'Zeytinyağı masum değil'

'Zeytinyağı masum değil'

SAĞLIK Haberleri

"Zeytinyağı sağlıklıdır diye ezberlediğimiz bir kavram var. Hatta ilaç mertebesine çıkardılar. Ama o kadar basit değil"

Diyabet ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. M.Temel Yılmaz, "sorumsuz diyet reçeteleri"ndeki tehlikeye dikkat çekerek, "Beslenme reçetelerinin denetimi yapılmazsa, 10 yıl içinde kalp ve damar hastalıkları patlayabilir" dedi. "Önce gözünüzü doyurun. Günde 6 öğün beslenin. Yemeğe salata ile başlayın. Yuvarlak değil düz tabak tercih edin" diyerek beslenme tavsiyelerinde bulunan Yılmaz, zeytinyağı ile ilgili de ezber bozdu: Yıllarca zeytinyağı sağlıklıdır diye ezberlediğimiz bir kavram var. Hatta ilaç mertebesine geldi. Tamam, yağlar içinde ilk tercih zeytinyağı olmalı. Ancak az kullanılmalı. Sadece zeytinyağı değil, ayçicek yağının da, fındık yağının da 100 gramında 880 kalori var. Yağla birlikte vücuda giren kalori miktarı arttığı için fazlası obeziteye sebep olmakta."


Şişmanlığın estetik bir problem değil, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, kilo kontrolünde alınan yağ miktarının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Toplumda zeytinyağı ile ilgili yanlış bilgiler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Zeytinyağı ve fındık yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı gibi diğer sıvı yağlar, kalorisi en yüksek besinlerdir. Nasıl olsa zararsız diyerek sınırsız tüketmek şişmanlığa yol açar" dedi. Sağlıklı beslenme modelinde ve kilo kontrolünde vücudun ihtiyaç duyduğu kadar yağ alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz "Bizim toplumumuz, ağırlıklı olarak yağlı beslenmeyi sever. Yiyeceklerde katı yağların yerine sıvı yağların ve özellikle de zeytinyağının kullanımı konusunda toplumda bir bilinç oluştu. Ancak burada da bir aşırıya kaçış var. Halk zeytinyağını ilaç niyetine kullanmaya başladı. Bu da şişmanlık oranlarını artırıyor" dedi. Zeytinyağının son derece yararlı olduğunu ve beslenmede bütün yağlar içinde birinci seçim olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Aşırıya kaçtığınız takdirde zeytinyağı da zararlı olabilir. 100 gramında 880 kalori bulunmaktadır. Zeytinyağının da sınırlı olarak tüketilmesi gerekir" dedi. nbsp;
Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...