CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu neden kaybetti? İşte Rus uzmanların çarpıcı analizi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu neden kaybetti? İşte Rus uzmanların çarpıcı analizi

Seçim 2023 Haberleri

Dünya gözünü Türkiye'ye çevirdi, 'yüzyılın seçimi' geride kaldı. Seçimin galibi Cumhurbaşkanı Erdoğan olurken, Millet İttifakı'nın seçim stratejisi ikinci turda da işe yaramadı. Rus uzmanlar bu yarışta CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun neden gerekli oyu alamadığını analiz etti ve bu soruyu cevapladı.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği 100 yılın seçimi geride kaldı. Seçimlerin ikinci turunda da Millet İttifakı’nın seçim stratejisi işe yaramadı. Peki bu yarışta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu neden yine gerekli oyu alamadı?

Rusya Araştırma Enstitüsü, bu soruyu Rus uzmanların analizleri ile cevapladı. Aslında bu sonuca etki eden birçok faktör var. İşte analize göre Kılıçdaroğlu’nun seçim yarışını kaybetmesinin ana nedenleri...

EN BÜYÜK ETKEN FETÖ VE HDP

Birinci neden belki de buna en çok etki eden konuydu...

1- FETÖ ve HDP: Bu iki örgütle irtibat, gizli anlaşmalar yapıldığı düşüncesi, yani suçlu suçsuz ayırmadan oy toplama iddiaları halkı uzaklaştırdı. PKK ve FETÖ üyelerinin sık sık TV ve sosyal medyada Kılıçdaroğlu’na destek açıklamaları seçmeni korkuttu. CHP’de bu iddialara tatmin edici cevaplar veremedi.

2- Seçim propagandasında Suriyelilerin hepsini göndereceğini vaat etmesi: Bunun ne gibi etkisi olmuş olabilir derseniz; Türkiye’de şu anda bir çok Suriyeliyi çalıştıran iş insanı ve esnaf var. Bu sözler onların tepkisini çekti.

3- Bir diğer etken ise ABD taraftarlığı ve Rusya karşıtlığı: Biliyorsunuz, Rusya ile çok önemli anlaşmalar imzalandı. Akkuyu Nükleer Santrali, Türk Akımı gaz boru hattı gibi. Tüm bunlar devam ederken, CHP iktidara gelirse yeniden ABD’nin sözünden çıkılmayacağı algısı oluşturdu. Ayrıca bu duruma Rus turistten geçinen turizmciler de tepki gösterdi.

AKŞENER'İN MASADAN KALKMASI İTTİFAKA ZARAR VERDİ

4- Ve 6’lı masa süreci: 6’lı masada iş birliği yaptığı partiler ile süreçteki iletişim sorunları ve küslükler… Şöyle ki 6’lı masada DEVA, GELECEK, Demokrat Parti ile işbirliği yapıldı ancak bu teşkilatlar sahada hiç gözükmedi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dayatması da olumsuz bir algı oluşturdu.

Ayrıca bu süreçte İYİ Parti’nin masadan kalkması hem kendisine hem de ittifaka zarar verdi. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce’ye karşı yapılan saldırılar ve İnce’nin masanın dışında kalması genç seçmeni uzaklaştırdı.

5- Türkiye’nin bu süreçte kazanımlarının kaybedileceği korkusu: Başta Suriye, Libya, Azerbaycan, Irak, Akdeniz gibi kazanımların tümden kaybedileceği endişesi yaşandı. Ayrıca diğer önemli konu da Savunma Sanayii… son yıllarda biliyorsunuz bu alanda o kadar çok gelişme yaşandı ki… Türkiye’nin bu alanda ciddi bir boşluğu doldu.

Hatta tüm bu gelişmeleri dünya yakından takip ediyor. İşte durum bu kadar ciddiyken savunma sanayii alanındaki gelişmelerin hafife alınması seçmen tarafından tepki çekti. Kılıçdaroğlu seçim yarışını kazanırsa tüm bu kazanımların başa döneceği endişesi seçmeni geri çekti.

Açılan Sandık% 100Sandık İkonu
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
2. Tur
% 52.18
27,580,965
1. Tur
% 49.52
26,086,097
KEMAL KILIÇDAROĞLU
KEMAL KILIÇDAROĞLU
2. Tur
% 47.82
25,300,624
1. Tur
% 44.88
23,873,505
Son güncelleme: 2023-05-31 17:47:02
Veriler: İhlas Haber Ajansı

DEPREM FELAKETİ DE ETKİLEDİ

Türkiye’nin seçime kısa bir süre kala yaşadığı deprem felaketi de bu süreci etkiledi. Verilen her tepki, seçmen tarafından siyasilerin hanesine yazıldı. CHP’nin parti içindeki çekişmeleri, deprem bölgesinde yeterince plan olmaması bu süreci olumsuz etkiledi.

Ayrıca İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun geçmişte Türkleri soykırım yapmakla suçlayan açıklamaları bu güvensiz ortamı daha da artırdı.

Bir başka sebep ise kardeş ülke Azerbaycan... Seçim sürecinde Türk Devletleri Teşkilatına yönelik hiçbir plan açıklanmaması milliyetçi seçmen açısından güvensizlik oluşturdu.

YURT DIŞI SEÇMENE YÖNELİK VAATLER YETERSİZ KALDI

CHP ve ittifak üyelerinin yurt dışı seçmene yönelik faaliyetleri de oldukça etkisiz görüldü. Türkiye’deki tüm yabancı ve sonradan vatandaşlık almış kişilerin yararlı olanlarının da düşman olarak gösterilmesi seçmeni uzaklaştırdı.

CHP’nin seçim sürecinde bir başka eksiği de memurlar ve çalışanlar konusunda plan sunmaması oldu.

Ayrıca en büyük yanılgılardan biri de Kürtlerin oy tercihlerini sadece HDP’ye güvenildiği için Güneydoğu’da çalışma yapılmaması, bölgede yıllarca tehdit alan Kürtleri rahatsız etti. Aslında Kürt seçmenler arasında AK Parti'yi de uzun yıllardır destekleyenler var.

İşte Tüm bunlar CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ikinci turda seçmeni ikna edememesi ve yenilgisine neden oldu.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...