Uyuzdan kızgın ütü ve süpürge ile korunun

Bir parazitin sebep olduğu uyuzun yüzde elli arttığını belirten uzmanlar, hastalığın daha çok sonbahar ve kış aylarında ortaya çıktığını, okul, hastane gibi ortamlarda daha fazla bulaştığını belirtiyor.
ESMA ALTIN'IN HABERİ - Dünyada yaygın olarak görülen uyuz hastalığı, Türkiye’de de artışa geçti. Son günlerde dermatoloji polikliniklerinin temel başvuru sebepleri arasından yer almaya başlayan uyuz hastalığının son verilere göre, vaka sıklığında yüzde 50 artış yaşandı. Bunun yanı sıra dermatoloji polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 30’unu uyuz hastalarının oluşturduğu kaydedildi. Dermatoloji Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Özcan, uyuz hastalığının özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösterdiğini söyledi. Özcan “Kalabalık olan okul, hastane, askerî kışla gibi bölgelerde daha çok görülüyor. İnsanların kış aylarında daha çok kapalı ortamlarda ve iç içe bulunmaları sebebiyle hastalığı daha sık kış ve sonbahar aylarında görüyoruz” dedi.
UYUZ DİRENÇ KAZANDI
Artan uyuz vakalarının yanı sıra uyuz parazitinin tedaviye direncinin arttığına da dikkat çeken Özcan “Farklı doktorlara giderek, 5-6 kez tedavi olan ancak yine de iyileşmemiş hastaların sayısında da belirgin derece yükselme olduğu gözleniyor” diye konuştu. İlaç kullanımının yanı sıra hijyen şartlarına da çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. İbrahim Özcan, şu uyarılarda bulundu: Hastaya ait çamaşır, havlu ve nevresimler 60 derecede yıkanmalı ve kızgın ütü ile ütülenmeli. Halı ve mobilyalar elektrikli süpürge ile süpürülmeli ve sonrasında toz torbası muhakkak değiştirilmeli. Ayrıca aynı ortamda yaşayan kişilerin de aktif şikâyeti olmasa bile hasta ile aynı anda tedavi olması gerekiyor. Çünkü bulaşma riski yüksek olan uyuz hastalığının belirtilerini göstermesi 2 ila 6 haftayı bulabiliyor.