Yediğiniz karpuzun çekirdeğini sakın çöpe atmayın! Faydaları say say bitmiyor, bu detaya dikkat!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yediğiniz karpuzun çekirdeğini sakın çöpe atmayın! Faydaları say say bitmiyor, bu detaya dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi olan karpuzun çekirdeklerini sakın atmayın! Uzmanlar faydalarını saymakla bitiremedi. Mümkünse çekirdeklerini karpuzla birlikte tüketin. Yalnız bu detaya dikkat etmelisiniz!..

Vitamin ve mineral deposu olan karpuz, yaz aylarının en çok tercih edilen meyveleri arasında yer alıyor. Besin değeri kadar kalorisi de yüksek olan karpuz yeterli miktarda tüketilirse vücuda sağlık kazandırırken, aşırı tüketildiğinde ise kilo alımına sebep oluyor. Uzmanlar genelde karpuzun sofrada, küçük porsiyonlarla yer alması gerektiğini savunuyor. Tüm bunların yanı sıra en çok dikkat edilmesi gereken husus ise karpuzun çekirdekleri, zira bir çoğumuz özellikle ayıklayıp çöpe atıyoruz. Bu haberi okuduktan sonra karpuz yerken çekirdeklerini de birlikte tüketmek isteyeceksiniz.

KARPUZUN FAYDALARI NELER?

Öncelikle sizler için karpuzun faydalarını sıralayalım:

Sıvı kaybını önlüyor. Böbrekleri temizliyor. 

Cilt sağlığını destekliyor. Karpuzdaki A ve C vitaminleri sağlıklı bir cilt için büyük önem taşıyor. C vitamini, cildin esnek ve saçların güçlü olmasını ağlayan bir protein olan kolajen üretimini artırıyor. A vitamini ise cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sıcak yaz aylarında vücudunuzu nemlendirmeye de destek oluyor.

Kansere karşı koruyor: Özellikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksektir. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen, hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bunun yanında antioksidanların hasar veren zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etkileri var.  Öte yandan bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilenen faydalarından biri arasında yer alıyor.

Kan basıncını düzenliyor: Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi de azaltıyor. 

Kas ağrılarına azaltıyor: Karpuzda bulunan “sitrulin” ve “arginin” gibi aminoasitler de kas ağrılarını azaltıcı ve performansı olumlu etkileyici özelliği ile biliniyor.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELER?

Uzmanlar karpuzun çekirdeğinin atılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Karpuzun, 150 gramı yaklaşık olarak 50 kalori içermektedir. Ayrıca çekirdekleri vitamin, mineral, yağ ve protein içerdiği için karpuzla birlikte tüketilmesi öneriliyor. 

Protein bakımından da zengin olan çekirdeklerin bileşiProtein açısından oldukça zengin olan karpuz çekirdeği sporcular için protein tozundan daha değerlidir.

Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir.

Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır.

Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.

Omega-6 gibi omega-3 değerinin de yüksek olduğu bilinir.

B vitamini eksikliği için ideal bir tercih olabilir. İdeal oranda B vitaminine de sahiptir.

İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak dostudur. Bağırsakları çalıştırıp daha rahat mideye kavuşmanızda size yardım eder. Kabızlık için oldukça etkilidir.

Uzun zamandan beri böbrek taşlarının düşürülmesi için tercih edilir. Böbrek taşı şikayetlerinde tercih edilecek ilk yiyecektir.

Kötü kolesterole karşı en iyi kalkandır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.

Hücrelerinizi yenilemek için gerekli olduğunuz proteini, karpuz çekirdeğinden alabilirsiniz.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

Çekirdeğini çiğ ve kavrulmuş şekilde de yiyebilirsini. İsterseniz karpuz çekirdeklerini bir gecede suda beklettikten sonra fırında kavurup veya güneşte kurutup daha sonra da tuzla beraber tavada kavurarak klasik çekirdek gibi yiyebilirsiniz. 

Bitki çaylarınıza çeşitlilik katmak isterseniz aklınızda güzel bir seçenek olarak yer edinebilir.

Daha sonra da tüketmek isteyenler için karpuz çekirdeği nasıl saklanır? Kavanoza alın ve nemli olmamasına dikkat edin. Tıpkı klasik çekirdekler gibi. 

1 avuç dolusu karpuz çekirdeğini, 1 litre su içerisinde 45 dakika kaynatın ve oluşan karışımı daha sonra ağzı kapalı bir halde bekletin. Bu karışımı günlük çay tüketimi gibi içtiğinizde, diyabete karşı büyük etkilerini fark edeceksiniz.

Bu arada doymuş mideye karpuz verirseniz, bu sizde şişkinlik yapacaktır. O sebeple yemekten hemen sonra karpuz yemek pek tavsiye edilmez. Sağlıklı sonuçlar almak için; yemeklerden 30 dakika sonra, dinlenmiş mideyle beraber karpuz yemelisiniz.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...