Açık ara Beşiktaş!

Açık ara Beşiktaş!

SPOR Haberleri

Beşiktaş-Galatasaray derbisi pazar günü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak.

Dev maçı tartıya çıkaran yazarlarımız Öcal Uluç, Kemal Belgin, Sadık Söztutan, Ümit Aktan, Hasan Sarıçiçek ve Ömer Faruk Ünal, teknik adamlarından, oyun düzenine, oyuncularından, stadına ve hakemine dair 7 soruda derbiyi yorumladılar. Uluç, Belgin, Sarıçiçek ve Ünal, Beşiktaş'ı favori gösterirken, Söztutan, derbi sonucu için "Net bir beraberlik" yorumunda bulundu. Aktan ise G.Saray'ı favori gösterdi. İşte sorular ve işte cevaplar:


1. nbsp;Derbiyi kim kazanır?
ÖCAL ULUÇ: Galatasaray, Beşiktaş'a normal şartlarda futbol oynama fırsatını verirse maçı siyah-beyazlılar kazanır, aksi halde favorim Galatasaray.
KEMAL BELGİN: Maçı kim kazanır sorusuna cevap vermek adetim değildir ama Galatasaray iki uç adamı ile oynarsa rakibinin şansını artırır.
SADIK SÖZTUTAN: Net, temiz, kesin bir beraberlik maçı olur.
ÜMİT AKTAN: Galatasaray yenilmez diye düşünüyorum. Çünkü Beşiktaş'ın formu biraz bozulduğunda sinirlenen ve kolay kart gören bir yapısı var.
HASAN SARIÇİÇEK: Derbi derbidir, hiçbir ölçüye sığmaz ancak bu defa çok farklı, 7'de 7 gibi bir seri yapmış Beşiktaş, Galatasaray önünde futbol olarak tarih yazar. Bence Beşiktaş maçın banko favorisidir.
ÖMER FARUK ÜNAL: Bu maç Beşiktaş'a daha yakın gözüküyor. Beşiktaş, G.Saray'dan daha huzurlu. G.Saray'ın özellikle yabancıları bilhassa da Sneijder bana çok güven vermiyor. Hollandalı mutsuz gibi. Gitmek için fırsat kolluyor izlenimi veriyor. Beşiktaş yerli ve yabancılarıyla daha bir takım görüntüsü veriyor. Çok koşacaklardır. Uzun süredir derbi kazanamamanın açlığıyla Beşiktaş bir adım önde diyorum.



2.Beşiktaş'ın son derbisini Samet Aybaba, son G.Saray maçını ise Tayfur Havutçu ile kazanmış olması, bu karşılaşmayı nasıl etkiler?
İstatistik çölde serap gibidir
ÖCAL ULUÇ: Bu durumun, bu maçı etkileyeceğini sanmıyorum. Çünkü bugünün şartları da, hocaları da farklı.
KEMAL BELGİN: Beşiktaş'ın derbileri geçmişte hangi hocalarla kazandığı önemli değildir. Çünkü o günlerdeki Beşiktaş ile bugünkü Beşiktaş'ın uzaktan yakından alakası yoktur. Tıpkı, bugün ne Samet ne de Tayfur vardır ama Bilic vardır.
SADIK SÖZTUTAN: Geçmiş maçların bu maça hiçbir tesirinin olacağını düşünmüyorum.
ÜMİT AKTAN: Hiç bir şekilde etkilemez.
HASAN SARIÇİÇEK: İstatistik verileri çöldeki serap gibidir, kim neyi görsün isterse onu gösterir. Ancak bu defa veriler de, kişiler de, şartlar da geçmişten farklı. Bilic, Kartal'ı uçuran adam gerçek bu ancak onunda derbilerde kırılmalar gösteriyor olması gibi bir zaafı var. Lakin o zaaf da bu maç için geçerli olmaz zira Beşiktaş takımı o kadar formda ve güçlü ki, aşamayacağı engel yok. nbsp;
ÖMER FARUK ÜNAL: Geçmiş geçmişte kalmıştır. Bu maç için 4 Ocak akşamına bakmak lazım. Beşiktaş son 2 yılda çok üstüne koydu. Artık bir sistem, bir oyun kurgusu var. Koşan bir takım. Ahlaksız ve Beşiktaş'ı adam yerine koymayan yabancı oyuncularından kurtuldu.


