Türkiye'deki ilk ve tek ebola kliniği

Türkiye'deki ilk ve tek ebola kliniği

SAĞLIK Haberleri

Dünyada büyük korku yaşatan ebola tehlikesine karşı Türkiye'de de özel önlemler alındı.

Dünyanın korkulu rüyası haline gelen, 4 binin üzerinde ölüme neden olan ebolayı Türkiye'de en yakından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Enfeksiyon Kliniği takip ediyor. Afrika uçuşunun gerçekleştirildiği havalimanlarından birinin İstanbul'da olması nedeniyle bugüne kadar ebola şüphesi taşıyan 12 vaka da buraya getirildi.


Negatif basınçlı oda


Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Gönül Şengöz, "Dünya Sağlık Örgütü ile 24 saat temas irtibarat halindeyiz. Karantina bölümümüz büyük bir titizlikle çalışıyor" dedi. 27 yıldır bu klinikte çalışan Şengöz, ebola şüphesi taşıyan bir vaka bildirildiğinde karantina çalışmasının nasıl başladığını şöyle anlattı: "Şimdiye kadar vakaların çoğu havalimanında saptandı. Havaalanı doktorları hastanemizi arayıp, şüpheli bir hastanın getirileceği bilgisi veriyor. Özel kabinli 112 ambulansı vakalıyı hastanemize getiriyor. Negatif basınçlı karantina odası hazırlanıyor. Ebola solunum yoluyla değil, temas yoluyla bulaşıyor. Bunun için kıyafetler çok önemli. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kıyafetlerle hastanın karantina odasına giriliyor. Bu kıyafetler su tutmayan hava ile teması olmayan kıyafetler."


12 şüpheliden 6'sı için test


Odayı tanıtan Şengöz, "Burada kesinlikle hasta ile temas yok. Hastadan kan alırıyoruz. İlk tahliller 3 saat içinde çıkıyor. Ama ebola şüphesi güçlü bir vakanın kan tahlilleri İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bilgi verilip, Almanya'daki referans laboratuvarına gönderiliyor. Sonuçlar 1-2 gün içinde geliyor. Bize gelen 12 şüpheliden 6'sını Almanya'daki laboratuvara gönderdik. Bugüne kadar ebola bizim hastanemizde görülmedi. Vakaların yüzde 70'i sıtma çıktı" dedi. 17 yıldır bu klinikte çalışan Doç. Dr. Filiz Pehlivanoğlu da ebolayla ilgili aşının en kısa zamanda bulunacağını söyleyerek "Eboladan iyileşenlerden serum yapıldı. Bu virüsle bu serum sayesinde savaşmak için tüm tetkikler sürüyor. Aşı çalışmaları var. Çözüm kesindir" diye konuştu.


Türkiye salgın tehdidine karşı ne yapıyor?


Çoğunluğu Batı Afrika'da olmak üzere yaklaşık 4 bin 500 kişinin ölümüne neden olan ebola salgını nedeniyle Türkiye Sağlık Bakanlığı da çeşitli tedbirler alıyor. Geçen hafta Nijerya'dan gelen ve kimliği açıklanmayan bir Türk ebola şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı "Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü", uluslararası giriş noktalarında halk sağlığı acil eylem planları hazırlanıp, tatbikat yapıldığını; hastaların sevk edileceği referans hastaneler belirlendiğini belirtiyor. Müdürlük, uluslararası giriş noktalarına takviye sağlık personeli görevlendirdiğini ifade ediyor. Müdürlük verdiği bilgide, "Hizmetlerin yaygınlığını artırmak için Seyahat Sağlığı Merkezi sayısının 32'den 43'e çıkarıldığını" belirtiyor.


THY'ye ebola prosedürü


Sağlık Bakanlığı Türk Hava Yolları (THY) için de "Ebola Hastalığı Prosedürü" uyguluyor. Buna göre kabin ekibinin yüksek ateş, bulantı, kusma gibi hastalık belirtilerini gözlemlemeleri bekleniyor. Ayrıca THY'nin kurumsal dergisi içinde bulunan ebola bilgilendirme metninin de bir anonsla okunması talep ediliyor.SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...