'downhill' ruhunu kullanarak yapan kişilerdi."

Başarılı sporcu, spor hayatının yanı sıra eğitimine de Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği 3. sınıfta devam ettiğini ve bazı dersleri arazide işlediklerini belirterek, "Saha derslerinde yürürken 'gerçekten burada bisikletim olsa daha rahat giderdim' dediğim oluyor. Benim için bisikleti kullanmak yürümekten daha basit." diye konuştu.

"Bir gün birkaç köpek bana saldırdı ve kalçamdan ısırdılar"

Kullandığı ekipmanların özelliklerine değinen Uzun, bisikletinin diğer dağ bisikletlerine göre alaşım malzemeden yapılan daha sağlam kadroya, atlamalara karşı direnci artırmak için ön ve arka süspansiyonlara, geniş ve derin dişli lastiklere, rahat hakimiyet için geniş gidona ve etkili fren sistemine sahip olduğunu belirterek, kazalarda yaralanmamak için kask, dizlik, dirseklik ve uzun boğazlı ayakkabı ile toz ve böceklerden korunmak için gözlük kullandığını anlattı.

Uzun, çalışmalarını sürdürdüğü parkuru kendisinin hazırladığını belirterek, başından geçen ilginç bir olayı şöyle anlattı: 

"Parkuru yaparken gerçekten çok zor zorlandım. Yaşıtlarım gezerken ben burada kazma, kürek ile kendime alanlar yapıyorum. Bu arkamdaki rampa aslında burada değildi. Farklı bir yere yapmıştım. Orada bisiklet sürerken bir gün birkaç köpek bana saldırdı ve beni kalçamdan ısırdılar. Sonrasında 'köpeğe mi odaklanacağım yoksa rampadan mı atlayacağım' kaygısıyla rampayı taşımaya karar verdim. Kalçamdan ısırdığı için kasımda zedelenme olmuştu. Bu durum çalışmalarımı 1-2 hafta aksattı."

"Yurtdışına açılıp ülkemi temsil etmek istiyorum"

Kıyafet, korumalık, lastik, fren gibi malzemeler konusunda sponsor desteği almaya başladığını kaydeden Uzun, "Çalışmalarımı yurtdışı odaklı yapıyorum. Ülkemizde birinci olduktan sonra yurtdışına açılıp ülkemi temsil etmek istiyorum. Bunun için kendim imkan bulup yurtdışında antrenman yapıyorum. Bunun bana teknik ve cesaret anlamında çok büyük yardımı oluyor ve geliştiğimi hissediyorum. Bu şekilde yabancı yarışmacılarla yurtdışında yarışabileceğimi düşünüyorum." dedi.

"İlk hedefim dünya standartlarında süren bir sporcu olmak"

"Downhill"in yaygınlaşması ve kaliteli sporcular yetişmesi için sokaklarda daha fazla "skate park"ların ve rampaların yapılması gerektiğine dikkati çeken şampiyon sporcu, bu spora meraklı birkaç küçük çocuğa eğitim verdiğini ve sosyal medya üzerinden de "downhill" danışmanlığı yaptığını belirtti.

"İlk hedefim dünya standartlarında süren bir sporcu olmak" diyen Uzun, yurtdışındaki yarışmalarda başarılı olmak istediğini, bunun için de desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

"En büyük hayalim Kanada'da bulunan Whistler Bike Park'ta bisiklet sürmek"

Uzun, en büyük hayalinin ise Kanada'da bulunan "Whistler Bike Park"ta bisiklet sürmek olduğunu belirterek, "Orada sürmek için belli bir teknik seviyeye ihtiyaç var. Parkur gerçekten teknik ve cesaret gerektiriyor. Kanada için downhill free ride sporunun ana vatanı diyebiliriz. Bu sporda dünyanın en iyilerinin çıktığı ülkelerden biri. Onların imkanları tabiki çok daha iyi ve ben de onları kıskanıyorum." diye konuştu.

Ailesinin bu sporu yaparken yaralanacağı endişesi taşıdığını dile getiren Uzun, bulunduğu seviyeye gelmesinde ailesinden gördüğü desteğin önemini vurguladı.

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...