Seçime 25 gün kala YSK'dan 'Millet İttifakı' kararı: 16 ilde isimlerini kullanamayacaklar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Seçime 25 gün kala YSK'dan 'Millet İttifakı' kararı: 16 ilde isimlerini kullanamayacaklar

Seçim 2023 Haberleri

CHP ve İYİ Parti'nin 16 il için anlaştığı 'fermuar model' ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) önemli bir karar geldi. YSK, 16 ilde 'Millet İttifakı' adının kullanılamayacağına karar verdi. Bu illerde sadece aday gösteren partinin logosu bulunacak.

Türkiye, sandık başına gitmek için geri sayımını sürdürüyor. Bu süreçte ittifaklar belirlendi, cumhurbaşkanı adayları kesinleşti. Millet İttifakı'nda yaşanan kaos ve aday belirleme süreci ise siyasi arenanın en önemli maddelerinden olurken, ittifakın iki önemli ayağı olan CHP ve İYİ Parti'nin aldığı 'fermuar model' kararıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

16 İLDE 'FERMUAR MODELİ'NDE ANLAŞTILAR

CHP ve İYİ Parti, 16 ilde fermuar modelinde anlaştıklarını duyurmuştu. Çorum, Düzce, Batman, Van, Bartın, Adıyaman, Çankırı, Amasya ve Hakkari illerinde CHP logosu ile seçime gitme kararı alınırken; Gümüşhane, Bayburt, Aksaray, Yozgat, Muş, Bitlis, Erzurum illerinde ise İYİ Parti logosu ile seçime gidilmesi konusunda mutabık kalınmıştı.

Habertürk'ün haberine göre; Millet İttifakı’nın YSK temsilcileri, bu illerde oy pusulalarında 'Millet İttifakı' isminin kullanılıp kullanılmayacağına dair YSK’dan görüş isterken, AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel ise "Bu illerde ittifakla seçime gidilememesi nedeniyle Millet İttifakı adının kullanılamayacağını" belirtti.

BAŞVURU DEĞERLENDİRİLDİ

YSK, dün yaptığı toplantıda her iki başvuru üzerinden durumu değerlendirdi. Yapılan müzakereler sonucunda; Yüksek Seçim Kurulu, söz konusu 16 ilde 'Millet İttifakı' adının kullanılamayacağına karar verdi. Bu illerde sadece aday gösteren partinin logosu bulunacak. Söz konusu partinin logosunun üzerinde 'Millet İttifakı' ibaresi yer almayacak. Millet İttifakı seçmenleri 14 Mayıs’ta bu illerde yalnızca partilerin logolarını görecek. (Habertürk)

FERMUAR MODELİ NEDİR?

Fermuar modeli, iki partinin karşılıklı olarak birbirini desteklemesi anlamına geliyor. İki partinin milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan yerlerde oy oranı düşük olan parti aday çıkarmayarak diğer partinin listesinde seçime girerek destek verecek.

Fermuar modeliyle seçime girilecek illerdeki aday liste sıralaması, CHP ve İYİ Parti'nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenecek.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...