Gurbetçi perşembe sandığa gidiyor

- Güncelleme:
Gurbetçi perşembe sandığa gidiyor

Seçim 2023 Haberleri

74 ülkede, 46 gümrük kapısında sandık kurulacak. Oy verme işlemi 9 Mayıs’a kadar sürecek. Oy torbalarının saklanacağı yerlerde üst düzey güvenlik tedbiri alınacak. Pusulalar diplomatik kuryelerle taşınacak.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için yurt dışında oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak. Yurt dışı seçmenleri 9 Mayıs’a kadar oy kullanabilecek. 74 ülkedeki 177 temsilcilikte 4 bin 969 sandık kurulacak. Yurt dışına kayıtlı seçmenler ayrıca 46 gümrük kapısında da oy verebilecek. YSK daha önce 75 ülkede sandık kurulacağını açıklamıştı. Ancak, Dışişleri Bakanlığı ve ilgili birimlerle yapılan temaslardan sonra güvenlik riski sebebiyle Afganistan’da sandık kurulmasının mümkün olmadığı sonucuna varıldı.

Ayrıca bu ülkeye uçak seferleri de yapılamadığı için, oy pusulalarını götürüp getirme imkânı da bulunmadığı belirtildi. Bu nedenle, sandık kurulacak ülke sayısı 74’e düşmüş oldu. Afganistan’da 700 civarında Türk seçmen bulunuyor.

KİLİTLİ ODALARDA SAKLANACAK

Yurt dışında seçime katılma oranını artırmak isteyen siyasi partiler de gurbetçileri sandığa taşımak için her türlü hazırlığı yaptı. AK Parti bu kapsamda, sandıklarda görev alacak yaklaşık 15 bin kişiye seçim hukuku konusunda eğitim verdi. AK Parti’nin yurt dışında 160’tan fazla olan Seçim Koordinasyon Merkezleri aracılığı ile de seçmenlere her türlü teknik destek verilecek.

Yurt dışında kullanılacak oy pusulaları THY tarafından diplomatik kargo uçakları ile taşındı. YSK’den bir heyet de yine yurt dışında oy kullanılacak bazı merkezleri incelemek için görevlendirildi. Oyların tutulacağı merkezlerde üst düzey güvenlik tedbiri alınacak. Oy torbalarının saklandığı odaların kapılarına üç ayrı kilit takılacak. Bu kilitler yurt dışındaki sandık kurullarında üye bulundurma hakkı olan, AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerine verilecek. Siyasi partilerin temsilcileri gelmeden odalara giriş yapılamayacak.

Yurt dışında kurulacak sandıklarda kullanılan oy pusulaları daha sonra YSK tarafından kiralanacak uçaklarla ‘oy torbaları nakil komisyonları’ ya da diplomatik kuryeler tarafından Türkiye’ye getirilecek. Kiralanacak uçaklarda, komisyon üyeleriyle birlikte Dışişleri Bakanlığının görevlendirdiği bir diplomatik kurye ile YSK tarafından görevlendirilecek yeterli sayıda personel de bulunacak. Türkiye’ye getirilecek oylar seçim günü parti temsilcilerinin katılımıyla YSK gözetiminde Ankara Ticaret Odası (ATO) Congressium’da sayılacak.

3,4 MİLYON SEÇMEN VAR

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların Türkiye’nin en büyük sınır kapısı olan İstanbul Havalimanı’nda oy vermesi için de hazırlıklar tamamlandı. Dış hatlar terminali geliş ve gidiş katlarında sandıkların kurulacağı alanlar belirlendi. Seçmenler, altısı geliş, altısı gidiş katı olmak üzere toplam 12 sandıkta 27 Nisan günü saat 08.00’den itibaren oy kullanılabilecek. Geçtiğimiz günlerde YSK’dan giden bir heyet de oy torbalarının saklanacağı odalarda inceleme yapmıştı. Yurt dışında kurulacak sandıklarda kullanılacak ve Türkiye’ye getirilecek oyların İstanbul Havalimanı’nda muhafaza edileceği özel odanın kapısına 7 ayrı kilit takılması kararlaştırılmıştı.

YSK, yurt dışındaki seçmen sayısının 3 milyon 400 bin, bu seçmenlerin 277 bin 646’sının ise ilk kez oy kullanacak seçmenlerden oluştuğunu açıklamıştı. 2018 seçimlerinde yurt dışı seçmenlerin sandığa gitme oranı yüzde 50 civarında olmuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...