Yurt dışındaki araştırmaları Türkiye'ye getireceğiz

Düzenleyen:
Yurt dışındaki araştırmaları Türkiye'ye getireceğiz

SAĞLIK Haberleri

Bilim insanlarına yeni tedavileri araştırma imkanları sunan Koç Üniversitesi Klinik Araştırma Merkezi açıldı. Yenilikçi ilaçların Faz 1, Faz 2, Faz 3 ve Faz 4 çalışmalarının yapılacağı merkez, yurt içinden ve yurt dışından bütün araştırmacılara açık olacak.

Ziyneti KOCABIYIK

Klinik araştırmaların hem hastaların yeni ilaçlara daha erken ulaşması hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu söyleyen Klinik Araştırmalar Ünitesi Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu “Dünyada 16 bin 720 araştırma sürerken, Türkiye’nin bilimsel altyapısı son derece yeterli olduğu hâlde bundan yüzde 1,2 pay alarak sadece 521 araştırmaya ev sahipliği yapabiliyor. Türkiye’de klinik araştırma yapabilen sadece 9 merkez var. Yeni tedavilere erken erişim Türkiye’de daha kısıtlı. Küresel klinik araştırmalar pazarında Türkiye hak ettiği payı alamıyor. Hedefimiz bu payı artırmak. Amacımız ülkemizden çıkan daha fazla ilacı dünyadaki ihtiyaç duyan insanlara ulaştırmak, ülkemize ekonomik olarak katkı sağlamak” dedi.

Merkezin yeni kurulmasına rağmen 56 klinik çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Solaroğlu “Bu çalışmaların 40’ı küresel ilaç şirketlerine ait. Dünyada küresel klinik araştırma yatırımı 178,9 milyar dolar seviyesinde. Türkiye’de devam eden araştırmalar yatırımı 139 milyar dolar düzeyinde. Bu merkezle ülkemize yabancı klinik araştırmaları çekmeyi hedefliyoruz” diye anlattı.

PEK ÇOK ALANDA ÇALIŞMA YAPILACAK

Merkezde ağırlıklı olarak kanser ve gastrointestinal sistem ilaçlarının çalışmalarının yapılacağını belirten Prof. Dr. Solaroğlu “Bunun dışında karaciğer yağlanmasından enfeksiyon hastalıklarına kadar pek çok alanda çalışma yapılacak. Dünya’da birkaç şirket tarafından üretilen ve en yeni kansert edavilerinden biri olan CAR-T Cell teknolojisini de Türkiye’ye getirerek, bu merkezde çalışmalar yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...