Erdoğan'ın açıklamasıyla 3 dönemliklerin umudu söndü

- Güncelleme:
Erdoğan'ın açıklamasıyla 3 dönemliklerin umudu söndü

Seçim 2023 Haberleri

AK Parti’nin grup yönetimi ve genel merkez yönetimi tarafından istisna kapsamına alınacak bazı milletvekillerinin isimlerinin Erdoğan’a iletildiği öğrenildi. Kurmaylarından gelen “Tecrübeli arkadaşlardan bazılarını tutmak daha doğru olur” önerisine Erdoğan’ın “Olmaz öyle şey yeni gelenler de tecrübe kazanır” diyerek itiraz ettiği belirtiliyor.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekili aday listeleri hazırlanırken 3 dönem kuralının uygulanacağını açıklamasından sonra, AK Parti’de bu kurala takılanların listeye girme umutları da sönmüş oldu.

AK Parti kulislerinde, 3 dönem kuralının en katı hâliyle uygulanacağı, istisnaların da çok sınırlı tutulacağı görüşü ağırlık kazandı. AK Parti’de 50’den fazla milletvekili 3 dönem kuralına takılıyor. 10’dan fazla isim 5 dönemini doldurmuş durumda. 3 dönemlikler arasında Erdoğan’ın yakın çalışma kurmayları ve grup başkan vekilleri de bulunuyor. Bazı isimlerin 3 dönem kuralından istisna tutulabileceğini düşünen AK Partili milletvekilleri, bu kolaylıktan yararlanmak için âdeta birbiriyle yarışmaya başladı. Bazı milletvekilleri 3 dönemden muaf tutulmak için Cumhurbaşkanı’na aracılar gönderirken, bazıları ise aday listelerinin belirleneceği üst komisyonda görevli kurmaylar aracılığıyla Erdoğan’a haber gönderdi.

AK Parti’nin grup yönetimi ve genel merkez yönetimi tarafından istisna kapsamına alınacak bazı milletvekillerinin isimlerinin Erdoğan’a iletildiği öğrenildi. Kurmaylarından gelen “Tecrübeli arkadaşlardan bazılarını tutmak daha doğru olur” önerisine Erdoğan’ın “Olmaz öyle şey yeni gelenler de tecrübe kazanır” diyerek itiraz ettiği belirtiliyor. Erdoğan, hem 3 dönem hem de 5 dönemdir birlikte çalıştığı yakın kurmaylarından bazılarına da ‘Artık tamam’ diyerek listeye almayacağını söylediği ifade ediliyor. 3 dönemle ilgili değerlendirmeler yapılırken, bazı AK Parti kurmayları “Ben seçim bölgemi değiştirerek başvurmuştum. Üç dönem kuralından istisna tutulmam lazım” şeklinde espri yapanlara, Erdoğan’ın “Hangi yolu denersen dene olmaz” diye karşılık verdiğini söylüyor. 

İŞTE O İSİMLER

AK Parti’de Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli, Recep Akdağ ve Taner Yıldız gibi isimler 5 dönemdir milletvekilliği yapıyor. Aralarında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Genel Başkan Yardımcıları; Ali İhsan Yavuz, Vedat Demiröz ve Hamza Dağ, Grup Başkan Vekilleri; Yılmaz Tunç ve Bülent Turan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz ile Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu’nun bulunduğu isimler ise üç dönem kuralına takılıyor. 

DEĞİŞİM BEKLENTİSİ ARTTI

AK Parti’de 30 civarında mevcut milletvekilinin de adaylık başvurusu yapmadığı belirtiliyor. 3 dönemliklerin listeye alınmaması, başvuru yapmayanlar ve genel olarak mevcut milletvekillerinden yapılacak elemelerle, AK Parti’deki değişim oranının da artacağı ifade ediliyor. AK Parti’nin bazı kurmaylarına göre değişim oranı yüzde 70’i geçebilir. Bazı parti kaynakları ise Erdoğan’ın bu kadar yüksek bir değişime gitmeyeceğini düşünüyor.

UMUTLAR YENİ KABİNEDE

Bu arada, Erdoğan’ın bakanların tamamının milletvekili adayı gösterileceğini, seçimleri kazanması durumunda yeni kabinenin yeni isimlerden oluşacağını söylemesinden sonra, AK Parti’de şimdiden Bakanlık kulisleri de yoğunlaşmaya başladı. Listeye alınmayacağını düşünen AK Partili bazı isimler şimdiden seçim sonrasında oluşacak yeni kabineye umut bağlamış durumda. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...