Seçim günü oy kullanmama cezası var mı? Oy kullanmak zorunlu mu?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Seçim günü oy kullanmama cezası var mı? Oy kullanmak zorunlu mu?

Seçim 2023 Haberleri

Seçimlere 24 saatten az bir zaman kaldı. 64 milyon seçmenin Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekililiği seçimlerinde oy kullanacağı günde, oy kullanmamanın cezası da sıklıkla araştırılıyor. Peki "Oy kullanmamanın cezası var mı?", "Cezası ne kadar?", "Oy kullanmak zorunlu mu?". İşte merak edilen soruların cevapları...

64 milyonun üzerinde seçmen yarın sandığa gidiyor. Türkiye 14 Mayıs Pazar gününde Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için oylarını kullanacak. 

Türkiye'de seçimlere ilişkin yasaklar, oy kullanma kuralları araştırılırken bir sorunun cevabı daha çok aranılanlar arasında yer buluyor. Oy kullanmamanın cezası. 

Seçim gününde dakika dakika tüm haberler Türkiye Gazetesi Seçim 2023 sayfasında yer alacak. Yine il il Cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarına ve Türkiye geneli sonuçlara Seçim Sonuçları 2023 sayfasından ulaşılabilecek.

Seçimlere katılım oranı Cumhurbaşkanlığı seçimleri baz alındığında 2018 yılında 59 milyon seçmenden 51 milyondu, yani %86,24'dü. 2014 seçimlerine bakıldığındaysa %74.13'lük katılım oranı ile 55 milyonu aşkın seçmenin 41 milyonu oy kullanmıştı. Bu yılki oy kullanma oranı da yarın itibarıyla geçici sonuçlara göre belli olacak.

Peki oy kullanmamanın cezası ne kadar? 2023 seçimlerinde oy kullanmak zorunlu mu? İşte yanıtı...

Seçim günü oy kullanmama cezası var mı? Oy kullanmak zorunlu mu?

OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI?

14 Mayıs 2023 seçimleri için oy kullanma işlemi sabah saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'de sona erecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vatandaşlık görevi arasında yer alan oy kullanmama durumu çeşitli sebeplerle söz konusu olursa ceza YSK tarafından belirlenir.

SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU?

Seçimlerde oy kullanmak 298 sayılı kanun gereğince yasal bir zorunluluk. YSK oy kullanmanın olmadığı durumlarda cezai işlem uygulama hakkına sahip. Bu durumda oy kullanılmadığında verilecek olan ceza da YSK tarafından belirleniyor.

Seçim günü oy kullanmama cezası var mı? Oy kullanmak zorunlu mu?

2023 OY KULLANMAMA CEZASI KAÇ TL?

Geçtiğimiz yıl yapılan oylamalardan 2017 Referandum'unda Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği 22 TL'lik tutar, 2015 seçimlerinde ise 22 TL olarak açıklanmıştı. 14 Mayıs seçimleri için ise YSK tarafından henüz oy kullanmama cezası açıklanmadı.

Oy kullanmayan kişilere ceza tebligatı gönderilebiliyor. Eğer ceza tebligatı ulaşırsa pusulanın üzerinde ödeme işlemlerine dair de bilgiler bulunuyor ve ödemeler PTT ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlar üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...