3. nbsp;İlk derbisine çıkacak olan Hamza Hamzaoğlu'nun derbi tecrübesizliği G.Saray için dezavantaj mıdır?
Hamza Hamzaoğlu rüştünü ispatladı
ÖCAL ULUÇ: Hayır, Hamzaoğlu, Akhisar Bld.'nin başında iken bu tür büyük takımlara karşı maçlar oynadı ve iyi sonuçlar aldı.
KEMAL BELGİN: Hamza Hoca'nın derbi tecrübesizliği bence çok önemli değildir. Önemli olan hocaların maçın stratejisini rakibe ve beklenilen puana göre planlamasıdır.
SADIK SÖZTUTAN: Derbilerde kimin kenarda dikildiğinin bir önemi yoktur. Cevat Güler, Turhan Sofuoğlu gibi birçok örnek var.
ÜMİT AKTAN: Derbi tecrübesizliği derken Akhisar'ın başında üç büyük takıma yapabildiklerini hatırlamamız gerekir.
HASAN SARIÇİÇEK: Hamza Hamzaoğlu teknik adam olarak rüştünü çoktan ispat etti. Onun teknik adamlığında tecrübe gibi bir noksan yok, büyük takımlara karşı da bir endişe taşıyarak maça çıkacağını sanmıyorum ama Sneijder gibi bir takıntısı var. Belki de bu derbi ile "mutlu" bir Sneijder'ı yeniden Galatasaray'a kazandırır.
ÖMER FARUK ÜNAL: Sanmıyorum. Bazen böyle ilk derbiye çıkmak avantaj bile olabilir. Daha iyi bir konsantrasyon sağlayabilir. Hamza Hamzaoğlu, oyuncular üzerinde ciddi ölçülerde pozitif bir hava getirdi. Burada sadece Sneijder üzerinde aynı etkiyi sağladı mı? Bundan emin değilim.


4.Beşiktaş'ın G.Saray'a, G.Saray'ın Beşiktaş'a karşı en güçlü yanı neresi?
Galatasaray'ı önlemek kolay Beşiktaş'ı tutmak zor
ÖCAL ULUÇ: Beşiktaş takım oyunu itibariyle G.Saray'a üstün görünüyor ama G.Saray'ın yıldızları daha fazla.
KEMAL BELGİN: Sistem tabii ki önemlidir. Beşiktaş'ın sistemi daha oturmuş gibi görünmektedir. Galatasaray buna karşılık hem Burak hem de Umut'la oynarsa rakibin ataklarını önlemede zorlanır. Analizleri takım halinde düşünürsek Galatasaray'ı önlemek daha kolaydır. Öne çabuk oynayabildiği maçlarda Beşiktaş'ı tutmak ise zordur.
SADIK SÖZTUTAN: Galatasaray'ın Beşiktaş'a göre daha "oturmuş" bir savunması var, kalecisiyle birlikte… Beşiktaş'ın belki de tek avantajı (şu an son durumunu bilmediğim) Demba Ba… Orta sahalardan kaliteli bir futbol değil, kör döğüşü bekliyorum.
ÜMİT AKTAN: Beşiktaş'ın formu, Galatasaray'ın geri kazandığı öz güveni.. Kaleci Galatasaray'dan yana. Savunma Beşiktaş'tan, orta alan eşit forvet de eşit. Beşiktaş'ın fazlası Töre, eksiği ise Atiba..
HASAN SARIÇİÇEK: Lider Beşiktaş'ın "oturmuş" oyun düzeninde bu maç için arayabileceği tek isim, rakibin ataklarını kesme becerisiyle Atiba olur. Onun dışında Beşiktaş rakibinden her anlamda önde. G.Saray'ın tek dezavantajı ise Sneijder…
ÖMER FARUK ÜNAL: Beşiktaş'ın orta sahası, G.Saray'dan çok üstün. Beşiktaş sadece Atiba'nın eksikliğini hissedecektir. Özellikle kanatlar, G.Saray'dan çok üstün. G.Saray'ın hücum hattı Burak-Umut daha etkili. G.Saray'ın sol tarafı oldukça problemli. Savunması çok pozisyon veriyor. Kaleciler performans olarak şu günlerde denk sayılırlar.


