Türkiye'yi verem ediyorlar!

Türkiye'yi verem ediyorlar!
SAĞLIK Haberleri

Geçen yıl 16 bin verem vakası tespit edildi. Riskli bulunan 250 kişiden 179'u yurt dışından geldi.

Türkiye, uzun yıllar büyük kayıplar verdiği veremi (tüberküloz) kontrol altına almayı başardı. Ancak buna rağmen, her yıl binlerce kişi hastalığın pençesine düşüyor. Türk TORAKS Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Altın'ın verdiği bilgilere göre ülkemizde her yıl ortalama 16 bin yeni tüberküloz vakası görülüyor. Geçen yılki hastaların 250'sinde toplum sağlığı açısından risk teşkil eden ilaca dirençli tüberküloz görüldü. Bu hastaların 179'u başka ülke doğumlu olanlardı. Bunun sebebini, söz konusu hastaların tüberküloz vakalarının daha fazla görüldüğü Türk Cumhuriyetleri, Doğu Avrupa ülkeleriyle Ukrayna, Somali, Uganda gibi ülkelerden gelmelerine bağlayan Prof. Dr. Altın, şöyle dedi: "Hastalıkları ülkemizde tespit edildikten sonra tedaviye başlanıyor ancak çoğunlukla kayıt altında olmadıkları ve çok gidip geldikleri için gerekli tedaviyi alamıyorlar. Direnç gelişiyor. Dirençli tüberküloz özellikle çocuklar için risk oluşturuyor. Bu kişilerin risk meydana getirmesinin sebebi genellikle evlerde bakıcı olarak çalışmaları ve çocuklarla, yaşlılarla, kronik hastalıkları olanlarla yakın temasta bulunmalarıdır. Bu yüzden eve bakıcı olarak alınan yabancı uyruklulara mutlaka balgam testi yaptırılmalı ve akciğer filmi çektirilmeli. Tüberküloz mikrobu küçük yaşlarda vücuda alınır, yarı yarıya canlı olarak yaşar ve sadece insanların %10'unda hastalık yapar. Hastalığı bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman ortaya çıkar. Şeker hastalığı, kanser tedavisi görenler, uzun süreli kortizon tedavisi görenlerde de bağışıklık sistemi baskılananlarda da vücuttaki yarı canlı mikroplar canlanarak hasatlık yapabilirler."

TEDAVİSİ ÜCRETSİZ ANCAK...
İstanbul risk altında
Türkiye Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, yabancılardan kaynaklanan tüberküloz konusunda özellikle İstanbul'un risk altında olduğunu söyledi. Kılıçaslan, "Tüberkülozları tesbit edilirse ücretsiz tedavi ediliyorlar. Ancak devlet daha pahalı olan çok ilaca dirençli tüberkülozun tedavisini ödemiyor. Hasta olan yabancı uyrukluların önemli bir bölümü dirençli tüberküloz olduğu için bunlar sağlıklı kişiler için de risk ortaya koyuyorlar" dedi.

Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...