Toz içinde uyuyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Toz içinde uyuyoruz

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bütün gecemizi geçirdiğimiz yatakların zaman içinde çevreden ve vücudumuzdan dökülen deri parçalarından dolayı toz yuvası hâline geldiğini söyleyen Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ‘5 yıl yatağı temizlemeyen biri maksimum 5 kiloya kadar tozun içinde uyuyor demektir’ dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Yatakların ev temizliği yaparken unutulduğuna işaret eden Prof. Dr. Özyaral  “5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyondan fazla mite / ev tozu akarı / ev tozu kenesi yuvalanıyor. Süpürüp temizlemezseniz bu canlılar yatakta sizinle yaşamaya devam ediyor’’ diye ifade etti.

Yatakta biriken toz ve mite’ların özellikle solunumla ilgili takım kronik hastalıklara yol açabileceğine değinen Prof. Dr. Özyaral “Gözle görülmeyen mikroorganizmaları soluduğumuzda akciğerlerde tepkime reaksiyonları başlıyor. Bu da alerji gibi solunumla ilgili bir takım kronik hastalıklara yol açabiliyor. Bunu engellemek için yatakları haftada bir temizlemek, 3-6 aylık detaylı temizlik yapmak gerekir. Yataklar yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle daha kolay temizlenir. Yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle yıl içinde biriken 1 kilo kadar tozu temizlemiş oluruz’’ diye konuştu. Prof. Dr. Özyaral ayrıca, gün içinde yatağa yatak örtüsünün örtülmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek “Gece boyunca yatağa geçen vücut nemi, ev tozu akarı dediğimiz kenelerin üremesine neden olur. O yüzden yatakları sık sık havalandırmak gerekir” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...