5. nbsp;Cüneyt Çakır'ın bu maça etkisi ne olur? Çakır'ın yönettiği GS-BJK maçlarında G.Saray'ın bariz üstünlüğü tarafları psikolojik olarak etkiler mi?
Tarafsızlığın garantisi Çakır
ÖCAL ULUÇ: Türk hakemleri en iyileri de dahil, Türkiye'deki maçlarda spor basınının ve o gün esen rüzgarlarının baskısı altında kalıp, etkileniyorlar. Temennim bu maçta böyle bir halin ortaya çıkmamasıdır. Cüneyt Çakır her iki takım için de tarafsızlığın garantisidir.
KEMAL BELGİN: Hakem Cüneyt Çakır üzerinden değerlendirme yapmak bize yakışmaz. Dünya Kupası'nda 3.lük yani iki madalyadan birinin kazanıldığı maçı yönetmek çok önemlidir. Hakemi maçtan önce baskı altına almak doğru değildir.
SADIK SÖZTUTAN: Medyamızın en büyük yanılgısı… Bir hakemin yönettiği maçların tamamını bir takım kazanmış olabilir. Bu, o hakemin "başarısı" değil, takımın başarısıdır. Ya da tersi… Bir hakem bir maçta 5 penaltı çalabilir. Bu hakemin değil, takımın istatistiğidir. Bir hakem bir takımdan hemen her maçta oyuncu atabilir. Bu hakemin değil, o takımın kusurudur.
Cüneyt Çakır kuralları harfiyen uygulayan bir isim… Çok kart çıkar… Ama hakem bir tarafa yontar demek, hakem şaibeli demek iftiradan başka bir şey olmaz. Beşiktaş'ın "Daha önce bu hakemle az derbi kazanmıştık" diye düşüneceğini, etkileneceğini hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiç sanmıyorum!
ÜMİT AKTAN: Maça Cüneyt Çakır damga vurur.
HASAN SARIÇİÇEK: Cüneyt Çakır'ı da tartışacaksak artık hiç futbol konuşmayalım. nbsp;
ÖMER FARUK ÜNAL: Hakem, ülkenin en iyi hakemi. MHK risk almadı. Sağlama oynadı. İlk yarının huzur içinde kapanmasını istedi.


6. nbsp;Olimpiyat kime yarar?
Kutup ayılarına!..
ÖCAL ULUÇ: Sadece kötü futbola yarar, iki takıma da futbolculara da bu statta maç oynamak eziyet olur.
KEMAL BELGİN: Bu soruya cevap vermek zordur. Beşiktaş gezginci takım olarak düne kadar hep başarılı oldu. Galatasaray'ın Arena'da bile oynadığı yanlış oyun Olimpiyat Stadı'nda nasıl karşımıza çıkar, orası muamma.
SADIK SÖZTUTAN: Kutup ayılarına….
ÜMİT AKTAN: Olimpiyat Stadı teknik değerleri bozmak için oynayanlara yarar… Ersan Gülüm, Motta, Melo bu maçın canlı bombalarıdırlar..
HASAN SARIÇİÇEK: Olimpiyat Stadı fiziki şartları ve ulaşım zorlukları sebebiyle olumsuz bir algı uyandırdı ama ikisi için de kâbus değil, stat. Kaldı ki, Beşiktaş neredeyse stadın çimleri ezberledi.
ÖMER FARUK ÜNAL: Beşiktaş seyircisi tribünleri doldurursa maça damgasını vurur. İklim, ulaşım bunu olumsuz yönde etkileyebilir. Olimpiyat Stadı, G.Saray için ciddi avantajdır. Beşiktaş bu statta ne sahada ne de tribünde etkili olabiliyor. nbsp;


7. nbsp;Maça kim damga vurur?
Sneijder ve Demba Ba'ya dikkat!
ÖCAL ULUÇ: Beşiktaş kalecisi Tolga ve iki kanat oyuncusu olan Gökhan ve Olcay damga vurur. Galatasaray'da da Muslera ve Selçuk ile Burak bu maça damga vuracak isimler olur.
KEMAL BELGİN: Maça damga vuracak oyuncuları saymak doğru değildir. Ama anlık maharet gösterenlere oynarsa Sneijder ve Demba Ba gibi isimlere dikkat etmek gerekir.
SADIK SÖZTUTAN: Tatil edilen derbiyi hatırlayarak seyirci ve futbolcular Melo'nun üstüne oynar ve bu isim öne çıkar.
ÜMİT AKTAN: Cevabım aynı maça Cüneyt Çakır damga vurur.
HASAN SARIÇİÇEK: G.Saray'da Umut ve Burak çok güçlü silahlar. Ancak onlara kim top taşıyacak? Bence, Beşiktaş'ın orta sahası özellikle de Gökhan Töre güçlü oyunu ve lider kişiliği hem Demba Ba'yı hem de Kartal'ı uçurur.
ÖMER FARUK ÜNAL: Gökhan Töre, Sosa ve Demba Ba damga vurabilir. G.Saray'ı bu 3 oyuncu tedirgin edecektir. G.Saray, Beşiktaş'taki diğer oyuncuların hepsine tedbir alabilir, etkisiz hale getirebilir. nbsp;




İLK VURAN KAZANIYOR
Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbilerde en az bir golün atıldığı son 16 lig maçında öne geçen taraf hiç yenilmedi. Söz konusu 16 lig maçından 13'ünde ilk golü atan takım galip geldi, 3'ü ise berabere sonuçlandı. Bu 16 maçta Galatasaray öne geçtiği 10 maçın 8'ini alıp, 2'sinde berabere kaldı. Beşiktaş ise öne geçtiği 6 maçın 5'ini kazanıp, 1'inde beraberliğe razı oldu. nbsp;










UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...