ZONA nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler? Zona hastalığının tedavi yöntemleri…

Düzenleyen: / Kaynak: acibadem.com.tr, memorial.com.tr
- Güncelleme:
ZONA nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler? Zona hastalığının tedavi yöntemleri…

SAĞLIK Haberleri  / acibadem.com.tr, memorial.com.tr

Ağrılı ve acı verici hastalıklardan birisi olan zona hastalığı hakkında vatandaşlar pek çok konuyu merak ediyorlar. Peki, zona nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler? Zona hastalığının tedavi yöntemleri…

Zona hastalığı kişilerde ağrılı ve acı verici şekilde görülebilir. Zora hastalığında vücutta ağrılı kızarıklar oluşur. Zora hastalığında ortaya çıkan ağrılı kızarıkların belli bir yeri yoktur ve vücudun her yerinden çıkabilir. Zona hastalığı ilgili vatandaşlara tarafından arama motorlarında “Zona nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler?” gibi soruları araştırıyorlar. İşte zora hastalığı ile ilgili merak edilenler ve zona hastalığının tedavi yöntemleri…

ZONA NEDİR?

Zona hastalığı vücudun herhangi bir yerinde çıkabilecek olan ağrılı, viral kaynaklı bulaşıcı bir sinir hastalığıdır.  Halk arasında gece yanığı olarak da bilinmektedir. Zona hastalığı ciltte kızarıklık, döküntü ve kabarcıklara neden olmaktadır. Zona hastalığı Varicella zoster virüsünden kaynaklanmaktadır. Aynı virüs suçiçeği hastalığına da sebep olmaktadır. Normal şartlarda birey suçiçeği geçirdikten sonra Varicella zoster virüsü bireyin omuriliği ve beyninin yakınındaki sinir dokusunda inaktif olarak varlığını sürdürmeye devam eder. Aradan yıllar geçmiş olsa bile Varicella zoster virüsü tekrar aktif hale geçebilmektedir. Bununla birlikte zona hastalığı ortaya çıkmaktadır.

ZONA BULAŞICI MI?

Zona hastalığı bulunan bir kişi hastalığını başkasına bulaştıramaz fakat suçiçeği olarak bulaştırabilir. Varicella-zoster virüsünde kabarcıklardan sızan sıvı ile cilt teması gerçekleşirse, bu virüsün geçmesine neden olur. Düşük bir risk olarak varicella-zoster virüsü solumaylada bulaşabilir. Bu nedenle döküntüler kabarcık formundaysa, suçiçeği geçirmemiş ya da su çiçeği aşısı olmayanlarla temas halinde olmamaya dikkat etmelisiniz.

ZONA nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler? Zona hastalığının tedavi yöntemleri…

ZONA HASTALIĞI’NIN BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Zona hastalığının erken belirtilerinden biri ağrıdır
  • Karıncalanma veya yanma hissi oluşur
  • Kaşıntılı kızarıklık ve kabarcık meydana gelir
  • Vücudun tek tarafında şerit şeklinde döküntüler olur
  • Ateş yükselebilir
  • Baş ağrısı yaşanır
  • Titreme meydana gelebilir
  • Mide rahatsızlığı hissedilebilir
  • Işığa karşı duyarlılığın artabilir
  • Yorgun ve tükenmiş hissedilir

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra döküntülerin ortadan kalkması 3-5 haftaya kadar sürebilir. Genellikle 3-4 gün içinde ortaya içi su dolu kabarcıklar ve döküntüler 10 gün içinde kurur. Bu kabuklarda 2-3 hafta içerisinde düşer.

ZONA HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastalığın teşhisi muayene sırasında konulmaktadır.  Çok nadir vakalarda laboratuvar testi uygulanır. Döküntü olmadan sadece ağrı, zona hastalığının tanısı için yeterli değildir. Çünkü hastalığın bu ilk evresindeki ağrılar, başka sebeplerle oluşan ağrılarla karıştırılabilir. Tanının konulması için mutlaka deri döküntüsünün başlaması gerekmektedir.

ZONA NASIL ÖNLENİR?

Zona’dan koruyucu bir aşı bulunmaktadır. Ülkemizde bu aşı 2015 yılından beri uygulanmaktadır. Tek doz olarak uygulanan aşı zona hastalığının oluşmasını büyük oranda engellemektedir. Aşı olduktan sonra çok nadir olarak hastalık görülse bile şiddeti çok az olmaktadır.

  • Zona aşısı, enjeksiyon şeklinde üst kola uygulanır. Bu aşıyı sadece bir kez yaptırmanız yeterli olacaktır.
  • Zona aşısının amacı zona kapma riskinin azaltılmasını sağlamaktır.
  • Zona hastalığını geçirirken zona aşısı olabilirsiniz. Aşının etkisiyle birlikte belirtiler hafif olabilir ve daha kısa sürer.
  • Zona aşısı size en az 5 yıl koruma sağlayacaktır.

Kemik iliği nakli ya da organ nakli olan, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere zona aşısı uygulanmamaktadır.

ZONA HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Zona hastalığında erken tanı çok önemlidir. Hastalığın erkenden ortaya çıkarılması ve tedavisi ile zona hastalığının semptomları ve şiddeti azaltılmaktadır. Hastalığın tedavisi sürecinde çeşitli ilaçlar ve krem tedavileri uygulanmaktadır. Mutlaka doktor kontrolünde tedavi yapılmalıdır. Hastalıkta İstirahat ve iyi beslenme çok büyük önem taşımaktadır.

ZONA nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler? Zona hastalığının tedavi yöntemleri…

ZONA HASTALIĞINA DOĞAL YÖNTEMLER

  • Zona hastalığın uygulanabilecek doğal yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında;
  • Duş almak
  • Soğuk kompres uygulamak
  • Karbonat ile hazırlanmış macun sürün (kızarıklık olan bölgeye uyguladıktan sonra 10-15 dakika sonra yıkayın.)
  • Ağrı kesici özelliği olan losyon ve kremler kullanın. Anti-inflamatuar özelliği bulunan, doğal içerikli olan, kokusuz ve parfümsüz olanları tercih ettiğinizden emin olun.
  • Bağışıklık arttırıcı besinler ve takviyeler alın. A, B-12, C, ve E vitaminleri içeren turuncu meyveler, lifli koyu yeşil sebzeler, kırmızı et, yumurta, domates ve ıspanak tüketin.
  • Ekinezya, kekik yağı, yeşil çay gibi bitkisel ilaçlar kullanın

ZONA HASTALIĞI ÖLDÜRÜR MÜ?

Zona hastalığı ölümcül değildir. Fakat yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Ağır hastalığı olan kişilerde acı verici olabilmektedir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: acibadem.com.tr, memorial.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...