'Yaşlılık hastalığıdır' deyip geçmeyin! İltihaplı romatizmada kalp krizi riski...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Yaşlılık hastalığıdır' deyip geçmeyin! İltihaplı romatizmada kalp krizi riski...

Sağlık Haberleri

Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülen iltihaplı romatizmal hastalıklar en çok kalbi etkiliyor. Geç teşhis alan ve iyi tedavi edilmeyen hastalarda kalp krizi geçirme riski artıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Romatizma yaşlı hastalığı mıdır? Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Daha çok yaşlılarda görülen ve eklem hasarına bağlı olarak ortaya çıkan romatizmal hastalıklar, toplumda en sık görülen ağrıların sebebini oluştursa da, iltihabi romatizmalar hem çocuklarda ve gençlerde görülüyor hem de zamanında tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabiliyor. Şimdi romatizma öldürür mü diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu sorunun cevabını da Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli veriyor: Evet…

Toplumda ortalama yüz kişiden birinde görülen romatoid artrit, yüz kişiden 1-2’inde görülen ankilozan spondilit, daha az görülse de vaskülit, lupus ve genetik etkenlerden dolayı Türkleri daha fazla etkileyen Behçet ile Ailesel Akdeniz Ateşi gibi iltihabi hastalıkların kalbi tehdit ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ertenli “Aslında romatizma diye tek bir hastalık yok. Bir kısmı iltihaplı romatizma olmak üzere onlarca hastalık var. İltihaplı romatizmalar, vücudun bağışıklık sisteminin yaptığı hastalıklardır. Normalde bağışıklık sistemi hücrelerimiz mikroplara karşı savaşır ama kendi dokularımıza zarar vermez. Ancak iltihaplı romatizmal hastalıklarda bağışıklık sistemimiz yanlış çalıştığı için kendi dokularımızı ve hücrelerimize karşı reaksiyon gösterir ve hastalığa göre farklı organ sistemleri tutulur. En çok etkilenen organların başında kalp ve kalp kapakçığı gelir” dedi.

ROMATİZMA VARSA KALBİNİZE İYİ BAKIN

İltihabi romatizma hastalarının daha çok gençlerde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertenli, bu hastalığın uzun dönemde hareket kısıtlılıkları ve organ hasarı sebebiyle ciddi sonuçlar doğurabileceği için birçok açıdan takip edilmesi gerektiğini söyledi. İltihaplı romatizma hastası için kardiyoloji uzmanları ve romatoloji uzmanlarının birlikte çalışması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Ertenli “İltihaplı romatizmal hastalıkların hepsinde hastaların temel ölüm sebebi kardiyovaksüler hastalıklardır. Çünkü vücutta bir iltihap olduğu zaman bu durum vücutta kalp hastalığının, damar sertliğinin gelişmesine ve bunun sonucunda kalp krizine bağlı ölüme yol açar. Dolayısıyla bugün romatizma hastalarının tansiyon, şeker ve kolesterol hedefleri aynı diyabetli hastalarda olduğu gibi daha düşük sınırlara çekilmiştir. LDL kolesterolün hastalarımızda 100’ün ve tansiyonun 120/80’in altında, 3 aylık şekeri gösteren HbA1c’nin ise normal sınırlar içinde olmasını isteriz. Eğer bunlara dikkat etmezsek hastanın romatizmasını tedavi ederken uzun dönemde kalp krizinden kaybedebiliriz” diye anlattı.

TEŞHİS SÜRESİ 5 YILA İNDİ

Kas iskelet sistemimi ağrılarının hepsinin genel olarak romatizma diye adlandırıldığına işaret eden Prof. Dr. Ertenli, "İltihaplı romatizmalar diğer bel ve sırt ağrıları ile karıştığı için geçmişte 8-10 yıl geç tanı alıyordu. Bu süre içinde de organlarda geri dönülmez zararlar veriyordu. Şu anda özellikle MR gibi görüntüleme yöntemlerinin erişilebilir olması ile bu sürenin 5 yıla indi" dedi.

'Yaşlılık hastalığıdır' deyip geçmeyin! İltihaplı romatizmada kalp krizi riski...
Prof. Dr. İhsan Ertenli, romatizmal hastalıklarla ilgili merak edilenleri gazetemize anlattı...

ÇOCUKLARDA BETA ENFEKSİYONUNA DİKKAT EDİN

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda görülmeye başlayan akut romatizmal ateş hastalığına karşı anne babaları uyaran Prof. Dr. İhsan Ertenli “Çocuklarda görülen Beta enfeksiyonu zamanında tedavi edilmezse kalp kapakçıklarında hasara sebep olarak kalp hastalığı yapabilir. En çok mitral kapak ve aort kapağını bozar. Halk arasında romatizma kalbe vurmuş denilen şey budur. Beta enfeksiyonu geçiren hastaların yüzde 2-3’ünde kalp kapak tutulumu olabilir. Bu genellikle genetik faktörlerle belirlenir. Eğer bir kişi betaya bağlı akut romatizmal ateş geçiriyorsa, kalp tutulumu olmayanlarda 21 yaşına kadar kalp tutulumu olanlarda ömür boyu koruyucu penisilin tedavisi alması tavsiye edilir” dedi. 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

> Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu ortaya çıkan iltihaplı romatizmalar bağışıklık güçlendiricilerle tedavi edilebilir.

DOĞRUSU: İltihaplı romatizmalar bağışıklığın düşmesi ile bağlantılı değildir. Bağışıklığı güçlendiren bir ilaç yoktur.

> Rutubetli ortam romatizma yapar.

DOĞRUSU: Rutubet romatizmaya sebep olmaz ancak bazı hastalarda yağışlı havalarda ağrılar daha fazla hissedilebilir.

> Romatizmayı hacamat, sülük ve bitkilerle tedavi edebiliriz.

DOĞRUSU: Vücuttaki milyonlarca iltihap hücresini kan çıkararak ya da sülük yardımıyla temizlemek mümkün değildir. Bitkisel ürünlerin romatizma tedavisinde yeri yoktur.

> Glutensiz beslenme ve protein kısıtlaması romatizmaya iyi gelir.

DOĞRUSU: Romatizmal hastalıklarda gut dışında özel bir diyet yok. Sadece inflamasyon baskılayıcı özelliği olduğu için Akdeniz diyeti tercih edilebilir.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...