Sandık müşahidi nedir, nasıl olunur, müşahit para alır mı?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sandık müşahidi nedir, nasıl olunur, müşahit para alır mı?

Seçim 2023 Haberleri

28 Mayıs 2023 Pazar gününde Türkiye, 2. tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeni Cumhurbaşkanı'nı seçmek için sandığa gidecek. Genel seçimlerde sandık müşahitliği için başvuruda bulunmak isteyenler tarafından "Sandık müşahidi nasıl olunur, para alınır mı, görevleri nelerdir?" gibi aramalar yapıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları...

Türkiye 14 Mayıs seçimlerinde 28. Dönem Meclis vekillerini ve yeni Cumhurbaşkanı'nı seçmek için sandığa gitti. İlk turda vekillik için seçimler yapıldı ancak Cumhurbaşkanlığı için 50+1 oyu hiçbir aday elde edemedi ve seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs 2023 Pazar günündeki ikinci tur öncesinde sandık güvenliğini sağlamak ve oy kullanma işlemlerini takip etmek için sandık müşahitleri görev alıyor. Müşahitlik resmi bir görev değil ve bütünüyle gönüllülük esasıyla oluyor. Peki "Sandık müşahidi nedir, nasıl olunur, görevleri nelerdir ve müşahitler para alır mı?" İşte sandık müşahitlerine ilişkin bütün merak edilenler...

SANDIK MÜŞAHİDİ NEDİR, GÖREVİ NELERDİR?

28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı seçiminde sandık müşahitleri sandıkların güvenliğini sağlamak için yine görevli olacak. Başvurular ise önümüzdeki günlerde alınacak.

Habertürk'ün haberine göre; müşahit yani gözlemci sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ile tutanakların tutulması işlemlerini yapar ve gerektiği yerlerde itirazda bulunur. 

Müşahitler, bağımsız adayların ve siyasi partilerin belirleyip İlçe Seçim Kurulu'na sundukları liste ile kura ile belirlenmektedir.

Kuradaki sıraya göre asıl ve sonrasında ise yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan kişiler de müşahit olabilir. Bu işlem için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler gerçekleştirilmekle beraber, gönüllü müşahitlerin seçim gününde görev alabilmeleri için siyasi partinin onayıyla "Müşahit Görev Belgesi"ni edinmeleri gerekir.

SANDIK MÜŞAHİDİ PARA ALIR MI?

Müşahitlik resmi bir görev olmadığından ve bütünüyle gönüllülük esas olduğundan sandık müşahitleri para almamaktadır.

Sandık müşahidi nedir, nasıl olunur, müşahit para alır mı?

MÜŞAHİT NASIL OLUNUR?

Müşahitler siyasi partiler ile bağımsız adayların belirlenip İlçe Seçim Kurulu'na sunmuş oldukları listeyle kura ile belirlenir. 

Kurada önce asıl ve sonrasında ise yedek üyeler belirlenir.

SANDIK KURULU KAÇ KİŞİDEN MEYDANA GELİR?

YSK yetkililerince yapılan açıklamaya göre sandık başında duracak olan kişilerin toplamda asil 6 üyeden oluşacağı öğrenildi. Bununla beraber her bir asil üyenin bir de yedek listesi olacak. Sandık kurulu ise gözlemci, başkan ve müşahit görevlilerinden oluşacak.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...