Türkiye’de aşı karşıtlığı yükseliyor

Türkiye’de aşı karşıtlığı yükseliyor

SAĞLIK Haberleri

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye'de aşı karşıtlığının giderek arttığını, bunun bilimsel bir dayanağının bulunmadığını belirterek “Çocukların aşılanmasındaki hukuki ve vicdani mesuliyetin ailelerin inisiyatifinde olmaması gerekiyor” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

 

Dünya Sağlık Örgütünün aşılama raporuna göre aşılar sayesinde yılda yaklaşık 3 milyon çocuk ölümünün engellendiğini ifade eden Saydan “Aşılamada temel amaç toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. Çocuklarına aşı yaptırmayan aileler, ülkemizdeki tüm çocuklarımızı riske atmış oluyorlar. Aşılama yapılmadığı takdirde artık ülkemizde görülmeyen hastalıklar tekrar ortaya çıkar. Kızamık, çiçek, çocuk felci gibi kontrol altına alınmış hastalıklarla ilgili salgınlar da yaşanabilir. Aşılama yalnızca çocukları korumaz, çocukların torunlarını ve birkaç kuşak sonrasını da korur. Bulaşıcı hastalıkların topluma yayılmasını önlemek ve kitlesel bağışıklık kazandırmak adına aşılama çok önemli" diye konuştu.

SURİYELİ ÇOCUKLAR AŞILAMA ZİNCİRİNİ KIRIYOR

Suriyeli çocuklarda aşılama durumunun düşük olduğunu söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Nur Kanbur “Suriye savaşı nedeniyle Türkiye’ye çok sayıda mültecinin gelmesi sonucu geçmiş yıllarda kalıcı olarak sona eren çocuk felci, kızamık gibi hastalıklar yeniden görülmeye başladı” dedi. Yapılan çalışmada Suriyeli çocuklar arasında yaş arttıkça aşılarını tamamlayanların sayısının azaldığının belirlendiğini belirten Dr. Kanbur, Suriyeli ebeveynlerin aşı yaptırmamalarının en büyük nedeninin dil problemi olduğunu ve aşılar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarının görüldüğünü sözlerine ekledi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...