Uzmanlar uyarıyor: İnternetten ilaç almayın! Piyasada 10 ilaçtan 1'i sahte

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanlar uyarıyor: İnternetten ilaç almayın! Piyasada 10 ilaçtan 1'i sahte

Sağlık Haberleri

‘İnternetten ilaç satışı söz konusu olmadığı için hepsi sahte’ diyen Uzm. Ecz. Kâzım Aykanat, her yıl bir milyonu aşkın kişinin sahte ilaçtan öldüğüne dikkat çekti.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Kâzım Aykanat, ilacın mutlaka eczaneden alınması gerektiğini vurguladı. Sahte ve kaçak ilacın dünyada büyüyen bir problem olduğuna dikkat çeken Aykanat “İlacın internetten satısı söz konusu olmadığı için hepsi sahte. Çünkü içinde gerçekten etken madde olup olmadığı, ne kadar olduğu, yan etkilerinin neler olabileceği bilinmiyor. Sahte ilaç öldürüyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2021 verilerine göre ilaç pazarının yüzde 10-15’i sahte ilaç piyasasının elinde ve her yıl bir milyonu aşkın kişi sahte ilaç yüzünden ölüyor. İnternette daha çok sahte ya da kaçak kanser ve diyabet ilaçlarına rastlanıyor. Ayrıca zayıflama, hormon ve performans artırıcı takviye ürünlerin başı çektiği “merdiven altı” üretimler de halk sağlığını tehdit ediyor. Bu ilaçların bir kısmı popüler ve saygın profesörlerin önerileriymiş gibi sunuluyor.

10 İLAÇTAN BİRİ SAHTE

300 milyar doları aşan sahte ve kaçak ilaç pazarıyla ilgili, 2020’de Avrupa’da en fazla ele geçirilen sahte ürünler arasında ilacın 7. sırada olduğunu belirten Aykanat “DSÖ’nün araştırmasına göre düşük ve orta gelirli ülkelerde dolaşan her 10 ilaçtan biri sahte. Avrupa Polis Teşkilatı, 2019’da Avrupa’ya giren sahte ilaçların Çin, Hindistan ve Singapur’dan geldiğini bildirirken, 2020’de Çin ve Türkiye’nin bu konuda başı çektiğini açıkladı. Ayrıca Hindistan’da üretilen vitaminlerin yüzde 60-70’inin sahte olduğunu aktarıldı. Sahte sıtma ilaçlarından her sene Afrika’da 100 binden fazla çocuk ölüyor. Gıda takviyesi ve ilaç her seviyede denetlenebilir olmalı. Denetlenmeyen her ürün en büyük zararı karaciğer ve böbreğe veriyor. Uzun dönemde vücutta birikerek organ hasarına ya da ani ölüme yol açabiliyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...