Cumhur İttifakı’nda 13 il için ince hesap

- Güncelleme:
Cumhur İttifakı’nda 13 il için ince hesap

Seçim 2023 Haberleri

Cumhur İttifakı hâlen çok kritik görülen 13 şehirde ortak liste ile seçime gidilmesini görüşüyor. Ortak liste çıkarılmazsa avantaj Millet İttifakı’na geçiyor.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhur İttifakı’nda MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi kendi logoları ile seçime gireceklerine ilan etmelerine rağmen, çok kritik görülen 13 şehirde ortak liste ile seçime gidilmesi için hâlen görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. AK Parti kurmayları, bu doğrultuda ‘Sürecin gerektirdiği bazı siyasi hamlelerin’ olabileceğini belirtiyor.

AK Parti ile MHP arasında Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Feti Yıldız arasında uzun süredir belli şehirlerde ortak liste ile seçime girilmesi konusunda toplantılar yapılıyordu. Ancak, edinilen bilgilere göre MHP’li isimlerin az sayıda ilde olsa bile, AK Parti listelerinden seçime girerse, kendi logosunun seçim pusulasında yer almayacak olmasının, MHP’nin Türkiye genelindeki oy oranına olumsuz yansıyacağı gerekçesiyle görüşmeler tıkandı. Bu konuda orta bir yol bulunamayınca MHP lideri Devlet Bahçeli geçtiğimiz hafta “Ortak liste mantıklı ve makul bir seçenek olamayacaktır” açıklamasını yaptı. 

BAZI ŞEHİRLER TEK LİSTE

BBP lideri Destici ise bir süredir kendi logoları ile seçime gireceklerini söylüyordu. Ancak geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinden sonra ‘Seçime ortak liste ile girilmesinin büyük imkân sağlayacağı’ açıklaması yaparak, Cumhur İttifakı’nın belli şehirlerde tek liste ile seçime gitmesi konusunda açık kapı bıraktı. AK Parti, Yeniden Refah Partisi ile de 20 civarında ilde ortak liste için görüşme yapmıştı. Yeniden Refah’ın bu öneriye soğuk bakmadığı belirtilmişti. Ancak daha sonra kendi logosuyla seçime gireceğini açıklamıştı.

Cumhur İttifakı cephesinde yaşanan bu gelişmelerden sonra, özellikle MHP ile ortak liste çıkarılmazsa, en az 13 ildeki milletvekili dağılımı açısından Millet İttifakı’nın avantajlı hâle gelecek olması sebebiyle son ana kadar bütün seçeneklerin değerlendirileceği belirtiliyor. Özellikle Millet İttifakı’nın ortak liste çıkararak, avantaj sağlayacağı düşünülen şehirlerde Cumhur İttifakı ortaklarının nasıl hareket edecekleri bir iki gün içinde belli olacak.

Yeni Seçim Kanunu’na göre milletvekili dağılımı artık ittifakların aldığı oy oranına göre değil, partilerin aldığı oy oranına göre yapılacak. Bu durumda oy oranı düşük partilerin kendi logoları ile seçime girmeleri hâlinde milletvekili çıkarmaları zorlaşacak, büyük partilerin ise oy oranı düşük partilerden gelecek ‘artık oylarla’ milletvekili kazanması mümkün olmayacak.

EN BÜYÜK 10 EKONOMİ ARASINA GİRECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri ile iftar programına katıldı. Programda konuşan Erdoğan “Bir anda evleri yuvaları yıkılan depremzedelerimize 1 yıl içinde yapacağımız 319 bin konut ve köy eviyle şehirlerimizi ayağa kaldırma sözümüzü yine veriyoruz” dedi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

İsteyen kendi şehrindeki geçici barınma merkezinde isteyen 81 vilayetimizde hayatını sürdürebilir. Ülkemizde milletvekilliği hem de genel siyasetin hengamesi altında yükü oldukça ağır bir vazifedir.  Bu dönemin bir diğer özelliği cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk meclisi olmasıdır. Henüz uygulamasını görmeden yeni yönetim sistemimize karşı çıkanlar vardı. Bir de asrın felaketi depremlerin canımızdan can kopartan sonuçlarıyla karşı karşıya kaldık. Diğer sınamalar gibi deprem felaketinin altında kalmadık, Allah’ın izniyle kalmayacağız. Bugüne kadar 2023 hedeflerimizin ışığında ilerledik, bundan sonra Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ilerleyeceğiz. 10 büyük ekonomi arasına gireceğiz. Büyük ekonomilerin dahi altından kalkmakta zorlandığı dalgaları biz avantaja çevirebiliyoruz. Hiçbir tuzağın Türkiye’yi yolundan çevirmeyeceğini açık ve net tüm dünyaya gösterdik. İnşallah 14 Mayıs’tan sonra yeni dönem meclisimizde sizlerle ve aranıza yeni katılacak arkadaşlarımızla aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğimize inanıyorum. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...