Tehlike büyük! Tatlandırıcı kullananlar dikkat: Kalp krizi ve felci tetikliyor

Editör:
- Güncelleme:
Tehlike büyük! Tatlandırıcı kullananlar dikkat: Kalp krizi ve felci tetikliyor
SAĞLIK Haberleri

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, popüler bir yapay tatlandırıcı olan eritritolün kalp krizi ve felç riskini artırdığını ortaya koydu.

Araştırmacılar ABD ve Avrupa'da 4 binden den fazla kişiyle çalıştı ve kanlarındaki eritritol seviyesi yüksek olanların kalp krizi veya felç geçirme riskinin yüksek olduğunu tespit etti. Uzmanlar ayrıca yaptıkları çalışmada, eritritolün trombositlerin aktive olmasını ve pıhtı oluşturmasını kolaylaştırdığını da ortaya koydu. Klinik öncesi çalışmalar, eritritol alımının pıhtı oluşumunu arttırdığını doğruladı.

Lerner Araştırma Enstitüsü Kardiyovasküler ve Metabolik Bilimler Bölümü Başkanı ve Cleveland Clinic Önleyici Kardiyoloji Bölüm Başkanı Stanley Hazen, araştırmayla ilgili "Eritritol gibi tatlandırıcıların popülaritesi son yıllarda hızla arttı, ancak uzun vadeli etkileri konusunda daha derinlemesine araştırmalar yapılması gerekiyor" dedi.

Eritritol gibi yapay tatlandırıcılar düşük kalorili ve düşük karbonhidratlı ürünlerde sofra şekerinin yerine yaygın olarak kullanılıyor. Eritritol içeren şekersiz ürünler genellikle obezite, diyabet veya metabolik sendromu olan, kalori alımlarını yönetmeye yardımcı olacak seçenekler arayan kişiler için öneriliyor. Bu rahatsızlıkları olan kişiler kalp krizi ve felç gibi olumsuz kardiyovasküler olaylar açısından da daha yüksek risk altında.

VÜCUTTA BİRİKEBİLİR

Eritritol, şekerin yaklaşık %70'i kadar tatlıdır ve mısırın fermente edilmesiyle üretilir. Yutulduktan sonra, eritritol vücut tarafından metabolize edilir, kan dolaşımına girer ve idrar yoluyla vücudu terk eder. İnsan vücudu doğal olarak düşük miktarda eritritol üretir, bu nedenle herhangi bir ek tüketim vücutta birikebilir.

KAN PIHTILAŞMA RİSKİ DE VAR

Dr. Hazen, "Çalışmamız, katılımcıların birçok işlenmiş gıdada bulunan miktarda eritritol içeren yapay olarak tatlandırılmış bir içecek tükettiklerinde, kandaki seviyelerinin günlerce belirgin şekilde yükseldiğini göstermektedir. Pıhtılaşma riski de gözlemlenen seviyelerin çok üzerinde seviyeler. Genel olarak yapay tatlandırıcıların, özel olarak da eritritolün, özellikle kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan kişilerde kalp krizi ve felç riskleri üzerindeki uzun vadeli etkilerini incelemek için daha fazla güvenlik çalışması yapılması önemlidir" şeklinde konuştu.

Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Cleveland Clinic

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...