Uykusuzluk şikayetleri arttı

Düzenleyen:
Uykusuzluk şikayetleri arttı

SAĞLIK Haberleri

15 Temmuz kalkışmasının geride bıraktıklarından biri de uykusuz geceler... Uzmanlar, uyku bozukluklarının bir aydan uzun sürmesi durumunda kronikleşebileceğini söylüyorlar...

ZİYNETİ KOCABIYIK

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ve olağanüstü gelişmelerin uyku bozuklukları şikâyetini artırdığı bildirildi. Darbe girişimi gibi hayatı ve geleceği tehdit eden olayların kişilerde endişe, korku ve kaygı duygusunu yükselttiğini söyleyen Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, böyle bir durumda ilk olarak uyku düzeninin etkilendiğine dikkat çekerek, “Şu sıralar bunu yaşamak çok doğaldır. Basit bir takım tedbirlerle uykusuzlukla mücadele edebilirsiniz ancak şikâyetleriniz devam ederse kronikleşme riskini ortadan kaldırmak için mutlaka yardım almalısınız” dedi. 
KRONİKLEŞMEDEN TEDBİR ALINMALI
Son dönemlerde nöroloji kliniklerine başvurularda uykuya dalamama, uykuyu sürdürememe ya da kaçta yatarsa yatsın her zaman alıştığı saatten çok erken bir saatte uyanma gibi şikâyetlerde belirgin bir artış yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Aksu, “Uykuya dalabilmek ve uykuyu sürdürebilmek için hem beyni hem de bedeni etkileyecek olumsuz faktörler bulunmamalıdır. 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve ardından meydana gelen olayların oluşturduğu korku, kaygı ve endişe duygusu sebebiyle birçok kişide uyku kalitesi bozuldu. Bu süreci mutlaka kendi ruhsal sağlığımız açısından iyi yönetmeli, uyku düzenimize çok özen göstermeliyiz. Aksi takdirde, gelişen kaygı bozuklukları, uyku bozukluklarının kronikleşmesine sebep olabilir” dedi. 
Sağlıklı uykunun, sağlıklı yaşam için elzem olduğunu, uyku bozukluğu yaşayan kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla baş ağrısı, mide ağrısı, kol ve bacaklarda uyuşma-kuvvet kaybı, ishal ya da kabızlık, eklem ve kas ağrısı çektiklerini belirten Prof. Dr. Aksu, “Gün içinde uyuklama, iş yaparken ve araç kullanırken hata yapma oranlarının artması, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü de en sık rastladığımız şikayetler arasındadır. Bu şikâyetleri çok erken dönemde görüyoruz. Uyku bozukluğu özellikle araç kullanan kişilerde trafik kazası yapma eğilimi artırdığı için de önemlidir” diye konuştu. 
UYKUSUZLUK HAYATI KISALTIYOR
Uyku düzenindeki bozuklukların uzun dönemde kronik uyku yoksunluğu adı verilen tıbbi bir tabloya dönüştüğünü anlatan Prof. Dr. Aksu, “Bu durumda hem kardiyovasküler hastalıklar hem de beyin damar hastalıkları artış gösteriyor. Kısacası yaşam süresi kısalıyor” dedi.
1 AYDAN UZUN SÜRERSE YARDIM ALIN
Uykunun sağlıklı olmasında çok farklı faktörlerin rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Murat Aksu, stres ve ruhsal gerginliğin de uykunun kalitesini ve sürekliliğini bozan önemli bir faktör olduğunu belirterek, uyku bozukluklarının 1 aydan uzun sürmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurularak yardım alınması gerektiğini bildirdi. 

İYİ BİR UYKU İÇİN...

Eski uyku düzenine geri dönün

Prof. Dr. Murat Aksu, daha iyi uyuyabilmek için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
¥ Uyku kalitesinin bozulmaması için olaylardan önceki dönemdeki yatış kalkış saatlerine geri dönün. Tatildeyseniz bile çok geç saatlere kadar uyanık kalmayın.
¥ Uykuyu bozan faktörlerden mümkün olduğu kadar uzak durun. Eğer strese girdiğinizi düşünüyorsanız, yatmadan önce sosyal medyaya bakmayın.
¥ Uyku kaçırdığı bilinen çay, kahve gibi içecekleri ve kafein içeren diğer gıdaları aşırı tüketmeyin. 
¥ Yatakta çok uzun süre uyanık kalmayın. Uyuyamıyorsanız, kalkın dolaşın. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...