Tezgahta yerini aldı… Yiyen hastalıklara meydan okuyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Tezgahta yerini aldı… Yiyen hastalıklara meydan okuyor

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Sonbahar aylarının gelmesiyle tezgahlarda yavaş yavaş yerini almaya başlayan ayvanın faydaları boyundan büyük. Kabızlıktan gribi iyileştirmeye, mide bulantısını engellemeden alerji belirtilerini hafifletmeye kadar birçok probleme iyi geliyor.

Reçelinden kompostosuna, tatlısından dolmasına kadar birçok tarifte başrol oynayan ayva sağlımıza da oldukça faydalı. Peki, ayvanın bu yararları neler? Diyetisyen Mehmet Emin Tok, önemli bilgiler verdi.

KİLO VERMEYE YARDIMCI

Kabuğunda bulunan pektin sayesinde tokluk hissi oluşturur. Aynı sınıfta yer aldığı diğer meyveler (elma, armut vb.) gibi oldukça düşük kalorilidir.100 gramında 57 kalori olmasına rağmen lif ve besin içeriği olarak oldukça zengindir. Kan akışını ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı bir meyvedir.

İYİLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR

İçerdiği C vitamini miktarının oldukça iyi seviyede olmasına bağlı olarak grip, zatürre gibi durumlarda iyileşme sürecinizin hızlanmasına yardımcı bir meyvedir.

Tezgahta yerini aldı… Yiyen hastalıklara meydan okuyor

MİDE ÜLSERLERİNE FAYDALI

Ayvanın içerdiği benzersiz bileşikler, genellikle mide ülserlerinden sorumlu olan h.pylori bakterisinin oluşumunu engeller. Düzenli olarak ayva suyu içmenin mide sağlığınıza ve ülser oluşumunu engellemeye büyük faydası vardır.

GÜÇLÜ ANTİOKSİDANLAR İÇERİR

Ayva ile ilgili faydaların çoğu, meyvenin zengin antioksidan kaynağı sayesindedir. Antioksidanlar metabolik stresinizi azaltır, inflamasyonu azaltır ve hücrelerinizi kararsız moleküller olan serbest radikallerin vereceği hasara karşı korur.

SİNDİRİM SORUNLARINI ÇÖZMEYE YARDIMCI

Ayvanın bağırsak dokumuzu inflamatuar bağırsak hastalıkları ve ülseratif kolit gibi çeşitli sindirim bozukluklarına karşı korumada etkili olduğu gösterilmiştir. Bu meyvenin midemize ve bağırsaklarımıza sağlayabileceği inanılmaz faydalar nedeniyle hamilelik veya sabah bulantısı nedeniyle oluşan kusma ve mide bulantısının etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceği görülmüştür.

ALERJİ BELİRTİLERİNİ HAFİFLETMEDE ETKİLİ

Ayva meyvesi ve suyu, yaygın alerjik reaksiyon, astım atakları ve alerjik dermatit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmuştur. Bu, meyvenin ve tohumlarının içerdiği, bağışıklık hücrelerinin aktivitesini engelleyen ve alerjik reaksiyonlara neden olan esansiyel bileşikler nedeniyle mümkündür. Burun akıntısı, astım ve alerjik dermatit gibi yaygın ve hafif alerjik reaksiyonların tedavisine yardımcı olabilir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...