Gençlerin tercihi Erdoğan

- Güncelleme:
Gençlerin tercihi Erdoğan

Seçim 2023 Haberleri

14 Mayıs’ta 5 milyona yakın genç ilk defa oy kullanacak. Anketlere göre, gençlerin tercihinde Erdoğan ilk sırada yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan her iki gençten birinin oyunu alıyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - 14 Mayıs’a sayılı günler kala çalışmalarına hız veren partiler, ağırlıklı olarak bu seçimde ilk defa oy kullanacak 5 milyona yakın gencin gönlüne girmeye çalışıyor. Muhalefet sürekli gençlerin kendi partilerine eğilimli olduğunu iddia ederken, araştırmalar bunun aksini gösteriyor. Global Akademy tarafından yapılan “Türkiye Eğilimleri-2022 Kantitatif Araştırma Raporu” ve Optimar’ın yaptığı araştırmaya göre, Z kuşağının tercihi mevcut iktidar. 

İKİ GENÇTEN BİRİNİN OYU ERDOĞAN’A

Optimar’ın 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Z kuşağının tercihlerine yönelik yaptığı araştırmaya göre gençlerin yüzde 51,2’si “Erdoğan” diyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sırasıyla, yüzde 39,2 ile CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 7,4 ile Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve yüzde 1,1 ile ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan takip ediyor. 

MİLLİYETÇİ EĞİLİM AĞIR BASIYOR

Global Akademy tarafından 18-24 yaş arasındaki gençler üzerinde 26 ilde 1.000 kişiyle yapılan “Türkiye Eğilimleri-2022 Kantitatif Araştırma Raporu”nda da Z kuşağıyla ilgili dikkat çeken veriler yer aldı. Veriler, muhalefetin sık sık dile getirdiği Z kuşağının millî ve manevi bağlardan koptuğuna yönelik iddialarını çürütüyor. Araştırmaya göre 14 Mayıs’ta ilk defa oy kullanacak gençlerde yüzde 23,1 ile “milliyetçi”, yüzde 20,8 ile “muhafazakâr”, yüzde 17,1 ile “siyasal İslamcı” görüş ağır basıyor. Gençlerin, yüzde 11,5’i “Kemalist”, yüzde 5,4’ü “sosyal demokrat”, yüzde 5,4’ü “ulusalcı ve liberal” görüşte olduğunu belirtiyor. 

SİYASİLER DİJİTAL MECRALARA YÖNELDİ

Öte yandan ilk defa oy kullanacak 5 milyona yakın gençle beraber Z kuşağı seçmen sayısı 13 milyon civarında. Bu sayı, toplam seçmenin yüzde 20’sine denk gelirken, adaylar da gençlere daha hızlı ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Liderler özellikle Twitter başta olmak üzere YouTube, Twitch ve TikTok gibi sosyal platformları aktif olarak kullanılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...