Erdoğan fark attı, Türkiye şahlanışı ve istikrarı tercih etti

- Güncelleme:

Seçim 2023 Haberleri

Erdoğan, yüzde 52 ile rakibi Kılıçdaroğlu’na 5 puana yakın fark atarak millî iradeden bir kez daha güvenoyu aldı. İstikrarı krize tercih eden millet, PKK ve FETÖ ile iş birliği yapanlara, eski Türkiye’yi vadedenlere yüz vermedi; Batı’nın kirli planlarını da sandıkta yerle bir etti.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci turda âdeta sandıkları patlatarak seçimi kazandı. Yüzyılın seçimi olarak nitelendirilen seçimde Erdoğan ilk turda 265 bin oyla kaybettiği seçimi ikinci turda Kılıçdaroğlu’na 4,3 puan fark atarak kazandı. İkinci tura giderken, milliyetçi söylemlerle seçmenin karşısına çıkan Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu hüsrana uğradı. Seçmen Kılıçdaroğlu’nun vaatlerine ve söylemine inanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk tura göre oyunu yaklaşık 3 puan artırdı. İlk turda ikinci tur için Erdoğan’a desteğini açıklayan Sinan Oğan’ın seçmenin bir bölümü de tercihini Erdoğan’dan yana kullandı. Milletvekili seçimlerinde Cumhur İtitfakı’nın parlamentoda çoğunluğu alması da Erdoğan’ın kazanmasında etkili oldu. Seçmen sandıkta, yürütme ile yasamanın ‘uyumlu’ çalışmasına yönelik tercih kullandı.

Açılan Sandık% 100Sandık İkonu
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
2. Tur
% 52.18
27,580,965
1. Tur
% 49.52
26,086,097
KEMAL KILIÇDAROĞLU
KEMAL KILIÇDAROĞLU
2. Tur
% 47.82
25,300,624
1. Tur
% 44.88
23,873,505
Son güncelleme: 2023-05-31 17:47:02
Veriler: İhlas Haber Ajansı

KATILIM ORANI DÜŞTÜ

Birinci turda Türkiye genelinde seçime katılım yüzde 87 olarak gerçekleşmişti, ikinci turda bu oran yüzde 84,6 civarında oldu. En yüksek katılım ilk turda yüzde 92,3 ile Düzce olmuştu. İkinci turda da Düzce en fazla katılımın olduğu il oldu. Düzce’de ikinci turda katılım oranı yüzde 89,7 olarak gerçekleşti. En düşük katılımın gerçekleştiği Ağrı’da bu oran ilk turda yüzde 72,8 olmuştu. Ağrı ikinci turda da yine yüzde 65,8’le en düşük katılımın olduğu il oldu.

Erdoğan fark attı, Türkiye şahlanışı ve istikrarı tercih etti

BIÇAK SIRTI İLLER

İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Manisa, Artvin ve Hatay’da yarış kıran kırana geçti. Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki oy farklı bindelik dilimlerde kaldı. İstanbul ve Ankara’da Kılıçdaroğlu ipi göğüslerken, Manisa ve Artvin’deki yarışı Erdoğan kazandı. Hatay’daki seçim iki aday arasında her sandık açıldığında el değiştirdi. Sandıkların yüzde 99,9’u açıldığında Erdoğan ipi göğüsledi. Erdoğan açılan sandıklara göre sadece bin civarında oyla Hatay’da Kılıçdaroğlu’nun önüne geçti. Manisa’da da benzer bir durum yaşandı. Erdoğan, 5 bin civarında bir oy farkı ile ipi göğüslemiş oldu.

Erdoğan fark attı, Türkiye şahlanışı ve istikrarı tercih etti

GEÇERSİZ OYLAR AZALDI

İlk turda, bir milyon 34 bin olan geçersiz oy sayısı ikinci turda düştü. İkinci turda geçersiz oy sayısı 600 bin civarında kaldı. Sandığa gitmeyen seçmen sayısı ilk tura göre arttı. Sadece İstanbul’da bir milyon 500 civarında seçmen sandığa gitmedi. Bu sayı ilk turda bir milyon 100 bin civarındaydı. Türkiye genelinde sandığa gitmeyen seçmen sayısı ise yaklaşık 12 milyon oldu. İlk turda sandığa gitmeyen toplam seçmen sayısı 8,3 milyon olmuştu.

Erdoğan fark attı, Türkiye şahlanışı ve istikrarı tercih etti

ERDOĞAN’IN 81 İLDE OYU ARTTI

Erdoğan, 81 ilin tamamında oy oranını artırdı. 70 ilde oy oranını artıran Kemal Kılıçdaroğlu ise 11 ilde oylarını düşürdü. Bu illerin büyük bölümü HDP’li seçmenin yoğunlukta bulunduğu Güneydoğu’daki iller oldu. Türkiye genelinde ilk turda Erdoğan 51 ilde, Kılıçdaroğlu ise 30 ilde seçimi önde tamamlamıştı. İkinci turda Erdoğan, bu sayıyı 52’ye yükseltirken, Kılıçdaroğlu’nun seçimi önde bitirdiği il sayısı 29’a düştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...