Uykunun düşmanı Huzursuz Bacak

Uykunun düşmanı Huzursuz Bacak

SAĞLIK Haberleri

Kansızlık, şeker hastalığı, gebelik ve lösemi gibi kanserler sebep olarak gösterilse de hastaların %95'inde belirli bir sebep bulunamıyor.

Tam uykuya dalmak üzereyken bacaklarınız karıncalanıyor, iğneler batıyor, arada bir seyiriyor ve uykuya dalmanızı engelliyor mu? Ya da uzanırken, otururken ayağınızdaki uyuşukluğu gidermek için ayaklarınızı oğuşturma veya kalkıp yürüme ihtiyacı hisseder misiniz? Bu sorulara "evet" cevabı verdiyseniz tıpta sebebi tam olarak ortaya konamayan "Huzursuz Bacak Sendromu" olmuşsunuz.Kansızlık, şeker hastalığı, gebelik ve kanser sebep olarak gösterilmesine rağmen de hastaların %95'inde belirli bir sebep bulunamadığını söyleyen Türkiye Hastanesi Nöropsikiyatri Uzmanı Dr. Akın Gürdil, "Toplumda oldukça sık görülse de romatizmalı hastalıklarla karıştırıldığı için teşhisi gecikmektedir. Ağrının hareketle azalması ve istirahatle tekrar başlaması bu hastalığın ayırıcı özelliğidir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür" dedi. Huzursuz bacak sendromu yaşayanların rahat bir uykuya hasret kaldıklarını söyleyen Dr. Gürdil, "Hastalar bu sorunlarla baş etmek için ayaklarını oğuşturur, büker-döndürür, masaj yapar veya kalkıp yürürler. Bu aktiviteler belirtilerin kısmen yatışmasını sağlayabilir. Bu durum, uyku kalitesini bozar, sabah dinlenmemiş olarak kalkarlar. Hastaların %94'ünde hem uykuya dalma, hem de sürdürmede zorluk yakınması mevcuttur. Fiziksel aktivite, çok sıcak ve soğuğa maruz kalma ve aşırı kahve içmek günlük belirtileri artırabilir. Hastalığa santral sinir sistemindeki dopamin ve demir azlığının yol açtığı düşünülmektedir" dedi. nbsp;
Ziyneti Kocabıyık - Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...