Uzun yaşamanın sırrı hızlı yürüyüşte: 16 sene gençleştiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Uzun yaşamanın sırrı hızlı yürüyüşte: 16 sene gençleştiriyor

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

İngiltere’de Leicester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kişinin yürüme temposuyla yaşlanma hızı arasında bağlantı tespit etti.

Hayatı boyunca hızlı yürüyen kişilerde daha uzun telomer görülüyor. Bunlar, kromozomların ucundaki koruyucu “kapaklar”dır. Genetik bilgi taşımasalar da telomerler DNA'yı stabil tutmada hayati bir rol oynuyor.

Bilim insanları, bir kişinin biyolojik yaşını hesaplamak için bu uç kapakları ölçüyor. Telomerler ne kadar uzunsa kişi biyolojik yaş açısından o kadar gençtir. Biyolojik yaş, doğum günüyle başlayan kronolojik yaştan çok farklı olabilir.

HIZLI YÜRÜYÜŞ İLE GENÇLEŞMEK MÜMKÜN

Üniversitedeki araştırmacıların, Biobank'ta 400.000'den fazla İngiliz yetişkin verileri üzerinde yaptıkları analizde, hayat boyu hızlı yürüyen kişilerin, orta yaşa geldiğinde biyolojik yaş açısından 16 yaş daha genç olabildikleri belirlendi.

Araştırmacılar, kişinin ne kadar fiziksel aktivitede bulunduğuna bakılmaksızın, tek başına tempolu yürümesinin bile daha uzun telomerlere yol açmak için yeterli olduğunu buldular. Hücre her bölündüğünde telomerler kısalır. Belli bir noktada telomerler o kadar kısalır ki hücre artık bölünemez. Telomer uzunluğu ve hastalık arasındaki bağlantı hala belirsiz olsa da vücutta yaşlanmış hücrelerin birikmesinin yaşa bağlı hastalıklar ve kırılganlığa katkıda bulunduğu düşünülüyor.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...