Türk Toraks Derneği uyarıyor! Öldüren sıcaklardan korunma önerileri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türk Toraks Derneği uyarıyor! Öldüren sıcaklardan korunma önerileri

SAĞLIK Haberleri

Hava sıcaklığında yılın en yüksek derecelerini görmeye hazırlanırken uzmanlar, aşırı sıcak dalgalarına karşı alınması gereken önlemler hakkında uyarıda bulunuyor. Türk Toraks Derneği’nden Prof. Dr. Sabahat Genç, bazı basit bilgilerin hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Aşırı sıcakların vücuttaki bütün sistemleri olumsuz etkilediğini söyleyen Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sabahat Genç,  bazı grupların daha büyük bir risk altında olduğunu belirterek, “Yaşlılar, kadınlara nazaran erkekler, bebekler ve 5 yaş altı çocuklar, kalp damar hastalıkları, parkinson, demans, obezite, diyabet, astım, bronşektazi veya KOAH, ishal, kistik fibrozis, skleroderma gibi hastalığı olanlar, yatağa bağımlı hastalar ve daha önce sıcak çarpması geçirmiş olanlar, hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, depresyon ve psikoz ilaçları kullananlar risk altındadır” dedi.

Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığının 17°C ile 31°C arasında olduğuna işaret eden Prof. Dr. Genç, “Doğal olarak bu değerlerin altında ve üstünde belirli bir tolerans sınırı vardır. Bu tolerans sınır değerlerinin altındaki veya üstündeki sıcaklık değerlerinin insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Sıcaklıklar 17°C’nin üstüne çıktıkça rahatsızlıklar başlar. Uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalınması ve vücudun aşırı miktarda ısınması durumunda sıcak çarpması belirtileri ortaya çakır. Bu belirtiler, vücut sıcaklığının hızlı bir şekilde 40 derece ve üzerine çıkması, terlemenin artması, cildin sıcak ve kuru olması, önce kızarıp daha sonra soluk ve morumsu bir renk alması, normalden daha hızlı soluk alıp verme, nabzın normalden hızlı atması, bulantı, kusma, baş ağrısıdır” diye anlattı.

Türk Toraks Derneği uyarıyor! Öldüren sıcaklardan korunma önerileri

Genç, güneş çarpması olarak da bilinen sıcak çarpmasının uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalınması ve vücudun aşırı miktarda ısınmasından ortaya çıkan bir durum olduğuna dikkati çekerek, "Yaşlılar, kadınlara nazaran erkekler, bebekler ve 5 yaş altı çocuklar, kalp damar hastalıkları, parkinson, demans, obezite, diyabet, astım, bronşektazi veya KOAH, ishal, kistik fibrozis, skleroderma gibi hastalığı olanlar, yatağa bağımlı hastalar ve daha önce sıcak çarpması geçirmiş olanlar, hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, depresyon ve psikoz ilaçları kullananlar risk altındadır” diye belirtti.

11.00-16.00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Bilişim ve Sosyal Medya Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay ise aşırı sıcakların isilik, sıcak ödemi, hayatî organ hasarı, olumsuz gebelik süreçleri ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğini belirtti.

Türk Toraks Derneği uyarıyor! Öldüren sıcaklardan korunma önerileri

Olcay, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda uyararak, şu tavsiyelerde bulundu:

PENCERELERİ SABAH SERİNLİĞİNDE AÇIN

•    Sıcak dalgası olduğu günlerde mümkünse evlerin içinin serin tutulması, tüm pencereleri ve panjurları, gece ve sabahın erken saatlerinde, dış sıcaklığın daha düşük olduğu zamanlarda eğer güvenliyse açılması, 

•    Yapay aydınlatmaların ve elektrikli cihazların kapatılması, 

•    Gölgede kalınması, geniş kenarlı başlık, güneş gözlüğü ve koruyucu faktörü yüksek güneş kremi kullanılması, 

•    Bol su içilmesi ve sağlıklı sıvılar tüketilmesi, ağır yemeklerden kaçınılması, 

•    Şeker, alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması, 

•    Doğal malzemeden yapılmış hafif, bol ve açık renk kıyafetler giyilmesi,

•    Akciğer rahatsızlığı olan kişilerin hava polen ve kirlilik tahminlerini göz önüne alarak hafif egzersiz yapması,

•    Toplu taşımada klima kullanılması, 

•    Açık havada çalışan tarım, inşaat, temizlik, ulaşım, posta, peyzaj işçileri, trafik polisleri, askerler, sporcular da risk altındadır. 

ŞEHİRLERDEN UZAKLAŞIN

•    Yaz aylarında özellikle şehirlerde ozon ve parçacık madde kirliliği söz konusudur. Ozona bağlı hava kirliliği ve sıcaklık artışının insan sağlığı açısından olumsuz etkisi daha güçlüdür. Aşırı sıcakları mümkün olduğunca şehirden uzakta geçirmeye çalışılmalıdır.

•    Her sağlıklı kişi günde 1,5-2 litre su içmelidir. 

•    Terle kaybedilen su ve elektrolitler buna eklenmelidir. Eczanelerde satılan ve ishal tozu olarak bilinen basit tuz, şeker ve karbonat içeren karışımı bir litre suya karıştırılarak içilecek olursa bozulan elektrolit dengesinin düzelmesine çok yardımcı olur. 

•    Aşırı sıcaklarda alkol ve narkotik madde kullanmak ölüm oranlarını artırır.

ATEŞİ DÜŞÜRMEK İÇİN İLAÇ KULLANMAYIN

Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay ayrıca, sıcak çarpması meydana geldiğinde koltuk altları, kasıklar, dirsek içlerine ıslak bezle kompres yapmak suretiyle hastanın vücut ısısı ve ortam sıcaklığının düşürülmesinin önemli olduğunu, ateşi düşürmek için asetilsalisilik asit (Aspirin türevi ilaç) veya parasetamol verilmemesi gerektiğini belirtti.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...