Yakın gözlük tarih olabilir! Türk bilim adamlarından umutlandıran çalışma

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yakın gözlük tarih olabilir! Türk bilim adamlarından umutlandıran çalışma

Sağlık Haberleri

İki Türk göz hastalıkları uzmanı yaşa bağlı olarak ortaya çıkan yakın görmenin bozulmasını önleyecek yeni bir tedavi geliştirdi. Hayvanlar üzerinde başarılı olan yeni tedavi, günde iki damla ile gözlerin yaşlanmasını engellemeyi hedefliyor.

Türk bilim adamları yaşlanmaya bağlı göz hasarını durduran yeni bir hücre tedavisi geliştirdi.  Dünyada ilk defa yapılan bu yeni tedavi ile 40 yaşın üzerindeki en büyük problemlerden biri olan yakını görme problemi ortadan kalkabilir.

DNA’ların ucunda bulunan ve yaşla birlikte kısalan telomerlerin kırılmasını önleyerek gözün hücresel yaşlanmasını durduran tedavi, hücre kültürü ve hayvan deneylerinde başarılı sonuçlar verdi. İlaç hâline getirilerek, yakın görme kaybı, yaşa bağlı göz kuruluğu, katarakt ve halk arasında sarı nokta olarak bilinen makula dejenerasyonu gelişiminin önlenmesini hedefleyen yeni tedavi, bu yılın sonunda yapılacak Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları ile insanlar üzerinde denenmeye başlayacak.

TIP DÜNYASINDA DEVRİM

2021 yılında göz hastalıkları uzmanları Opr. Dr. İskender Alkın Solmaz, Dr. Işılay Kavadarlı ve girişimci Kubilay Türkmen tarafından Kanada’da kurulan TelomEYE Pharmaceutical tarafından geliştirilen yeni tedavi, özellikle ilaç çözümü olmayan yakın görme üzerindeki etkisi sebebiyle tıp dünyasında bir devrim olarak nitelendiriliyor.

Opr. Dr. İskender Alkın Solmaz, göz yapılarının hücresel yaşlanmasını yavaşlatan ve böylelikle yaşa bağlı göz hastalıklarının oluşumunun önlenmesinde ve geciktirilmesinde etki gösterebilen bir ilaç geliştirmeyi hedefleyen tedavinin ana fikrinin Nobel Ödülü alan “telomer teorisi”nden çıktığını söyledi.

Opr. Dr. Alkın “Telomerler her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır ve her hücre bölünmesinde kısalır. Kısa telomerler, sağlığın kötüleşmesi ve erken ölüm için biyolojik bir belirteçtir. Kritik düzeyde kısalmış olan bir telomer DNA hasarı olarak kabul edildiğinden, er ya da geç hücre ölümü gerçekleşir ve yaşlanma başlar. Biz de telomerlerin kırılmasını engelleyen bir formül geliştirdik ve bunu kendi alanımız olan göz hücrelerinin yaşlanmasının engellenmesinde denedik” dedi.

Yakın gözlük tarih olabilir! Türk bilim adamlarından umutlandıran çalışma

GÜNDE 2 DAMLA İLE DAHA GENÇ GÖZLER

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 40’lı yaşlardan itibaren gözlerin yakın nesnelere odaklanmasının bozulmaya başladığı yakın görme kaybı, 2030 yılında yaklaşık 2,1 milyar insanı etkileyecek yaygın bir sağlık sorunu. Kendi geliştirdikleri tedaviyi öncelikle yakın görme konusunda denediklerini belirten Opr. Dr. Solmaz “Bu çalışmalara 2016 yılında henüz şirketimizi kurmadan başladık. Hücre kültürlerinde başarılı sonuçlar aldıktan sonra hayvan deneylerine geçtik. Kocaeli Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve birkaç üniversitede hayvan laboratuvarlarında tavşanlar üzerinde damla formunda denedik. İlaç verdiğimiz hayvanlarla, verilmeyen hayvanların gözlerinde yaptığımız ölçümlerde ilaç verilen grupta hücre yaşlanmasının anlamlı olarak engellendiğini gördük. Elde ettiğimiz verileri hücre düzeyinde de doğrulamak için DNA analizlerinin yapılması için İspanya’da bağımsız bir laboratuvara gönderdik. Oradan da gelen sonuçlar ilaç verilen tavşanlarda göz hücrelerinin yaşlanmadığını gösterdi. Şu anda doz ve güvenlik ayarlamalarını dizayn ediyoruz. İlk olarak yakın görmeyi test edeceğiz. Hipotezimiz 40 yaşından sonra sabah akşam damlayı kullanırsanız, görmeniz bozulmaz. İleriki çalışmalarda ‘bozulan görmeyi geri döndürebilir miyiz’ sorusunun da cevabını arayacağız. 2023’ün Eylül-Ekim ayında insan çalışmalarına başlayacağız. İnsan çalışmalarını Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Türkiye’de yapacağız. Göz bağımsız bir organ olduğu için verdiğimiz ilaç vücudun başka hiçbir yerine gitmiyor. Bu açıdan güvenlik düzeyi de son derece yüksek” diye konuştu. 

Yakın gözlük tarih olabilir! Türk bilim adamlarından umutlandıran çalışma

DÜNYADA İLK İLAÇ OLACAK

DNA’nın şifresinin çözülmesinden sonra yaklaşık 20 yıldır telomer yapısı korunarak yaşlanmanın yavaşlatılmasını hedefleyen onlarca tedavi çalışmasının sürdüğünü anlatan Opr. Dr. Solmaz, tıp dünyasında göz yaşlanmasıyla ilgili başka bir çalışma olmadığını, geliştirdikleri formülün bir ilk olduğunu söyledi.

1 MİLYON DOLARLIK YATIRIM ALDI

Başlangıçta kurucular tarafından finanse edilen şirket, geçtiğimiz günlerde bir yatırım turuna çıkarak 10 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar tutarında yatırım aldı. Çalışmaya yatırım yapanlardan biri de Acıbadem Hastanelerinin sahibi Mehmet Ali Aydınlar. TelomEYE Pharmaceutical’ın ortaklarından Kanada’da yaşayan Türk girişimci Kubilay Türkmen, hayat süresinin uzadığı günümüzde yaşa bağlı oftalmolojik bozuklukların büyük artış göstereceğini belirterek “Bilimsel platformumuz ve patentli teknolojimiz oftalmolojide ilk defa kullanıma sunuluyor olacak. Bu yeni ve özgün tedavi protokolümüzü kullanıma hazır hâle getirerek insanların yaşam kalitesine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...