Uzmanı deliksiz gece uykusunun sırrını verdi: 10-3-2-1-0 metodu

Düzenleyen: / Kaynak: New York Post
- Güncelleme:
Uzmanı deliksiz gece uykusunun sırrını verdi: 10-3-2-1-0 metodu

SAĞLIK Haberleri  / New York Post

Kötü bir gece uykusu gün boyunca kendinizi yorgun ve sinirli hissetmenize neden olabilir. Ancak uzmanlar tarafından ve sosyal medyada paylaşılan “10-3-2-1-0” yönteminin kesintisiz gece uykusu sunduğu belirtiliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre yetişkinlerin geceleri en az yedi saat uyumaları gerekiyor, ancak çoğu kişi bunu yapamıyor. Uyusalar bile bu süre tutarlı değil.

Uyumakta zorlanmak fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiliyor, bu nedenle araştırmacılar insanların uykuya dalmasına ve uykuda kalmasına yardımcı olmak için bir dizi uygulama geliştiriyor, araştırma yapıyor.

10-3-2-1-0 YÖNTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Amerikalı Dr. Jess Andrade ise uykuya geçmekte zorlananlara ve gece boyu dönüp duranlara yardımcı olmak için 10-3-2-1-0 uyku yöntemini öneriyor:

10

Yönteme göre yatmadan yaklaşık 10 saat önce kafein tüketiminin sonlandırılması gerekiyor. Çünkü kafeinli içecekler yaklaşık 10 saat içinde kan dolaşımından temizleniyor.

3

Uykudan 3 saat önce büyük öğünler yememek reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı oluyor. Uzmanlar, gün içinde çok geç saatlerde yemek yemenin uykunuzu engelleyebileceği gibi yatağa aç girmenin de uykunuzu kaçırabileceğini, bu nedenle porsiyon kontrolünün kritik önem taşıdığını belirtiyor.

2

Kendinizi uykuya dalmaya zorlamak kaygıya neden olabiliyor ve işleri daha da kötüleştirebiliyor. Vücudunuzun ve zihninizin daha derin bir uykuya olanak tanıyacak sakin bir duruma geçmesine izin vermek için gevşeme rutini oluşturmanız gerekiyor.

1

Gece geç saatlere kadar ekran başında zaman geçirmek sakıncalı. Bu nedenle gece rahatlama rutininin bir parçası olarak, ekran süresini daha erken bitirmeniz gerekiyor. 

Mavi ışık vücudun doğal uyku döngüsünü bozduğu için yatmadan birkaç saat önce elektronik cihazları azaltmanız gerekiyor.

Bu yöntemleri izlediğinizde ‘sabahları erteleme düğmesine basma’ durumunuz olmayacak. Gece boyunca kesintisizi uyuyacak, alarmı bir kere bile ertelemeden güne başlayacaksınız.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: New York Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...