Yunanistan’da 11 kişi öldü, Türkiye için uyarı geldi: ‘Batı Nil Virüsü’ ülkemizde de risk teşkil ediyor

Yunanistan’da 11 kişi öldü, Türkiye için uyarı geldi: ‘Batı Nil Virüsü’ ülkemizde de risk teşkil ediyor
SAĞLIK Haberleri

Yunanistan’da geçtiğimiz gün 123 yeni Batı Nil Virüsü (BNV) vakası tespit edildiği ve 11 virüs kaynaklı ölüm kaydedildiği açıklanmıştı. Komşudaki paniğin ardından ülkemizde de tedirginlik arttı. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, konuyla ilgili uyarıda bulunarak, “Batı Nil virüsü viral bir hastalık. İnsanlara da bulaşan ve insanlarda da ölüm yapan bir hastalık. Yunanistan’da komşumuzda olması da ülkemiz için bir risk teşkil ediyor” dedi.

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Batı Nil virüsü (BNV), son olarak komşu ülke Yunanistan'da görüldü. Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nden (EODY) yapılan açıklamada, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan BNV vakaları ve ölümlerinin artış gösterdiği belirtildi.Ülkede bugün 123 yeni vaka tespit edildiği aktarılan açıklamada, 11 kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

HASTALIĞI SİVRİSİNEKLER TAŞIYOR

Batı Nil virüsü hakkında değerlendirmelerde bulunan Ali Eroğlu, “Son olarak Yunanistan’da görüldü ama daha önce çeşitli ülkelerde epeyce vaka sayısı da olmuştu. Batı Nil virüsü viral bir hastalık. İnsanlara da bulaşan ve insanlarda da ölüm yapan bir hastalık. Yunanistan’da komşumuzda olması da ülkemiz için bir risk teşkil ediyor. Bu hastalığı sivrisinekler taşıyor. Özellikle sivrisineklerin aktif olduğu dönemlerde hastalık hem dünyada genelinde hem de son olarak Yunanistan’da görüldü. Bizim ülkemizde de geçmişte zaman zaman göründü. Özellikle en son 2010 yılında görüldü. Vektör olarak virüsü sivrisinekler taşıyor” ifadelerini kullandı.

“COVİD-19 GİBİ BİR BULAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL”

Hastalık bulaşında ana kaynağın sivrisinekler olduğunun altını çizen TVHB Başkanı Eroğlu, virüsü içerisinde taşıyan sivrisineklerin göçmen kuşlara yapışarak sınır aşırı ülkelere de yolculuk yapabileceğini vurguladı. Eroğlu, “İnsandan insana bulaşma bu hastalıkta yok. Yani bir Covid-19 gibi bulaşma söz konusu değil. Ama sivrisineklere dikkat etmemiz gerekiyor. Bizim de yakın komşumuzda görülmesi dolayısıyla, hayvan hareketliliği, insan hareketliliği, kuşların hareketliliği bu konuda önemli. Ayrıca biliyorsunuz ki Türkiye özellikle göçmen kuşların güzergahında olan ülkelerden bir tanesi. Kuşlar yalnız vektör değil konakçı olarak kullanılıyor” açıklamasında bulundu.

“HERHANGİ BİR SEMPTOM GÖSTERMEDEN SEYREDİYOR”

Batı Nil virüsü dolayısıyla yakalanan hastalıkta sabit klinik semptomların görülmediğini, genel viral hastalıklarda görülen etkilerin görülebildiğinin altını çizen Eroğlu, “Elimizdeki bilgilere ve vakalara göre insanlarda çok klinik semptomlar görülmüyor. Hastaların aşağı yukarı yüzde 50’ye yakını her hangi bir semptom göstermeden seyrediyor. Hastalığın belli bir aşısı ya da spesifik bir tedavisi yoktur. Genel viral hastalıklara karşı uygulanan genel tedaviler uygulanıyor. Ensefalit (beyin iltihabı) dediğimiz daha çok beyin sistemini etkileyen bir virüs bu. Ateş yükselmesi şeklinde seyredebiliyor. Kusma, ishal, özellikle kas ağrıları, baş ağrısı bu hastalığın genel olarak belirtileri” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZ TEDBİRLER ÜZERİNDE YOĞUN MESAİ HARCIYOR”

Yunanistan’da ortaya çıkan hastalık ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkili birimleri ile irtibatta olduklarının altını çizen Eroğlu, “Bu konu ile ilgili olarak, hastalık Yunanistan’da ilk çıktığı zaman, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü gibi Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili genel müdürlüğünün yetkilileri ile hatta bugün yine sabahtan bir görüşme yaptık. Bu konuda ülkemiz belli hassasiyetleri olan ve tedbirler üzerinde de yoğun mesai harcayan bir ülke. Dikkat edildiği takdirde, daha önceden de söylediğimiz gibi bütün viral hastalıklara karşı bireysel önlemler çok önemli. İnsandan insana bulaş söz konusu değil, sivrisinekler yolu ile bulaş söz konusu olduğu için; sivrisineklere karşı sinek kovucu gibi sivrisineklerin yaklaşmaması için önlemler alınması gerekiyor. Bakanlık da bu tür viral hastalıklar ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...